Vannacht was het omgekeerd: Ann sliep slecht, ik iets beter. Rond half 10 verlaten we ons prachtige huisje met het slechte bed en rijden we terug naar de Wilhelminatoren voor een luxueus ontbijtje met alles erop en eraan. We zagen gisteren dat dit slechts 14,5 euro kost. Het is super verzorgd. Heerlijk om zo de dag te beginnen.
Het is prachtig weer, het zonnetje schijnt en het is toch al iets warmer. Vandaag staat Nederland op de planning, met name Maastricht want hier zijn de winkels ’s middags allemaal open. Rond 11 uur rijden we naar P+R Maastricht Noord waar we gratis parkeren en met bus 10 naar het centrum rijden. We stappen uit aan de Maasboulevard en begeven ons naar het beginpunt van de wandeling, de oudste stadsomwalling van Maastricht, de O-L-Vrouwewal. Dit gedeelte zou dateren van 1250 en maakte deel uit van een stadsmuur van ca. 2,5 km lang.
We kuieren door de prachtige kleine straatjes van de binnenstad. Daar waar de winkelende toerist niet te vinden is en ik vind het heerlijk. Nog eventjes van de rust genieten alvorens te gaan shoppen. Bij de oude omwalling in het Lang Grachtje wordt de natuur de vrije loop gelaten. Vroeger was dit een armenwijk met kleine huisjes in de schaduw van de omwalling.
Wat verder komen we op een pleintje met een muurschildering voor de rechten van de mens. De eerste en enige muurschildering in Maastricht.
Het Vrijthof wordt beschouwd als het grootste plein in de hoofdstad van Limburg en is al lange tijd een trekpleister voor toeristen die naar de stad reizen. Het gebied rond het plein is bezaaid met verschillende stijlvolle gebouwen en oude kerken. Vanaf de tijd dat het werd gebruikt als begraafplaats tot nu, waar verschillende concerten en evenementen worden gehouden, is het Vrijthof altijd een aantrekkelijke plek geweest. Het pittoreske plein is prachtig geplaveid met kasseien en er staan prachtige oude bomen. Ook de papier marché figuren zijn een herkenningspunt.
De beroemde Sint-Servaaskerk, bekend om zijn romaanse architectuur is gewijd aan Sint-Servaas, een beroemde Amerikaanse missionaris die hier in de 18e eeuw stierf. De kerk werd gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw in verschillende fasen. Hier moet er wel betaald worden om een kerk te bezoeken dus besluiten we niet naar binnen te gaan. In de kapel brandt Ann wel snel even een kaarsje. Daarna zetten we ons op een terrasje want we hebben dorst gekregen. De garçons hier hebben niet veel zin om te werken. Waarschijnlijk hadden ze niet gedacht dat het weer zo mooi zou worden vandaag. Extra druk want de terrassen zitten vol. Na bijna 20 minuten komt er eindelijk iemand onze bestelling opnemen.
Een voormalig klooster met bijhorende kerk is volledig omgetoverd tot een vijfsterrenhotel. We besluiten toch even binnen te wandelen en wow wat een prachtig interieur. Aan de muren hangen indrukwekkende kunstwerken waar we allebei echt weg van zijn. Benieuwd hoeveel een overnachting hier zou kosten, nemen we een kijkje op internet en wat blijkt, dat valt eigenlijk goed mee. Misschien toch in ons achterhoofd houden voor een volgend bezoekje.
De Stokstraat is nu een mondaine winkelstraat, maar ooit was dit een verwaarloosde buurt. Nochtans woonden hier in de 17de en 18de eeuw de welstellende inwoners van Maastricht, maar tijdens de industriële revolutie trokken deze massaal naar de buitenwijken. De Stokstraat werd ingepalmd door huisjesmelkers en bordelen. In de tweede helft van vorige eeuw werd de buurt grondig gesaneerd en kreeg de Stokstraat een nieuwe functie als chique winkelstraat.
Na drie leuke dagen gaan we met lichte tegenzin weer naar de auto. We hadden hier best nog wel een tijdje kunnen onthaasten. Maar helaas, we moeten weer aan het werk. We vertrekken weer naar huis, met mooie herinneringen en goede voornemens om snel weer terug te komen. En zo worden er tijdens de 1,5 uur durende autorit naar huis weer allemaal nieuwe plannen gesmeed voor nieuwe avonturen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten