woensdag 4 december 2013

Kopenhagen - dag 5

Oh wat jammer ... onze laatste dag in Kopenhagen en het regent! We nemen dus onze tijd om rustig in te pakken en uit te checken. Onze bagage blijft in het hotel en we wandelen vervolgens naar het Skuespilhuset. Dit theater werd in 2008 gebouwd boven het water en is één van de architecturale hoogstandjes van de stad. Bijzonder is de ‘lichtjungle’ in de ingang, een lichtsculptuur in de vorm van lianen. Van op een afstandje kan je zien dat de palen onder de vlonder rondom schots en scheef staan en dat er drie verschillende soorten glas zijn gebruikt. Onze volgende stop is Amaliehavn, een vrij toegankelijk park tussen het paleis en de haven. Het is van vrij recente datum, het werd namelijk aangelegd in 1983 door de Belgische architect Jean Delogne. Zowel de inwoners van Kopenhagen als toeristen brengen graag enige tijd door in deze groene long in het hart van de stad. Van hieruit komen we bij Amalienborg. Dit is de winterresidentie van de Deense Koninklijke familie. Het is een complex van vier paleizen rond een achthoekig plein. Midden op dat plein staat een standbeeld van koning Frederik V te paard. Amalienborg werd oorspronkelijk bewoond door adellijke families, maar kwam na een brand in het kasteel Christiansborg in handen van de Koninklijke familie. Van buiten zien de vier paleizen in rococostijl er hetzelfde uit, met uitzondering van een klein huis links van de zuilengalerij. Daar woont Margareta II, koningin van Denemarken. Het paleis wordt bewaakt door traditioneel geklede soldaten met bontmutsen. De wissel van de wacht bij Amalienborg is net aan de gang wanneer we er arriveren. Leuk om dat even mee te maken.

Het plein komt uit op een prachtige kerk, de Frederikskirke. Deze is in neobarok stijl gebouwd en heeft vanwege de grote hoeveelheid marmer die er in verwerkt is al vanaf het begin de bijnaam Marmorkirken gekregen. Het oorspronkelijk plan was de hele kerk in marmer te bouwen maar vanwege de hoge kosten werd ze uiteindelijk toch afgewerkt met kalksteen. We zetten ons even om te genieten van de schoonheid en de stilte om vervolgens opnieuw de regen te trotseren en naar het Design Museum te gaan. Hier is er een permanente tentoonstelling van hoofdzakelijk meubilair en een beetje glaswerk. Het is best een mooi museum en we zitten droog. Wanneer we terug buiten komen, is het weer helemaal omgeslagen en is de lucht opnieuw blauw ... gelukkig want het is toch leuker om door de stad te wandelen zonder regen. Tijd om nog een kerkje te bezoeken. De Alexander Nevskij Kirke is een Russisch-orthodoxe kerk uit 1883. Binnen zien we verschillende iconen en religieuze schilderijen. Een vrouw verwelkomt ons in een taaltje dat we niet echt verstaan, we denken dat het Russisch is. We hadden vooraf gelezen dat de icoon van de heilige maagd echte tranen zou gehuild hebben en dat probeert het vrouwtje ons ook duidelijk te maken. We maken er uit op dat ze het icoon aan het schoonmaken was toen de heilige maagd plots begon te huilen. Ze vertelt het met zo veel overgave en ze krijgt daarbij terug tranen in de ogen. Wij denken er het onze van ... zo zot als een kruk :-) Ondertussen hebben we een hongertje. Het traditionele smörrebröd hebben we nog niet geprobeerd dus dat wordt hoog tijd. We kunnen Denemarken toch niet verlaten zonder het geproefd te hebben. Smörrebröd is een soort sandwich, die bestaat uit een stuk roggebrood, dat op allerlei manieren belegd wordt. Vaak wordt het smörrebröd bereid door smörrebrödmeisjes. Die hebben een speciale opleiding gehad om smörrebröd te maken en te beleggen. Voor iedereen die het lekkerste van de Deense keuken wil proeven moet naar Ida Davidsen, een wereldberoemd lunchrestaurant. Een smørrebrød kiezen is hier een lastige klus: de menukaart is maar liefst 2 meter lang! Mevrouw Davidsen staat zelf achter de toonbank en vertelt heel enthousiast over haar smörrebröd en welk beleg er op welk broodje ligt. Dee Dee gaat voor de haring op drie wijze en ik ga voor de zalm.

Omdat het meeste smørrebrød belegd wordt met vis en de Denen ervan overtuigd zijn dat vis moet zwemmen, drinken ze bij deze broodjes vaak bier. Wij nemen een drankje op basis van Edgeflower. Het smaakt werkelijk verrukkelijk, de zalm is zo puur en vol van smaak. Het valt ons ook op dat mensen hier echt de tijd nemen om van hun eten te genieten. Tot op heden hebben we nog niets gemerkt van de zogenaamde ‘tourist trap’ wat eten betreft maar wanneer we de rekening krijgen, schrikken we toch even. Voor dat minibroodje met beleg en een drankje betalen we 165 KR per persoon, wat toch bijna 25 euro is! Alhoewel Dee Dee nog wel enkele varianten gezien heeft die ze wil proeven hebben we gelukkig maar voor één smörrebrödje per persoon gekozen. We hebben eigenlijk nog honger en besluiten voor een dessertje te gaan maar dan wel op een andere locatie. We kijken er nu al heel de vakantie naar uit .... de cupcakes van Serenity, een bakkerij midden in het centrum van Kopenhagen met volgens enkele locals de allerbeste cupcakes die ze ooit gegeten hebben. De eigenares Mariam Mistry opende de winkel in augustus 2011. 's Morgens worden ze gebakken, rond de middag worden ze versierd en in de namiddag worden haar heerlijkheden geserveerd. Het winkeltje is gezellig en van zodra we er binnen stappen, zijn we helemaal betoverd. De cupcakes worden geserveerd op een prachtig chinees servies en dan kan het genieten beginnen. Wat Serenity Cupcakes zo speciaal maakt zijn de iets wat ontraditionele smaken die gebruikt worden. Alle cupcakes worden bekleed met 'homemade meringue frosting'. Wij gaan toch voor de traditionele smaken nl. bleuberries en rasberries, Ze zijn lekker maar we vinden dat die van ons minstens zo goed zijn!

Ondertussen is het tijd om onze bagage op te halen en naar de luchthaven te vertrekken.Eindelijk kan ik Kopenhagen van mijn bucketlist afstrepen. De Deense hoofdstad stond al lang op mijn verlanglijst. Overal hoorde ik zoveel enthousiaste verhalen en die kloppen allemaal! Kopenhagen heeft me echt verrast en is samen te vatten in 1 woord - PUUR. Zowel het lekkere eten, het weer, de zilte zeelucht die je overal ruikt, de mensen, de sfeer. Heel veel design, mooie plekken en leuke ontmoetingen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten