donderdag 13 april 2017

Familieweekend - dag 1 - Valkenburg

Ons jaarlijkse familie uitstapje brengt ons deze keer naar onze Noorderburen. We gaan naar Maastricht voor een 4-daags verwenweekend. Op de weg ernaartoe stoppen we in Valkenburg. Verscholen tussen de mosgroene heuvels, in het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland, pronkt het mergelstadje met haar rijke toeristische traditie. We parkeren boven op de Cauberg, een heuvel van 134 meter hoog en wandelen dan via het park naar beneden. De binnenstad van Valkenburg is erg sfeervol. Er zijn tal van boetiekjes en leuke restaurantjes. We lunchen in Meat@Valkenhof, een super hippe tent die de slogan 'Always trust your inner voice' draagt. De typische Hollandse kroket met echt boerenbrood is heerlijk. 


 
 

De snelst stromende rivier van Nederland, de Geul loopt door Valkenburg. Een excentrieke inwoner zorgde voor knappe beelden aan de brug. Een bronzen dame kijkt er uit over het water. Hoog op de berg torent de oude kasteelruïne boven het middeleeuwse stadje uit. Deze werd in 1672 verwoest en is grotendeels gemaakt van mergelstenen. De familie Stiphout-Oyen-Lesaffer zou de familie Stiphout-Oyen-Lesaffer niet zijn mochten we niet ergens stoppen voor een zoete zonde. In één van de typische banketbakkerijen houden we dus halt voor een echte Limburgse taartpunt. Alleen Thomas wijkt een beetje af en gaat voor een coupe advocaat.


Tegen half vijf rijden we naar onze B&B Le Rêve. Het is een oude hoeve die zeer rustig gelegen is met een uniek zicht op Maastricht. Het historische pand wordt uitgebaat door Karin en Frank die de boerderij volledig zelf renoveerden en het straalt écht gezelligheid uit. We worden heel hartelijk ontvangen door het duo. In de inkomhal hangt er een levensgrote foto van Marc Lagrange. Een koppel met smaak dus. In de gezellige ontvangstruimte staat een lange houten tafel en daar krijgen we alvast een welkomstdrankje. Daarna gaan we op ontdekking in de kamers. Deze zijn met veel liefde, natuurlijke materialen en oog voor detail ingericht.  Heel origineel is de koperen buis die dienst doet als kleerhanger. Ook de badkamer met een geweldige regendouche, gescheiden van de kamer door een schattig klapdeurtje met daarin een wolk - het symbool van Le Rêve, is top. Hier kunnen we zoals de slogan “Voulez vous rêver avec nous?’ belooft, heerlijk wegdromen!



En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige omgeving. De B&B ligt tegen een bos en te midden van de prachtige weilanden op een boogscheut van Maastricht. In hun tuin kunnen we maar liefst kiezen tussen vier verschillende terrasjes om even te relaxen in de avondzon. Ook de poes geniet van die laatste zonnestraaltjes.


 

We hebben besloten om het vanavond niet te ver te gaan zoeken en hebben gereserveerd in restaurant Gaar. Het is slechts 3 km dus besluiten we te voet te gaan. De weg loopt langst de weilanden, door een bos en via een brug over de autostrade. Bij het binnenkomen is de zaak nog nagenoeg leeg maar in no-time zit het restaurantje helemaal vol. De slogan ‘Bij Gaar staan we voor u klaar’ past perfect bij de vriendelijke ontvangst. De gastvrouw is attent en heel erg goed gezind. Van mij krijgt ze alvast een 10 voor sfeer en gezelligheid! Het restaurant oogt heel erg Frans en is ingericht in mooie turquoise-, brons- en bruintinten. Origineel zijn de houten pollepels die als wanddecoratie dienen.


Op de menukaart met prachtig art deco lettertype vinden we veel heerlijke Franse klassiekers terug. De bouillabaisse is volgens de mannen om duimen en vingers af te likken. Mijn voorgerechtje, de scampi's gebakken in tempura met een ananassaus is verfijnd en zacht van smaak. De garnaal- en kalfskroketjes zijn goed gevuld en heel erg smeuïg. De aspergesoep is ook geweldig. Het eerste deel van ons diner kan dus al niet meer stuk.


 

Wanneer de hoofdgerechten geserveerd worden, wordt het alleen maar beter. De rib eye is perfect gebakken, de asperges met lamscarré, de kabeljauw en de scampi's gaar zijn stuk voor stuk lekker bereid. Ook de porties zijn hier zeker groot genoeg. Niemand heeft nog plaats voor dessert. 


Alles klopt in restaurant Gaar: de gastvrijheid, de bediening, het eten, de sfeer. Kortom een hele fijne eetbeleving. Een Frans pareltje in Zuid-Limburg waar passie voelbaar is en je liefde kan proeven.

 

Ondertussen is het donker en moeten we dus met onze pillamp terug naar onze B&B want er is nergens verlichting in de weilanden. We voelen ons hier op één of andere manier veiliger dan in Antwerpen. Gelukkig komen we niemand tegen want die zouden zeker gedacht hebben 'amai die zotte Belgen'. Reden: onze pa zingt uit volle borst het ene padvindersliedje na het andere ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten