Na alweer een zalige nacht in de heerlijke bedden van Luna Logies, wandel ik in de ochtendmist naar de bakkerij om de hoek. De pistoletjes zijn niet half zo lekker dan die van gisteren dus mochten we hier nog eens terugkomen, dan bestellen we gewoon ontbijt. Omdat we gisteren niet echt het dorp hebben bezocht en omdat Claudia ons aangeraden heeft om bij haar vriendin die een interieur winkel heeft in Rekem langst te gaan, rijden we naar het centrum Oud-Rekem. Het dorp is uitgeroepen tot mooiste dorp van Vlaanderen. Ja, het is een mooi dorp maar het mooiste …. Een typisch ambacht in rekem was de (bak)steenbakker. In de hoofdstraat staat een beeld met een verwijzing hiernaar.
Het centrale plein van Rekem noemt net zoals onze trots in Antwerpen, de Groenplaats. Vroeger was dit een grasveld waar dames hun was konden laten bleken. Vandaar ook de tweede naam: de Bleek/de Bleick. De zuil die er nu staat wordt ten onrechte vaak aangezien voor de schandpaal, maar het is een zogenaamd perron: een verhoging voor het doen van belangrijke mededelingen. Boven op de zuil staat een leeuw met het familiewapen van d’Aspremont-Lynden als teken van de vrijheden die Oud-Rekem bezat.
Het kerkje is erg charmant maar is jammer genoeg niet open. Er staat ook een bronzen beeld uit 2009 getiteld “De Reckheimer”. Dit beeld staat, volgens het bordje erbij, symbool voor zo’n beetje alles van met Rekem te maken heeft. Omdat alles nog dicht is, besluiten we de blauwe wandeling te doen. Deze is slechts 3,7 km, gesteld dat we weer niet verkeerd lopen. We wandelen opnieuw langs het water maar in de andere richting deze keer. In de lucht een vlucht eenden die luid kwakend over het water vliegen. Verder is het hier heerlijk rustig en de laaghangende mist creëert een mysterieuze sfeer.
De wandeling buigt opnieuw af in de richting van het natuurgebied De Weerd. We doen dus een klein stukje van de wandeling van gisteren opnieuw. Je zou ze bijna overslaan doordat ze een beetje geïsoleerd aan de rand van het dorp liggen, maar de gebouwen van het voormalige gesticht zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Deze zijn voornamelijk gebouwd in de periode 1910-1920 ten behoeve van het “Rijkskrankzinnigengesticht voor zinneloze misdadigers”. Wanneer we terug op de Groenplaats komen, is de ingang van het kasteel d’Aspremont-Lynden, gebouwd op de ruïnes van een middeleeuwse burcht ook open.
In het poortgebouw uit 1905 is de interieurwinkel van Claudia’s vriendin gevestigd. We drinken eerst een lekkere chocomelk en gaan vervolgens de interieurspullen bekijken. We zijn beide heel enthousiast en onze achterbank ligt dan ook volledig vol wanneer we huiswaarts rijden. Een duur weekendje dus ….