zondag 30 juli 2017

Den Haag - dag 2

Na het ontbijt checken we uit en nemen we opnieuw de trein naar het centrum. Van daar gaan we de tram op in de richting van het Statenkwartier. Deze wijk ademt door de nabijheid van organisaties als het Joegoslaviëtribunaal en verschillende ambassades een internationale sfeer uit. Het is de wijk waar Expats zich al sinds jaar en dag thuis voelen. Het is de duurste wijk van Den Haag met veel mooie opgeknapte artnouveau huizen. 


Den Haag biedt een schat aan indrukwekkende kunst dus laten we ons vandaag inspireren door de bijzondere Haagse musea en prachtige tentoonstellingen. Onze eerste stop is het Gemeentemuseum. Het gele bakstenen gebouw is al een bezienswaardigheid op zich en werd uitgeroepen tot monument. Precies 100 jaar geleden werd kunstbeweging De Stijl opgericht met als belangrijkste vertegenwoordiger Piet Mondriaan. In 2017 viert Nederland daarom feestjaar 'Mondriaan tot Dutch Design' en pakt Den Haag uit met tal van exposities en activiteiten rond deze beroemde kunstenaar. Centraal daarbij staat het Gemeentemuseum Den Haag met de grootste Mondriaan-collectie ter wereld die uit 300 werken bestaat. De tentoonstelling is een avontuurlijke reis door het leven en werk van Mondriaan en ze neemt ons mee langs de metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York, de steden waar hij zijn geniale brein de vrije ruimte kon geven. We staan ervan versteld dat de kunstenaar zo veel verschillende stijlen heeft uitgeprobeerd. Van donkere, sinistere landschappen naar felgekleurde molens en appelbomen naar rechte lijnen en kleurvlakken tot aan zijn ‘piece de résistente’, zijn laatste meesterwerk en bekend bij ieder van ons, de Victory Boogie Woogie. Het is een vitaal en dynamisch schilderij en ook al hou ik niet zo van het kubisme, het is toch een doek dat boeit. Er zijn ook interactieve mogelijkheden in het museum die vooral kinderen aanspreken maar ook wij halen het kind in ons naar boven en zetten ons op de modeafdeling in een echte Mondriaan outfit. De ganse voormiddag spenderen we in het Gemeentemuseum want het is een immens gebouw. Het is een vreemd museum en de logica gaat soms aan ons voorbij. We hopen dat we alles gezien hebben maar zijn daar hoegenaamd niet zeker van. Er staat geen vooraf geplande route beschreven en het museum heeft drie verdiepingen, te bereiken via traphallen en ruimtes die in elkaar doorlopen. 



Niet ver hiervandaan bevindt zich een prachtig groot plein met enkele banken die ons doen denken aan Gaudi vanwege de vele kleine mozaïeksteentjes. We kijken uit op het meest gefotografeerde gebouw van Den Haag, het Vredespaleis. Hier zetelen het Internationaal Gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York, en het Permanent Hof van Arbitrage. Maar ook de prestigieuze Bibliotheek en de Haagse Academie voor Internationaal Recht zijn hier gehuisvest waar jaarlijks honderden rechtenstudenten uit de hele wereld cursussen komen volgen. Dit prachtige gebouw en de organisaties die er gevestigd zijn, maken Den Haag wereldwijd herkenbaar als stad van Vrede en Recht. Er zijn rondleidingen mogelijk maar die moeten vooraf geboekt worden on line en dat hebben we niet gedaan. We druipen dus terug af en wandelen in de richting van het centrum naar het meest bijzondere museum van Den Haag, Panorama Mesdag.




Hier hangt het indrukwekkende panorama van Scheveningen met vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp dat Mesdag in 1880 schilderde. Het pand waarin dit panorama is aangebracht, werd speciaal voor de schildering gebouwd. In het centrum van het gebouw is in een rotonde een kunstmatig duin opgeworpen. Het cilindrische doek heeft een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Het licht dat door de glazen koepel in het dak naar binnen valt, speelt op geraffineerde wijze met de luchten van het panorama. We kijken 360º in het rond en ondergaan de magische illusie van de zinsbegoocheling want het lijkt net of we staan buiten naar het landschap te kijken. De overgang van kunstduin naar de schildering is fenomenaal. Het doek werd door de kunstenaar in vier maanden geschilderd, waarbij hij steun kreeg van enkele collega's, waaronder Breitner. Een niet te missen museum als je in Den Haag bent! 



Ondertussen is het al bijna drie uur en hebben we nog steeds niets gegeten. Tijd dus om de innerlijke mens te versterken. Op het Plein lopen we binnen bij Luden waar we een super lekkere pasta eten die zeker voor herhaling vatbaar is! We besluiten nadien gewoon wat door de straatjes van Den Haag te kuieren want de zon is weer van de partij en alle winkeltjes zijn open.  Tijdens de wandeling vinden wij een prachtige straat. Het is dé koninklijke straat omdat zich daar het werk en ontvangstpaleis van koning Willem Alexander bevindt maar er zijn ook tal van vooraanstaande galerieën en de kunst die er tentoongesteld wordt, is soms echt wel heel erg mooi.



Nog een laatste stop bij de Wiener Konditorei voor een abrikozen- en appelstrüdel. Heerlijke afsluiter van een schitterend weekendje Den Haag. Via de prachtige moderne gebouwen in de stationsbuurt, wandelen we terug naar perron zes waar we opnieuw de trein nemen naar ons hotel in Voorburg. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten