zondag 9 mei 2010

Berlijn - dag 2

We hebben de wekker gezet om 8 uur en gaan rond half 9 naar beneden voor het ontbijt. Het Abba hotel is een hemel op aarde voor mensen die een gezonde eetlust hebben ’s morgens. En wat denken jullie? Dat hebben wij zeker! Werkelijk alles kan je terugvinden op het rijkelijk gevulde buffet. 


Dee Dee heeft via internet gezien dat er gratis rondleidingen gegeven worden door locals bij ‘Alternativ Berlin Tours’. Berlijn is een hippe stad en iedereen heeft het erover. Maar Berlijn heeft ook een donker kantje door zijn turbulente geschiedenis. Wij willen graag verder kijken dan de toeristische attracties en het echte Berlijn leren kennen dus lijkt ons een tripje met een local wel ideaal. We hoeven niet te reserveren volgens de website dus gaan we op zoek naar de locatie en ontmoeten daar onze, weliswaar Zweedse gids maar hij woont sinds enkele jaren in Berlijn. Hij slentert met ons van gebouw naar gebouw en vertelt ons heel interessante dingen. Zo zijn we gefascineerd door de wirwar van blauwe, paarse en knalroze buizen die we overal in het straatbeeld tegenkomen. Hij vertelt ons dat via deze weg het water afgevoerd wordt.  De buizen staan nog altijd erg hoog, doordat de stad oorspronkelijk op een moeras gebouwd werd. Waarom de buizen zo’n felle kleur hebben, is ons niet helemaal duidelijk geworden, maar vrolijk is het wel.


We dompelen ons onder in Berlijns bewogen geschiedenis en krijgen dankzij onze gids een goed idee van wat de stad en zijn bewoners gemaakt heeft tot wat ze nu zijn. Deze leuke tour doet ook de niet toeristische plekjes en de leuke anekdotes die verteld worden, zorgen voor een toffe ervaring. We eindigen aan de Berlijnse dom. Dit monumentale gebouw is voor velen de mooiste kerk van Berlijn en werd na de eenmaking terug in ere hersteld. Het is een protestantse kerk en is gelegen in een keurig aangelegd parkje. Daar nemen we afscheid van de gids en ook al zijn de rondleidingen gratis, er wordt gevraagd een kleine fooi te geven en dat doen we dan ook met veel plezier want hij heeft het echt verdiend. 


Om een idee te krijgen van de impact van de oorlog op de Joodse bevolking gaan we naar het Holocaust Monument. We nemen onze tijd om rond te wandelen tussen de 2711 betonblokken die in verschillende hoogtes over zo’n 19.000 vierkante meter oppervlakte verspreid staan. De Amerikaanse architect Peter Eisenman wilde het gevoel wekken van verwarring en isolement. Hier staan we even stil bij al de levens die de oorlog heeft gekost. Iemand heeft op enkele blokken een eenzame roos gelegd en deze brengen wat kleur in de grijze vlakte. Wij vinden het een niet te missen emotionele ervaring!



We passeren vervolgens de Brandenburger Tor, de laatste van de ooit 14 stadspoorten.  Vandaag is de Pariser Platz aan de voet van de poort een geliefde ontmoetingsplaats onder de locals. Dit plein huist immers naast de Tor nog enkele prachtige gebouwen: het historische Adlon Hotel en de Kunstacademie. Beloofd is beloofd … Dee Dee staat even stil bij haar relatie en groet Bob van op afstand. Ondertussen hebben we dorst gekregen en Dee Dee merkt plots op dat er een Starbucks is. Iedereen die haar kent, weet dat ze daar niet voorbij kan gaan. We hebben gelukkig nog een plaatsje op het terras.  Even verder passeren we een prachtige chocoladewinkel. Hier maken ze kunstwerkjes uit chocolade, zoals de Kaiser Wihelm Gedächrtniskirche. Prachtig! Wij kopen alvast wat chocolade voor thuis.


Uiteraard mag Checkpoint Charlie niet ontbreken op onze tour door de stad. Tijdens de verdeling van Berlijn was dit een strenge controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector. De beroemdste grensovergang ter wereld is een grote toeristische valkuil, waar je tegen betaling kunt poseren voor een foto met ‘Amerikaanse soldaten´ maar het is toch indrukwekkend om te zien.


We stuiten op een standbeeld dat de verscheuring van de familieleden tijdens het oprichten van de Berlijnse muur symboliseert. Vandaag staat er nog slechts een klein stukje van de muur overeind. Maar het geeft zeker weer hoe schrijnend de situatie moet geweest zijn in die tijd.


Het bronzen beeld ‘treurende moeder met dode zoon’ is sinds 1993 het centrale gedenkteken van de bondsrepubliek Duitsland. Dee Dee is helemaal in de ban van het serene tafereel en terecht want hoe eenvoudig ook, het is werkelijk prachtig. Het bronzen standbeeld staat centraal in een lege ruimte. Een lichtkoepel boven het beeld zorgt voor een straal zonlicht op moeder en zoon. Na het lezen van de uitleg, grijpt het monument ons nog meer naar de keel. De zoon woonde in Oost-Berlijn en wou zijn moeder bezoeken in West-Berlijn. Hij klom over de muur maar werd neergeschoten. 


Heel leuk vonden wij ‘Das Ampelmännchen’. In Berlijn zijn de symbolen op de verkeerslichten voor voetgangers veel vrolijker en speelser dan bij ons. Aanvankelijk waren de verkeerslichten met das Ampelmännchen alleen in Oost-Berlijn te zien. Na de val van de Berlijnse muur, werden de verkeerslichten volgens Europese standaard omgebouwd, zodat alle stoplichten in de stad gelijk werden. De inwoners van Berlijn waren het daar echter niet mee eens en zij richten een heuse actiegroep op met de naam ‘rettet die Ampelmännchen’ ofwel redt de verkeerslichtmannetjes. De actie was een groot succes en het Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven. Zelfs in het voormalig westelijke deel werden de ampelmännchen geplaatst. Dat is wel jammer want nu kan je niet meer zien aan welke kant van de muur je je bevindt. 


’s Avonds eten we in het mooie Marokkaans restaurantje Kasba, dat we gevonden hebben via het internet. We worden hartelijk ontvangen met een traditionele handwas ceremonie. Ze komen rond met een grote kom waarboven we onze handen moeten houden, daarna wordt er een heerlijk geurend water over onze handen gegoten. Hier is het zalig genieten van alle Noord Afrikaanse gerechten die op tafel komen. De tajine met kip en honing saus geserveerd met dadels en gekarameliseerde walnoten is ‘to die for’! Het interieur met zijn warme kleuren doet ons denken aan een sprookje van 1001 nacht en ook de gastvrijheid is noemenswaardig. We genieten en klinken op onze vriendschap met een heerlijke muntthee als afsluiter van de maaltijd. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten