dinsdag 1 december 2015

Negombo

Na een zalige maar iets te korte nachtrust gaan we ontbijten. Er is zowel Europees als Aziatisch buffet dus ik start met een portie noedels om de dag te beginnen. Om half 9 staat ons busje klaar en vertrekken we. Negombo, ook wel “Little Rome” genoemd, is van origine een vissersdorp. Ook nu nog leeft de stad op het ritme van de wind en de zee. Catamarans met roestbruine, rechthoekige zeilen dansen als vreemde vlinders op de golven van de Indische oceaan. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand, maar geen lelijke flatgebouwen die het landschap ontsieren. Hier en daar priemen Portugese kerken uit tussen de tropische begroeiing. Het zijn stuk voor stuk erfstukken uit de koloniale tijd. Het christendom is hier de belangrijkste godsdienst en dat heeft toch wel het uiterlijk van de stad bepaald. De kerken zijn geschilderd in allerlei pasteltinten die doen denken aan heerlijke ijssmaakjes zoal vanille, pistache en aardbei. Het is een vredige badplaats en het lijkt of hier geen onverdraagzaamheid bestaat. Een bezoekje aan een plaatselijke markt geeft mij altijd een instant vakantiegevoel. Ik hou van de geuren en kleuren, het is meestal broeierig en gezellig. De vismarkt in Negombo is de op één na grootste vismarkt van Sri Lanka en echt de moeite om te bezoeken. Ze wordt elke dag gehouden, behalve op zondag (het is en blijft een katholieke stad). Op deze markt wordt de dagelijkse vangst verkocht aan handelaars en bewoners.

Hier is het een drukte van jewelste en we kijken onze ogen uit. Op het strand liggen duizenden vissen te drogen in de zon. Kraaien hebben er de tijd van hun leven en azen op wat restjes. Mannen dragen manden met vis maar het zijn vooral de vrouwen die ze uitleggen om te drogen. Op andere plaatsen wordt de vis van ingewanden ontdaan en gewassen. De netten van de typische vissersbootjes worden schoongemaakt. Allemaal heel leuk om te zien maar het heeft wel één nadeel: het stinkt een beetje en het kan zelfs de meest hongerige zielen van hun eetlust beroven. We kuieren rustig rond en vooral ik geniet van de mensjes. Het verbaast me dat in deze Christelijke stad de vrouwen toch wel redelijk bloot rondlopen, zeker wanneer het de oudere generatie betreft. Maar hun algemene regel volgen ze wel - schouders en knieën zijn bedekt.

Plots worden we opgeschrikt door een explosie. Wat er de rede van is weten we niet echt maar de Sri Lankanen hebben de gewoonte om voetzoekers te laten ontploffen. In deze dagen van terreur zitten wij daar niet echt op te wachten maar zij scheppen er een ongelofelijk plezier in om ons te doen schrikken. Na de markt stoppen we nog even bij een plaatselijke apotheek om wat water te kopen. De deur wordt geopend door een uitgemergeld mannetje zonder tanden die ons vriendelijk begroet. Bijna zijn we Maria kwijt want de man vraagt haar vriendelijk of ze nog alleen is. Wanneer ze bevestigt, knipoogt hij veelbetekenend naar haar en zegt 'me too'. Mmmm toch maar niet - het is niet echt de plaatselijke Don Juan. Met de bus rijden we terug naar het hotel waar sommige onder ons de lokroep van het zwembad niet kunnen weerstaan. Veerle, Paul, Ria, Nadine en ikzelf trekken het dorp in op zoek naar leuke tafereeltjes. Hier zie je de gekste dingen, zoals een kreupele die op zijn achterwerk de straat probeert over te steken! Er wordt geen hulp geboden maar de chauffeurs houden wel in en rijden voorzichtig rondom de man, net zoals ze dat zouden doen voor een heilige koe of een straathond.

Via het strand wandelen we terug naar het hotel. Om de haverklap worden we aangeklampt door verkopers die zelfs een mondje Nederlands praten. We kunnen ook de catamarans van heel dichtbij bewonderen. De prachtige kleuren van de zeilen steken mooi af tegen de blauwe lucht. Het water van de oceaan is zalig warm maar vormt toch een frisse afwisseling met de ondertussen opgelopen temperatuur van over de 35 graden. We lunchen in het hotel - opnieuw buffet - niet goed voor onze lijn. Er komt wat wind op dus vrezen we dat er ook snel regen zal volgen. Om 3u staat iedereen klaar om opnieuw te vertrekken. We maken een bootexcursie over de Dutch Canals. De omgeving is hier echt adembenemend mooi. Alle schakeringen groen kleuren het landschap afgewisseld met hier en daar wat fellere kleuren van de bootjes die in het water ronddobberen.

Per 5 nemen we plaats in een overdekt motorbootje. In de 17e eeuw legden de Hollanders een 120 km lang kanaal aan van Colombo naar Puttalam. Het kanaal loopt bij Negombo door een mooi moerasachtig gebied en omvat een afwisseling van natuurreservaten, met typische fauna en flora van de streek. We varen langs kokospalmen en bananenbomen en we zien allerlei vogels; reigers, waterhoenen, aalscholvers, ijsvogels en kleine felgekleurde bijeneters. In de mangroven, tussen de waterlelies en waterhyacinten zien we zelfs een varaan en in de bomen aan de oevers zitten er wat aapjes van hun maaltijd te genieten.

Wanneer we bij de lagune in het Negombo meer aankomen, begint het jammer genoeg te druppelen. We varen terug naar ons beginpunt en nemen de bus naar het hotel. Onderweg passeren we een heel speciaal kerkhof, gelegen op een heuvel. De graven hebben hier geen zerk maar vóór elk kruisje zien we een heuveltje, net of de doden gewoon met een beetje zand werden bedekt. Wel een beetje luguber. Nog even de bus uit om een fotoke te nemen. Onze gids vindt het maar bizar dat we foto's van een kerkhof willen nemen en maakt er een spelletje van. Telkens we een kerkhof passeren roept hij 'on s'arrête?'. 's Avonds dineren we opnieuw in het hotel en het is weer heel erg lekker. Als dessert is er bakbanaan met vanille saus! Ik ben in mijn nopjes :-)

 

3 opmerkingen:

 1. Het is steeds wonderlijk hoe jij dat allemaal beschrijft het is alsof we er zelf
  bij zijn je geniet ervan zo te lezen en Maria moet je in het oog houden
  anders moeten wij een verre reis maken om te kaarten!!!!.
  Denk dat je na de reis weer moet denken aan je lijn want het eten bevalt je
  weer.Groetjesen knuffels

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo te lezen en te zien is het weer een fantastische reis, wij hebben weeral genoten van uw blog, blijven schrijven hoor, zo zijn wij toch ook een beetje op reis. Geniet er nog van en amuseer je. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoef niet op reis te gaan, want jouw blog doet mijn batterijen opladen :-)
  Amuseer je en geniet ervan x

  BeantwoordenVerwijderen