dinsdag 6 september 2022

Cardiff

We ontwaken in Cardiff en staan vol ongeduld te wachten om de stad te gaan ontdekken. Iedereen heeft goed geslapen, we hadden het blijkbaar nodig na die vermoeiende dag van gisteren. Na het uitgebreide ontbijt, wandelen we naar Cardiff Bay, een bijzonder stukje Cardiff. We passeren de overdekte markthal, gevestigd in een oud Victoriaans gebouw met een dak van glas waar al handel wordt gedreven sinds 1700! Het is leuk om langs de kraampjes op de begane grond en op de eerste verdieping te struinen. Locals kopen hier hun verse vis, groente, fruit en brood. Nu is het er nog redelijk rustig maar iedereen is al druk in de weer om lunch voor te bereiden dus er hangt al een lekkere geur.


In Cardiff Bay aangekomen, is de hemel helemaal betrokken en het ziet er niet naar uit dat er veel beterschap komt maar de temperatuur is wel ok. We zijn in Wales dus als er iets is waarover we niet mogen jammeren dan is het wel nat worden … Ja regen hoort er gewoon bij hier, maar we zijn voorbereid: een regenjas en paraplu zijn geen overbodige luxe in dit deel van de wereld. Aan de Mermaid Quay, nemen we een bootje. Niet dat er veel te zien is vanop het water maar het is gewoon leuk. Althans voor even toch, we zijn nog maar net vertrokken of het begint te regenen. Na een tochtje van een half uur, komen we terug aan en is de regen gelukkig verdwenen. Zoals John terecht opmerkt ‘It is gonna be a day of jaske aan, jaske uit’. Plots is de hemel blauw en komt de zon erdoor. 


We wandelen over de kade, waar de oude scheepswerven nieuw leven ingeblazen zijn en passeren het moderne parlementsgebouw, the Senedd en een prachtig monument. De Merchant Seaman’s Memorial heeft de vorm van een slapend gezicht versmolten met een scheepsromp. Het meest opvallende gebouw is de Pierhead, opgetrokken in rode terracotta. De buitenkant doet een beetje denken aan de Big Ben van Londen. Het vroegere hoofdbureau van de Railway Company is ook binnen een plaatje met een prachtige hal vol gekleurde tegeltjes. 


Aan het eind van de promenade bevindt zich de Noorse kerk, de plek waar Roald Dahl gedoopt is. De schrijver is geboren en getogen in Wales en daar zijn ze hier (geheel terecht) maar wat trots op.


In het stadscentrum zijn verschillende arcades te bewonderen: Castle Arcade, Queens Arcade, Royal Arcade en Morgan Arcade. In deze overdekte winkelcentra zijn leuke winkeltjes gevestigd. De architectuur en de sfeer is erg bijzonder. Queen Street is dé grote winkelstraat, vol met alle Britse en internationale ketens. Afternoon tea is een belangrijk onderdeel van het leven hier en omdat we nu net een bakkerij passeren, besluit ik dat het toch tijd is om heel even kennis te maken met de beroemde Welsh cakes. Deze cirkelvormige cakejes worden gebakken op een ijzeren bakplaat op een open vuur en zijn gemaakt van bloem, boter, eieren en melk.  De traditionele zijn met rozijnen maar ook die met kaneel zijn overheerlijk.

Al wandelend door de stad, komen we op leuke plekjes. Bij Johns street moet er toch even geposeerd worden. Er is best wel wat groen in de stad en zelfs in de meest sombere buurten zijn er toch sommige huisjes die er uit springen vanwege de mooi onderhouden tuintjes. . 


De grootste troef van Cardiff is het feit dat er middenin het centrum een prachtig kasteel staat. Het is mooi bewaard gebleven en is omringt door een prachtig park. Bute Park is een groene oase in de stad, omringt door een muur vol bijzondere dieren in steen. Op de animal wall zien we o.a. een zeeleeuw, beer en wolf. Die laatste moeten we toch samen met de andere wolf vastleggen


In de late namiddag rijden we richting Swansea waar we nog snel wat inkopen doen voor de komende dagen. Daarna ruilen we de stad in voor de natuur. We rijden via smalle straatjes en prachtige huizen naar Oxwich, waar John woont. Eenmaal ingecheckt in ons vakantieverblijf voor de komende dagen, kan de avond beginnen. We rijden naar een gezellig restaurantje te midden van de weilanden vol schaapjes. Bij King Arthur genieten we van een heerlijk diner. Het is een mooie traditionele pub met super vriendelijke bediening. Na een geslaagde eerste dag, genieten we nog van een relaxed avondje

1 opmerking:

  1. Wat ziet dat er super cosy uit, typisch Engels, of liever Welsh.
    Wel vreemd om je na al die tijd met een regenjas te zien 😂☔.

    BeantwoordenVerwijderen