vrijdag 30 juni 2017

Mykonos - Afscheid van Panormos

Verschrikkelijke nacht! De brandende zon van gisteren heeft ervoor gezorgd dat ik een kleine zonnesteek heb opgelopen. De oververhitting ging over in barstende hoofdpijn en ondanks de airco kwam er geen verkoeling. Vandaag laatste dag in het bloedhete Mykonos dus uit de zon blijven is de boodschap. Na het ontbijt pakken we de koffers en genieten we in de schaduw nog wat van deze mooie setting. Zelfs hier is het 38 graden en het duurt dan ook niet lang of de oververhitting slaat opnieuw toe. De lokale bevolking noemt Mykonos ook wel 'Het eiland van de wind' maar de voorbije dagen deed het weer deze uitspraak geen eer aan. 


Rond 1 uur gaan we voor een laatste maal lunchen in het restaurant van ons hotel om vervolgens te wachten tot 3 uur wanneer het busje van Thomas Cook ons komt ophalen. Het was een super vakantie! Griekenland blijft toch een topper met die prachtige zee, blauwer dan blauw, pittoreske baaien met dobberende bootjes, de fotogenieke witte dorpjes, die diepgewortelde cultuur, dat heerlijke zonnetje, de prachtig bloeiende bougainville, dagverse vis op het menu en zo kan ik nog wel even door gaan. En dan vooral de Cycladen, die zien eruit zoals het Griekenland van de ansichtkaart.


Wanneer we terug mijmeren over de laatste veertien dagen en de balans opmaken, kunnen we met stelligheid zeggen dat Naxos ons het meest kon bekoren. Het ruige binnenland, de historische tempels en smalle straatjes werden afgewisseld met fruitbomen, panoramische vergezichten en gezellige restaurantjes. De boulevard in Naxos Stad met uitzicht op de Tempel van Apollo en de haven waar het naarmate de zon verder in de zee zakte steeds gezelliger werd, is uitermate geschikt om het vakantiegevoel vast te houden. Hier kan je nog het échte Griekenland voelen, ruiken en proeven! Bovendien zijn de mensen hier ook super vriendelijk.


Santorini is mooi en zeker uniek door de stad Thira, die op de rotsen werd gebouwd maar is veel te toeristisch en te artificieel geworden in vergelijking met 30 jaar geleden. De bussen voornamelijk Aziatische toeristen die dagelijks het eiland overspoelen, hebben ervoor gezorgd dat de authenticiteit volledig verdwenen is. In Thira vind je bijna nergens nog een typisch Grieks restaurantje. Alles is afgestemd op de buitenlanders, de pizza- en hamburgertenten overheersen. De afdaling naar de oude haven is een ervaring, 500 treden naar beneden via een smalle, geplaveide straat. Een aanrader voor iedereen die naar Santorini gaat. 


Op Mykonos is er buiten de betoverende hoofdstad met zijn authentieke schoonheid niets te zien. De stad zelf is gezellig, heeft een ontwapenende charme met een paar unieke plekjes. In Klein Venetië spatten de golven tegen de kade en maken het tot een unieke plek om te vertoeven. Maar volgens ons is Mykonos meer geschikt voor een dagtripje vanuit één van de andere eilanden, tenzij je een zon, zee, strand type bent want dan is Mykonos een paradijs met tal van prachtige baaien waar je nog rustig kan zonnen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten