zondag 9 juli 2023

Volendam

Na het ontbijt, checken we uit en rijden we naar het palingdorp Volendam. Voor Nederlanders is dit een ‘no-go’, want dit oude vissersdorpje gelegen aan het IJsselmeer, ook wel Folle(n)dam genoemd, is een ware toeristische trekpleister. Ik heb er dan ook al veel over gehoord maar eigenlijk ben ik er nog nooit geweest. Doorgaans zoek ik liever de écht authentieke plekjes op en niet de gecommercialiseerde plekken maar vandaag besluit ik toch af te stappen van mijn principes. We hebben gelezen dat het kleine dorpje zich kenmerkt door de klederdracht en de vissersbootjes maar wanneer we aankomen aan de haven die langs het Markermeer loopt, zien we eigenlijk geen van beide. Toch voelt het voor ons net alsof we even in het buitenland zijn! Er ligt een indrukwekkend schip voor anker. Sofie kan zich nog net inhouden om me geen duwtje te geven. 

Volendam is de woonplaats van Jantje Smit dus misschien lopen we hem hier wel tegen het lijf. Dat de Volendammers trots zijn op deze volkszanger, is wel duidelijk. We zien hem op foto’s in de vele winkeltjes. Hier kan je ook op de foto in de traditionele klederdracht. Dat lijkt ons wel leuk maar 25€ per persoon enkel en alleen om een foto te laten maken met klompen aan onze voeten, vinden we van het goede te veel. 

Achter de haven van Volendam krioelt het van de smalle straatjes. Niet voor niks heet deze plek dan ook het oude Doolhof. De huizen hebben oud Hollandse raamluiken en de straten zijn versierd met bloemen. Dit is het oudste deel van Volendam centrum en dankt zijn naam aan het feit dat de bebouwing er niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam. Deze nauwe straatjes en authentieke huisjes oefenden een sterke invloed uit op de verbeelding van schilders en kunstenaars die Volendam vanaf 1880 bezochten. 

Net voor Ootje, een beeld van Jans van Baarse zetten we ons op een terrasje bij het water want we hebben dorst gekregen. Wanneer ons drankje bijna op is, wordt de lucht donker. Amper 10 minuten later begint het te stortregenen en dat gaat gepaard met donder en bliksem. In de haven is het een drukte van jewelste, iedere boot haast zich naar binnen. Wij schuilen onder een betonnen constructie en houden het droog. 


Na een kwartiertje klaart het weer op, begint de zon opnieuw te schijnen en wandelen we verder naar Paviljoen Smit Bokkum, een palingstokerij. Hier zit ook een restaurant en we hebben best een hongertje. We wandelen door het etablissement naar achteren en komen zo bij een schelpenstrandje. We bestellen de kibbelingen met frietjes en dat blijkt een goede keuze. Bovendien slaan we twee vliegen in één klap want hier bevindt zich ook de beeldentuin van Rob Cerneüs, een kunstenaar  uit Volendam. 



Rond vier uur besluiten we Volendam te verlaten en richting huis te rijden. Laag Holland kon ons echt wel bekoren en we hebben genoten van ons weekendje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten