maandag 18 april 2011

Parijs - dag 3

Hoewel de nacht misschien niet helemaal verliep volgens planning, veel lawaai, maakt de zon die onze kamer binnen schijnt ons alvast heel erg happy. De tijd gaat hier zo snel! Het is alweer de laatste dag in deze prachtige stad. We starten heel relaxed met het inpakken van de koffers. Deze bergen we op in een klein kamertje achter de balie van het hotel en dan ‘nous sommes prêts pour notre dernière journéé’. Vandaag is Greta jarig dus zoeken we eerst een heerlijke ontbijtplek om haar lekker te verwennen. Uiteraard wordt er gezorgd voor bubbels en een mooi cadeau. 


Daarna nemen we de metro richting Centre Pompidou, dat is ondergebracht in een opvallend gebouw. Het valt op omdat de liften, waterleidingen en airconditioning aan de buitenkant van het gebouw hangen. Op deze manier wordt er binnenin meer ruimte gecreerd voor de tentoonstelling van kunstwerken. Het plein aan het Centre Pompidou, gekend als de Place Georges Pompidou of de Place Beaubourg, is erg populair. Mimespelers, entertainers en portretschilders proberen de aandacht te trekken van de vele mensen die hier samentroepen. Hier zien we een klein ijssalonnetje en dat treft want een ijsje gaat er bij iedereen altijd in. Het Italiaanse roomijs is heerlijk smeuïg van smaak.Vlakbij, aan de Place Igor Stravinsky staat de eerste moderne fontein van Parijs met kleurrijke sculpturen. Mooi kan ik het niet echt vinden maar ik ben dan ook geen fan van moderne kunst. Toch geeft de fontein dit anders troosteloze plein een kleurrijke toets.


De Pont des arts over de Seine verbindt het Institut de France met de Cour Carrée van het Louvre en is 155 m lang en 11 m breed. Het is de enige brug over de Seine waarover geen auto's mogen rijden. Geliefden van over de hele wereld komen naar deze zogenoemde ‘slotjesbrug’ om een hangslot met hun naam erop aan de omheining vast te maken, als teken van hun liefde. De sleuteltjes worden in de rivier gegooid, zodat ze altijd met elkaar verbonden blijven. Het is een mooi gezicht, die duizenden slotjes vol liefdesboodschappen. Ik kan me voorstellen dat binnen enkele jaren er geen plekje meer vrij zal zijn en dat de brug ettelijke kilo’s zwaarder zal wegen.We wandelen verder naar de Eglise Saint Eustache. In deze gotische kerk ligt de moeder van Wolfgang Amadeus Mozart begraven. Het is een indrukwekkend gebouw met op het centrale plein net voor de deur een modern groot sculptuur. Het standbeeld doet ons een beetje denken aan Brabo, de held die de reus doodde en zijn hand afsneed. Normaal kruipen we niet op een standbeeld maar hier is de verleiding te groot. We klauteren op de reusachtige hand en passen er netjes in. Even naar het vogeltje kijken en ja hoor dat staat erop! Even verderop passeren we een bijzondere plek in Parijs, namelijk Les Halles. Dit enorme winkelcentrum werd gebouwd in het midden van de jaren tachtig op de plaats waar ruim 800 jaar de markt van Parijs werd gehouden. Momenteel is het er nog een bouwwerf want Les Halles worden vernieuwd, maar binnen enkele jaren zal dit echt een pareltje worden. Alles zou af moeten zijn in 2016. Dan komen we gewoon nog eens terug!


Onderweg naar Galeries Lafayette passeren we een winkeltje en klein museum van Inge’s favoriete autootje namelijk de Fiat 500. Dit dynamisch en elegant autootje staat al even op haar bucket list dus moeten we hier toch even een fotoke van maken. Wanneer we in Galeries Lafayette arriveren, zit ons weekendje Parijs er bijna op. Toch mag deze Franse warenhuisketen niet ontbreken op deze citytrip. Het bekendste en meest prestigieuze is gelegen in Parijs en staat aan de Boulevard Haussmann, een van de belangrijkste winkelstraten hier. In 1912 werd de reusachtige koepel van glas in lood gebouwd door de architect Ferdinand Cahnautin en glaskunstenaar Jacques Grüber. We begeven ons naar het dak van Galeries Lafayette waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad. 


Parijs is een stad met vele gezichten en al evenveel bijnamen. Onze drie dagen in de lichtstad, de stad van de liefde, de stad om lekker te shoppen en heerlijk te eten, zitten erop en wat hebben we veel gelopen en veel gezien. Opnieuw ben ik als een blok gevallen voor deze indrukwekkende stad en heb ik drie volle dagen met een smile op mijn gezicht rondgelopen. De volgende keer dat we naar Parijs gaan, doe ik misschien alle musea en klim ik zeker op die Eiffeltoren!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten