vrijdag 3 juni 2011

Lissabon - Sintra

Vandaag maken we een uitstap naar het wondermooie Sintra op slechts 40 minuten van Lissabon. We gaan naar het station maar daar krijgen we een koude douche want wat blijkt, de treinen staken vandaag. Even zijn we van de kaart maar al snel is dat gevoel verdwenen want twee vrouwen met een plan, hou je zo maar niet tegen. Vooral omdat Sintra echt wel bovenaan op onze bucketlijst staat. We besluiten gewoon de taxi te nemen en in stijl verder te reizen. Sintra werd door de Engelse dichter Lord Byron omschreven als het aards paradijs. Van zodra we er aankomen, hebben we het gevoel in een sprookje beland te zijn. Sintra staat vol met prachtige kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. Het is een prachtige plaats die bol staat van cultuur, geschiedenis en natuur.  Het is dan ook niet moeilijk om te begrijpen waarom de koning dit gebied ooit uitkoos als zijn zomerresidentie.


Bij aankomst in het mooie, kleine stadje, kopen we een kaartje voor de Hop on/Hop off bus, want hoe erg we ook opzien tegen toeristische dingen, de klim omhoog is zonder vervoer echt niet te doen. De straten zijn smal en de scherpe haarspeldbochten zijn ook de moeite.


Een van de paleizen die Sintra herbergt is het Palácio Nacional de Sintra. Tot aan de 19e eeuw was het paleis de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie. Nu kunnen we ons vergapen aan de opvallende torens in melkflesvorm. Dit zijn de schoorstenen van de keuken. De hal met schilderingen van vogels op het plafond, ook wel de zwanenhal genoemd, is indrukwekkend. Erg kleurrijk aan de buitenkant en veel nostalgie aan de binnenkant.


Het kasteel Castelo dos Mouros ligt op een heuvel en staat samen met de omgeving van Sintra sinds 1995 op de Werelderfgoed lijst van Unesco. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. De grootste toren op het terrein de Torre Real is via een trap met 50 treden te bereiken. Vermoeiend maar zeker de moeite waard. Het is de ideale plek om in één oogopslag zicht te hebben op Sintra en de omgeving.  In de verte zien we reeds het Palacio Nacional de Pena en we krijgen onmiddellijk een ‘efteling’ gevoel. Al die felle kleurtjes steken mooi af tegen de blauwe lucht en we kunnen niet wachten om op ontdekking te gaan.



Het Palacio Nacional de Pena werd 2 jaar geleden uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal. Het paleis is het eerste van Europa dat gebouwd werd in de stijl van de 19-eeuwse romantiek. Het is een samensmelting van allerlei stijlen en invloeden. Het overdadig ingerichte kasteel, waar we vrij kunnen rondlopen, is als toppunt van kitsch toch zeer de moeite waard. Er hangt een sprookjesachtige sfeer dankzij de felle kleurtjes, de grappige torentjes en bijzondere figuren. En dan hebben we het alleen nog maar over de buitenkant. Het interieur van Pálacio da Pena is waar mogelijk nog weelderiger en excentrieker. Vooral de Arabische zaal met fresco’s en de immens grote en indrukwekkende balzaal blazen ons omver.



Het meest mysterieuze paleis van Sintra en wat mij betreft ook het meest indrukwekkende, is zonder twijfel Quinta da Regaleira. Dit bijzondere paleis zou op sommige plekken zo kunnen meedoen als decor voor The Games of Thrones. Het is een prachtige, magische plek en het romantische paleis bestaat uit vijf verdiepingen. Voor het paleis staat een rijk gedecoreerde kapel met fresco’s. De tuin van dit 4 hectare tellende complex is zo mogelijk nog indrukwekkender dan het paleis zelf. Hier speelt water de hoofdrol. We zien verschillende mooi gedecoreerde fonteinen, twee meren compleet met grotten, spiraalvormige putten en een ondergronds gangenstelsel. Wanneer we afdalen, moeten we ons een weg banen over het water via enkele stenen. Rondom dit alles hangt er een zeer mysterieuze sfeer. Dit is een plek die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal zijn. Mooi, mooier, mooist! Met enige tegenzin verlaten we deze prachtige plek want er staat nog en paleis op ons verlanglijstje.



Het Palacio de Monserrate is een traditioneel buitenverblijf voor de Portugese adel. Het werd gebouwd in 1858. De sfeer in dit paleis is ook zeer bijzonder. Op de begane grond voelen we ons in een sprookje van duizend-en-één-nacht met veel Arabische invloeden. Het is een mix van Mexicaanse, Japanse en Moorse stijl. We zien prachtige gotische galerijen met opeenvolgende bogen waardoor een groter dieptezicht wordt bereikt. De romantische tuinen van het paleis brengen verkoeling en zijn een streling voor het oog. Het groene gazon maakt de kleuren van het paleis nog intenser. Om deze schitterende tuinen aan te leggen liet de Engelse zakenman Cook van over de hele wereld planten en struiken komen. De tuin is daarom ook ingedeeld in verschillende tuinen met diverse thema’s. Om de twee meters zijn er wel vijvers, watervallen en verborgen stenen paadjes. Lange tijd was het paleis niet geopend voor publiek. Pas vorig jaar werd er een ingrijpende restauratie uitgevoerd, waarna het paleis openging voor het publiek. Misschien komt het daardoor dat de massa’s toeristen het paleis nog niet hebben ontdekt. En dat is heel aangenaam, alleen jammer dat we niet genoeg tijd hebben om alles gronderiger te bekijken.


Het was een prachtige dag vandaag, echt eentje om in te kaderen! Hadden we het op voorhand geweten dan zouden we hier een hotel gezocht hebben om te logeren en gewoon een dag of 2 met de trein naar Lissabon zijn gegaan. Dit plekje geeft ons echt het ultieme vakantiegevoel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten