zaterdag 12 april 2014

Hoi An - Historisch centrum

Goodmorning Vietnam! Uitslapen hier ... ONMOGELIJK! De groep gaat vandaag snorkelen maar Annelies, Bart en mezelf gaan niet mee, wij gaan Hoi An verkennen. We hadden dus afgesproken om lekker uit te slapen maar zoals ik dus al zei, is dat onmogelijk! Van dubbele beglazing hebben ze hier nog nooit gehoord en vanaf 4u beginnen ze hier te toeteren dat het een lieve lust is. Gelukkig ben ik er pas rond 6u van wakker geworden (met oordopjes in!). Toch nog even blijven soezen want dat is echt te vroeg. We vervoegen Bart aan het ontbijt, genieten van al het lekkers op het buffet en nemen uitgebreid de tijd. Daarna trekken we de stad in. Hoi An is een fraai stadje dat miraculeus ontsnapt is aan de verschrikkingen van de oorlog. Door het verzanden van de rivier waagden oorlogsschepen zich niet tot daar. Het wordt ook wel de parel aan de kust van Centraal Vietnam genoemd. Het heeft een rijk handelsverleden waarvan de vele oude Chinese huizen en tempels getuigen. Hoi An kan je best te voet ontdekken want in het historisch centrum mogen geen auto's rijden, dit is trouwens beschermd door Unesco. Een wandeling door de oude stad laat ons kennismaken met de fraaie Chinese architectuur. Deze is echt uniek, lage huizen met gekleurde gevels en houten balkons. De huisnummers verraden hier wat er zich achter de gevel bevindt, een blauw plaatje wijst op een ambtenaar, een rood op een overheidsgebouw, een groen op een privéwoning. Verschillende bewoners van deze monumentale huizen hebben hun woning opengesteld zodat je ook binnen de oude pracht en praal kunt bekijken.
We kopen een combiticket waardoor we toegang krijgen tot verschillende gebouwen. We starten bij Phuc Kien, een klassieke Chinese tempel met een prachtig portaal. Ook hier aan het plafond wierrookspiralen waarvan de geur diep in je neus dringt. Eigenlijk zien ze er allemaal hetzelfde uit maar ze zijn wel indrukwekkend. Buiten zien we een tiental mooi geklede dames op naaldhakken de straat schoonvegen, t'is een raar gezicht. Blijkbaar werd er hier gisteren het feest van de naaisters gevierd. Het zijn jonge meisjes maar niemand spreekt één letter Engels.
Na het museum van folklore hebben we alle drie dorst dus gaan we wat drinken in de Franse bakkerij ... en daar hoort uiteraard een taartje bij - pavlova met passievrucht en mango deze keer. Om duimen en vingers af te likken - zou het niet beter kunnen! Ondertussen komt er een oud vrouwtje voorbij die ik fotografeer - ze vraagt een kleinigheidje dus geef ik haar dat maar ze vindt het kleinigheidje te klein :-) prompt geeft ze me het geld terug en vertrekt boos. Ben er even niet goed van. Vooral omdat ik eigenlijk nooit betaal voor foto's maar ze zag er zo lief uit ... tja een mens kan zich vergissen.
Midden in het centrum bevindt zich een brug, niet echt bijzonder maar van hieruit heb je wel een prachtig zicht op de Tho Bon rivier. Wat verderop zien we de Japanse brug die de Vietnamezen verbond met China en is gebouwd door de Japanners. Deze is wel heel charmant. Helemaal in hout met een dak van groene en gele pannen (Yin en Yang). Aan de ene kant van de brug zien we een koppel apen, aan de andere kant een koppel honden. De bouw van de brug is volgens de Chinese horoscoop gestart in het jaar van de aap en geëindigd in het jaar van de hond, vandaar ... Volgens de legende is de brug onverwoestbaar want hij ontsnapte aan de brand van de Japanse wijk in 1980. We komen zo aan de andere kant van de oever en ook hier pittoreske straatjes vol souvenirs, prachtige bloemen en lampions. Hoi An geniet ook faam als 'clothing Capital of vietnam'. Af en toe hoor je gewoon de naaimachines snorren en verkopers met een meetlint om hun nek kijken je lachend aan. In hun zaken liggen balen stof in alle denkbare kleuren en dessins. Het is aanlokkelijk zo een nieuwe garderobe maar passen met deze hitte, te veel gedoe - toch? Het is wel zalig om zo in het zonnetje door het stadje te slenteren.
Eten doen we in een klein barretje en dan wandelen we nog even over de half overdekte markt waar iedereen het meeste van zijn koopwaar al aan de man heeft gebracht en nu een siësta doet. Grappig dat ze gewoon tussen hun koopwaar even een dutje doen! Ze merken ons niet eens op. De geur krijgen jullie bij het lezen van mijn blog gelukkig niet mee, want deze is niet te harden. Overal nog restjes vlees en vis op half gesmolten ijs. We mogen er niet aan denken dat deze voedingsmiddelen op ons bord zouden belanden!
In de namiddag gaan we terug naar het hotel om te relaxen. Even skypen met het thuisfront en dan op naar de rivier om nog een kleine wandeling te maken. Aan het water gooien de vissersboten alvast hun netten in het water zodat de garnaaltjes morgenvroeg boven gehaald kunnen worden. Kindjes lachen ons vriendelijk toe en vinden het super om op de foto te mogen, een oud vrouwtje zit noten te pellen. Hier is het zalig vertoeven ver weg van de drukke binnenstad van Hoi An, super vinden we dat! De rust wordt even verstoord wanneer de ijskar door de straat komt, muziek schalt uit zijn kleine luidsprekertje - heel anders dan bij ons.
Vanavond eten we opnieuw bij Le bon want dat is niet ver van ons hotel en we zijn redelijk moe van al dat geslenter vandaag. Andreas gaat mee en aast weer op een gratis etentje, geen probleem daar hij Le Bon oorspronkelijk aangeprijsd heeft maar het zou leuk zijn mocht hij de beleefdheid hebben te wachten tot iedereen gegeten heeft. Nee hoor, hij heeft z'n laatste hap genomen, staat recht en zegt slaapwel, ons verbouwereerd achterlatend. Onbeschofte ... (laat ik aan jullie om aan te vullen). Weer super lekker gegeten daar - een echte aanrader voor iedereen die naar Hoi An reist.
 

2 opmerkingen:

  1. Hier ben ik weer, weinig tijd gehad. Zo te lezen zijn jullie echt wel aan
    het genieten en wat een mooie foto's. Ben echt wel nieuwsgierig naar
    de gsm van annelies, was hij echt gemaakt ? geniet nog maar, want de
    dagen vliegen voorbij

    Groetjes

    Liliane

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Nadienneke
    Heb alle dagen genoten van je blog heel mooie teksten en mooie foto's.
    Hopelijk heb je vandaag wat langer kunnen slapen.Geniet vooral van deze mooie
    reis en laat het lekkers jullie maar smaken nog een goed verloop van jullie
    prachtige reis.groetjes aan allen Greta

    BeantwoordenVerwijderen