woensdag 3 september 2014

Hydra en Spetses

Vandaag worden we al om half 7 gewekt en om 7u zit iedereen aan het ontbijt. Het is nog niet helemaal licht en er hangt een mooie rode gloed boven het water en de eilandjes. Zo vroeg en al lekker van temperatuur. Buiten eten, daar geniet ik telkens zo van … In België hebben we niet zo vaak de kans om zorgeloos in de buitenlucht te ontbijten – vaak te koud of te veel wind. Hier is het dus echt genieten. De dag kan niet beter beginnen, het zonnetje komt al piepen door de wolken.

Om 8u wandelen we gezamenlijk naar de kleine haven van Tolo om in te schepen voor een zonovergoten dagje naar de eilanden Hydra en Spetses. De boottocht duurt drie uur dus iedereen zoekt een leuk plekje uit. Wanneer we in Hydra arriveren, is het er al gezellig druk. Het is dan ook een echte trekpleister voor toeristen die slechts enkele uren op het eiland verblijven om dan massaal terug de boot te nemen naar het vasteland. Het eiland heeft de vorm van een hoefijzer en de baai bij de hoofdstad lijkt wel een reusachtig theater met de haven als scene en de huizen als tribunes. De vissers- en jachthaven van Hydra is een van de mooiste van Griekenland. Er zijn geen wegen en dus ook geen motorvoertuigen. Het binnenland is alleen te voet of met een ezeltje bereikbaar.

Venetiaanse huizen liggen tegen de heuvel. Het heeft nauwe straten en gedeeltelijk met marmer versierde huizen. We verlaten weer de groep en gaan eerst naar het kleine kerkje dat op z'n Grieks helemaal versierd is met allerlei ornamenten - mooi in z'n kitscherigheid. Daarna trekken we door de smalle straatjes op zoek naar het échte Griekenland en we blijven niet op onze honger zitten. Iedereen begroet ons even vriendelijk. De openheid, de gastvrijheid en warmte van de Griekse bevolking heeft mijn hart gestolen. Ver weg van Frans en onze medereizigers, dwalen we in alle rust door de mooie steegjes. De luiken en deuren van de friswitte huisjes staan strak in de blauwe, rode en groene verf. Hier en daar overspannen druivenranken de smalle straatjes. Bougainville licht op onder de zonnestralen. We passeren een typisch Griekse taverna waar we een plaatsje zoeken in de schaduw onder de bomen. Buiten een enkele Griek zit er niemand maar wanneer de groep toevallig langs het straatje passeert, strijken ze ook neer op deze magische plek. Gelukkig hebben wij net besteld en in no time komt het eten op tafel: sardines, octopus en zwaardvis vergezeld van een lekkere tzaziki en vers brood. Heerlijk die echte zuivere smaken van de zee, de voortreffelijke olijfolie en de oregano. Na de lunch kuieren we nog wat langs het water waar talrijke vissersbootjes voor anker liggen. Rond kwart na 2 schepen we terug in en varen we naar het eiland Spetses. Ook hier geen auto's maar wel veel scootertjes die je rakelings voorbij rijden. Overal kan je een heuse koets nemen om het eiland te verkennen maar wij doen het te voet. Spetses is een groen en klein eiland en dé vakantiebestemming van de Atheense burgerij die hier mooie vakantievilla’s heeft. De 200 jaar oude herenhuizen hebben kleine binnenplaatsen die versierd zijn met kiezelmozaïeken. Verder is het niet echt een eiland waar we verliefd op worden. Net zoals op andere plaatsen in Griekenland zie je overal katten. Wie kent er niet de mooie Griekse plaatjes en foto's van spinnende katten op de visnetten of tegen de witgekalkte geveltjes? Elke toerist neemt er foto’s van - ze zijn dan ook zo schattig!

We belanden in een klein winkelstraatje waar we overal de kleine, blauwe, marmeren glazen oogjes zien. In Griekenland zijn veel mensen erg bijgelovig. Sommige Grieken, vooral de mensen in de dorpen, geloven dat iemand "het boze oog" kan opvangen. Om dit te vermijden, dragen degenen die hierin geloven dit soort amulet. Blauw is volgens hen de kleur die het boze oog op afstand kan houden. Rond kwart voor 6 vertrekt de boot opnieuw richting Tolo. Op het bovendek schijnt het zonnetje nog volop en is er een zacht windje. Het duurt dan ook niet lang of ik ben in dromenland ... dat is pas congé! 's Avonds wordt het buffet opnieuw binnen opgesteld maar het is veel te warm om binnen te zitten dus nemen we plaats op het terras. Zoals steeds is het eten voortreffelijk. Elke avond is er voldoende afwisseling en voor ieder wat wils. We genieten nog wat na op ons terras alvorens het licht te doven.

 

1 opmerking:

 1. Je slaagt er toch steeds in om mensen jaloers te maken.
  Gelukkig schijnt hier ook het zonnetje, dat scheelt een slok op de borrel.
  Zo tte lezen is de gids ook weer niet echt je vriend. Je weet als je in
  september op reis gaat, dan zit je met gepensionneerden opgescheept !!
  Groetjes aan ma en pa.

  BeantwoordenVerwijderen