vrijdag 25 februari 2022

Roermond

Mijn eerste reisje in het nieuwe jaar wordt een feit. Ik denk niet dat ik de enige ben die dacht dat dit nieuwe jaar een covid-vrij jaar zou worden maar blijkt dat we toch nog even op de tanden zullen moeten bijten. 2021 was niet het leukste jaar en ik ben blij dat het voorbij is. Wat voornemens betreft, ik ga er niet te veel maken en zal al gewoon tevreden zijn wanneer alles weer ‘normaal’ wordt. Met die ingesteldheid ruilen Yves, Sofie en ikzelf de Schelde in Antwerpen in voor de Maas in Limburg. 

De eerste dag van dit lange weekend brengen we door in Roermond, gelegen in het hart van Nederlands Limburg. Hier vloeit de Maas en de Roer samen. De stad staat bekend als een echte winkelstad en de meeste mensen komen dan ook hierheen om de Designer Outlet te bezoeken. Eigenlijk kun je er niet omheen om eens een kijkje te nemen in deze outlet. Wij zijn echter niet ‘uitsluitend’ naar Roermond gekomen om te shoppen, wij willen ook de binnenstad verkennen. We parkeren de wagen aan de outlet en wandelen de stad in. 


Het eerste opvallend bouwwerk dat we tegenkomen, is de Sint-Christoffelkathedraal. In 1410 werd er begonnen aan de huidige vorm van de kathedraal. Door de eeuwen heen heeft deze monumentale kerk meerdere rampen meegemaakt: een stadsbrand, de beeldenstorm, plunderingen, blikseminslagen, stormschade en torenbranden. De zwaarste verwoesting vond plaats op 28 februari 1945 toen de Duitsers daags voor de bevrijding van Roermond de toren lieten opblazen.


Roermond is de stad van Pierre Cuypers. Nu hoor ik je al denken: ‘wie?’ Om heel eerlijk te zijn had ook ik nog nooit van de man gehoord, maar eigenlijk is hij degene die Roermond op de kaart heeft gezet. Cuypers was een beroemd architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Niet alleen was hij bezig met een exterieur, maar ook met het interieur waarbij hij (zeker voor die tijd) vernieuwende technieken gebruikte. De invloed van de architect is op veel plaatsen in de binnenstad nog altijd terug te zien.


Wanneer we op de  Markt komen, valt ons onmiddellijk het stadhuis op. Op 16 juli 1554 werd de binnenstad plat gebrand en verwoestte het ook het oorspronkelijke Stadhuis. Enkele jaren nadien werd het stadhuis heropgebouwd. Boven op het stadhuis prijkt het carillon, een torentje met beelden die verwijzen naar de historie van Roermond. Uiteraard stelt één van de beelden Pierre Cuypers voor. Iedere middag om 12.00 hoor je de klokken luiden en zie je de beelden draaien. De beiaard werd in 1982 aan de stad geschonken ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad.


De Roerkade is misschien wel het mooiste plekje van Roermond waar we al onmiddellijk merken dat Nederland in feeststemming is. Carnaval is in het land en we komen dus regelmatig kleurrijke figuren tegen. Via de Stenen Brug lopen we naar de ‘Voorstad St. Jacob Roermond’, dit is een sfeervol stadsdeel waar enkele prachtige huizen en Rijksmonumenten staan. De Stenen Brug is een bezienswaardigheid op zich. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de opvallende vier bogen. De verbinding tussen de Voorstad en de Roerkade was vroeger erg belangrijk voor de stad. Door de Voorstad ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het werd vooral bevolkt door vissers en arme mensen. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken. Na 1854 werd het stiller in deze buurt, de doorgangsfunctie werd overgenomen door een nieuwe weg (Maastrichterweg) en vanaf 1865 ook door de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond. 


De Voorstad dankt zijn naam aan de Sint Jacobuskapel. Deze kapel is in 1580 door oorlogsgeweld verloren gegaan. In 2013 is er een nieuwe veldkapel gebouwd op ongeveer dezelfde plaats met daarin het beeld van de heilige Jacobus op een verhoging.

Roermond was één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre en werd door de eeuwen heen bestuurd door Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en het Koninkrijk der Nederlanden. In 1781 verloor Roermond haar functie als vestingstad, maar je kunt nog altijd delen van de stadsmuur zien. De historische binnenstad van Roermond is niet heel groot, maar bevat talloze bezienswaardigheden. We wandelen van het ene monument naar het andere en bewonderen de fraaie oude handelshuizen. Zo komen we op het Munsterplein waar het grote standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ kerk. Cuypers mocht deze kerk restaureren en verving de barokke klokkentoren door twee rechthoekige torens. Niet alleen de voorzijde is prachtig, maar ook de achterzijde is de moeite waard. Ook de fraaie kiosk op het plein is ontworpen door Cuypers. 


We wandelen verder in de richting van het stadspark. Medio jaren tachtig van de vorige eeuw is dit niet al te grote stadspark aangelegd op de locatie van het voormalige Karthuizer Klooster. De Karthuis is nog steeds ommuurd door de oude kloostermuren. Het klooster heeft bestaan van 1376 tot 1783. Hierna zijn de gebouwen en tuin bewoond geweest door de zusters van St. Gerlach uit Houthem en van 1841 tot 1968 heeft het gediend als Groot Seminarie van het Bisdom Roermond. Het huidige park beslaat een groot gedeelte van de oorspronkelijk tuinen en gebouwen. Ondertussen is het beginnen regenen en dat zorgt ervoor dat we de binnenstad achter ons laten en we naar de outlet trekken om te shoppen. 


Op mijn bucketlist stond ooit ‘poseren met een alpaca’ en die wens heb ik enkele jaren geleden in Peru reeds in vervulling zien gaan maar toen ik hoorde dat deze beestjes ook in België rondlopen, wou ik ook hier van die schattige pluizenbollen gaan genieten. Na wat opzoekwerk vond ik een alpacaboerderij in Bocholt en een appartementje was dus snel geboekt. Wanneer we aankomen worden we hartelijk verwelkomd door de eigenaars. Wat onmiddellijk opvalt is de rust en de ruimte. Wanneer we uitstappen valt de stilte over ons en genieten we van het prachtige weidse uitzicht. 

Bij het logeren op de alpaca boerderij staan natuurlijk de alpaca’s centraal maar we besluiten pas morgen op ontdekking te gaan en vanavond gewoon te genieten van ons appartementje.


Sofie en ik zetten ons klaar voor een aflevering van de Masked Singer … benieuwd wie er vanavond ontmaskerd zal worden en of we het bij het rechte eind hebben.


Deze prachtige dag, kreeg door de vriendschap zeker een fijn gouden randje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten