We ontwaken voor een laatste keer in de Belgische Ardennen en opnieuw schijnt de zon. Volgens onze gastvrouw Louise, staat er elke zondag een hele grote markt in het dorp. Na het ontbijt, maken Sofie en ik een mooie wandeling langs de Ourthe om eens een kijkje te gaan nemen.
We lopen door de weiden waar het hoge gras bedekt is met dauw en in een mum van tijd hebben we natte voeten. Gelukkig is het mooi weer en zijn ze snel weer droog. Bij het eerste kraam waar we stoppen om iets te passen, laten we alvast wat nat gras achter. Ja, die man kan zijn kraampje kuisen straks. Om 11 uur pikt Yves ons op en rijden we terug richting Durbuy. Vandaag is het een pak drukker dan gisteren en meer dan eens houden we onze adem in wanneer er weer een motorrijder ons rakelings passeert. In Durbuy kuieren we terug wat door de straatjes want het is nog iets te vroeg om te lunchen.
Rond 12 uur is het dan eindelijk tijd voor de lunch, want we hebben gereserveerd bij het restaurant Wagyu van Wout Bru. Wanneer we de zaak binnenkomen, overvalt ons een zekere rust. De inrichting is prachtig, maar het zonnetje schijnt, dus willen we graag op het terras zitten. Dat is geen enkel probleem. We krijgen heerlijk brood, wat crackers, humus en een bruine pasta waarvan we oorspronkelijk niet weten wat het is. Het blijkt een pasta van bloedworst en tot mijn verbazing vind ik die heel erg lekker. We bestellen alle 3 ribbetjes met frietjes. Wanneer dit op tafel komt, zijn we toch wel wat verbaasd. Ook al ruikt het heerlijk, de ribben zien er niet echt uitnodigend uit. Het vlees lijkt uitgedroogd. Ze zijn wel lekker maar we hebben toch al veel lekkerder gegeten. Gelukkig heb ik zoete aardappel frietjes want die zijn heerlijk krokant, in tegenstelling tot de gewone frietjes want die werden maar één keertje gebakken en zijn echt niet lekker. Met een score van 14 op 20 in de Gault Millau hadden we toch op meer perfectie gehoopt. De prijs valt mee. We betalen zo’n 40€ pp.
Na de lunch zoeken we de rust op en rijden we naar Château de Petite Somme, een uniek kasteel waar we ons spiritueel gaan verrijken. Van zodra we het terrein oprijden, wanen we ons een beetje in India. Het kasteel dat perfect binnen het landschap van de Ardennen past, stamt uit het einde van de negentiende eeuw. In 1979, op het moment dat het kasteel flink vervallen was, kocht de Internationale Gemeenschap voor Krishna-bewustzijn ISKCON het kasteel op en transformeerde het tot een spirituele oase. Sindsdien staat het kasteel bekend onder de naam Radhadesh.
Wanneer we ons willen aanmelden aan de receptie, blijkt deze gesloten. Het is net 2 uur en blijkbaar is het lunchtijd hier. Iedereen zit aan de achterkant in een grote tent en overal lopen mooi Indische meisjes en mannen in oranje gewaden rond. Onze rondleiding start pas om 3 uur dus we hebben nog wel wat tijd om het domein wat te verkennen.
Om 3 uur maken we kennis met onze gids. Tijdens een ruim één uur durende rondleiding leren we veel over de Hare-Krishna beweging en de geschiedenis van het kasteel. In veel hindoeïstische stromingen wordt Krishna beschouwd als een incarnatie van Vishnoe, in andere als de Allerhoogste Persoonlijkheid. De voormalige jachtvertrekken zijn omgetoverd tot kleurrijke ruimtes met schilderijen waar onder andere Krishna op afgebeeld staat. Op het landgoed wonen ongeveer 120 volgelingen van Krishna.
Voor we de tempelkamer betreden, moeten we onze schoenen uitdoen. Het kleurige altaar doet ons denken aan een kermiskraam. Aanhangers van Krishna lopen binnen en buiten. Sommige in oranje gewaad, met half afgeschoren haar, dit zijn de celibatairen. Sommige in wit gewaad, dit zijn de getrouwde mannen. Vrouwen hebben meestal Indische kledij aan.
Onze gastheer laat ons horen hoe je Krishna, de enige echte god volgens hun religie, toezingt en nodigt ons uit om mee te doen. De liederen en gebeden die door de Hare-Krishna-aanhangers volop gebruikt worden, zijn vooral herhalingen van de verschillende namen van Krishna. Moeilijk is het dus niet maar het lied blijft wel in ons hoofd zitten. De rondleiding eindigt in de bakkerij waar we een koekje mogen proeven. We drinken nog iets in het café en keren dan huiswaarts.