Na het zien van het vtm programma ‘Latem Leven’, waren zowel Vivke als ik getriggerd om eens naar dit prachtige dorpje te rijden. In Libelle verscheen er kort daarna een artikel met daarin de wandelroute ‘Albijn Van den Abeele’ en die gaan we vandaag doen! We smeren onze beentjes goed in want het is maar liefst 9 km. Rond 10 uur vertrekken we in Boechout en rijden we naar de Palepelstraat waar onze tocht zal beginnen. We parkeren de wagen aan een kleine parking en maken nog eerst even een korte sanitaire stop.
Begin twintigste eeuw vormde zich in Latem een kunstenaarsgroep, de zogenaamde ‘Latemse scholen’ die talrijke, impressionistische meesterwerken maakten, die vaak de omgeving met een eigen karakter als motief hebben. De wandeling is uiteraard opgebouwd rond Albijn Van den Abeele, stamvader van die ‘Latemse scholen’. Hij heeft er mee voor gezorgd dat Sint-Martens-Latem is uitgegroeid tot een heus kunstdorp want ook vandaag wonen er in deze regio nog veel kunstenaars.
Het eerste stukje gaat door het pittoreske dorpje zelf. Hier staat het geboortehuis van Albijn Van den Abeele (1835-1918). De plechtige dorpswoning was een belangrijk trefpunt voor de Latemse schilders, dichters en beeldhouwers, die hier graag aan tafel schoven voor een borrel of een tas koffie.
Even verder komen we aan de monumentale Sint-Martinuskerk. Rond 1900 kreeg het brede middenschip van deze dorpskerk, na ingrijpende verbouwingen, het aanzien van drie gotische hallen. De kerk is echt prachtig en we blijven even zitten om te genieten van de mooie muziek die er speelt op de achtergrond. Op het kerkhof zouden Van den Abeele én ook George Minne begraven liggen, in een hoek voorbij de westelijke ingang. Na twee rondjes om de kerk moeten we helaas bekennen dat we de graven niet gevonden hebben.
De Leiestreek is heel groen, wondermooi en een beetje romantisch. In St.-Martens-Latem is het rivierenlandschap van de Leie met zijn meanders tot op de dag van vandaag in zijn originaliteit bewaard gebleven. We wijken even af van onze route en wandelen rechts richting de steiger. Het uitzicht bij de steiger, met aan de overkant vlakke, groene weiden met knotwilgen en aan onze kant het Tempelhof en het huis van Valerius de Saedeleer, is ronduit indrukwekkend en zeer Instagramwaardig. Weinig andere plekken in de regio werd door kunstenaars zo vaak vereeuwigd als deze plek. Her en der staan er ook gedichten op de muren geschilderd. We besluiten om even van de omgeving te genieten en zetten ons op een bankje. Vivke voelt zich onmiddellijk thuis en wil hier wel wonen.
Na de culturele kant van de wandeling, duiken we via het knuppelpad de natuur in. Hier komen we echt tot rust in de Latemse Meersen, een prachtig natuurgebied van 130 hectare met 8 kilometer aan wandelpaden. Dit gebied ligt 6 à 7 meter boven de zeespiegel, amper één meter boven het gemiddelde peil van de Leie. De maaivelden staan er in het voorjaar waarschijnlijk heel kleurrijk bij, maar vandaag zijn het vooral grassen en af en toe wat klaprozen die het landschap kleuren. Vogels als de blauwe reiger, wilde eend, ooievaar, kieviet, buizerd en kiekendief zijn hier thuis, zowel op de weilanden als in de waterrijke zones. De schattige schaapjes komen ons tegemoet en zijn niet bang.
Wanneer we in de verte de Koutermolen spotten, weten we dat we bijna ten einde zijn. De Latemse Koutermolen of Sint-Baafsmole is een houten staakmolen die toebehoorde aan de Gentse Sint-Baafsabdij. Hier bevinden we ons echt op de kouter, het vroegere akkergebied van Sint-Martens-Latem.
Om de dag in stijl af te sluiten, rijden we naar Zandhoven voor een lekker diner in ons lievelingsrestaurantje ‘Het Boothuys’.
Nu eerst je blog van dit jaar gelezen.
BeantwoordenVerwijderenMooie foto's en tekst.
Op naar volgend weekend geniet ervan .