zondag 22 september 2013

Bilbao - San Sebastian

Opnieuw een rumoerige nacht achter de rug maar als we de gordijnen openen, schijnt de zon al volop en is de lucht blauw. De vermoeidheid smelt als sneeuw voor de zon. Ons laatste ontbijt in Hotel El Muelle maar deze keer geen churros - jammer :-) We vertrekken naar Bilbao, de grootste stad van het Baskenland die al lang op mijn verlanglijstje staat. Bilbao heeft een opmerkelijke gedaanteverwisseling ondergaan; van een weinig aantrekkelijk industriestad is ze uitgegroeid tot één van de meest originele en populaire plekken van Spanje, vooral sinds de bouw van een Guggenheimmuseum in de jaren negentig mag de stad op steeds meer toeristische belangstelling rekenen. Er zijn er ondertussen vier in de wereld: New York, Berlijn, Venetië en Bilbao.
We zijn er vroeg dus het is er nog lekker rustig. We wandelen rond het museum om het unieke gebouw, een kunstwerk op zichzelf ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry, langs alle kanten te bewonderen. De zon weerspiegelt in het met schubvormige titanium platen bedekte gebouw en de immense spin aan de voorkant steekt sierlijk af tegen de geometrische vormen.
Voor het gebouw een kunstwerk met bollen waarin de omgeving weerspiegeld. Kort samengevat een staaltje van architecturale kunst gedreven tot de limiet. Vanop de brug over de rivier is het zicht echt uniek. De stad zelf bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte maar beide zijn mooi verweven met elkaar. Na het Guggenheim, gelegen in het nieuwe gedeelte, maken we vervolgens een wandeling door de oude binnenstad en het valt ons op hoe proper het hier wel is. We wandelen langs de Santiago kathedraal, de overdekte markt, de Plaza Nueva en het station en genieten van het warme weer - zalig om waarschijnlijk voor de laatste keer de warmte van de zon op ons gezicht te voelen. Na het middagmaal verlaten we deze prachtige stad - een citytripje hiernaartoe staat volgend jaar zeker op het programma! We houden nog een halte in San Sebastián, een vrij grote stad gelegen aan een schelpvormig strand. De oude binnenstad heeft een wirwar van straatjes met gezellige tapabars. De Baskische tapasvariant wordt Pintxo genoemd en lijkt op de reguliere tapa maar is meestal iets verfijnder. Gedurende de ganse dag genieten de Spanjaarden van hun glaasje wijn en bijbehorende pintxos. Jammer dat we op deze reis niet echt zelf konden deelnemen aan deze typische Spaanse bezigheid. Twee keer warm eten per dag en al die zoetigheden tussendoor zorgden sowieso al voor extra gewicht. De verloren 6 kg waar ik drie volle maanden hard voor heb moeten werken, zijn er waarschijnlijk nu alweer bij ... maar t'is congé en dat verrechtvaardigt veel.
Tijd om eens echt te genieten op een terrasje is er wel. Na weer een leuke dag vertrekken we naar Bayonne. Hier overnachten we en morgen om 7u rijden we terug richting Antwerpen.
Ik was er nog nooit eerder geweest maar mijn reis naar het noorden van Spanje was een fijne ervaring. Geen kurkdroge desolate landschappen of zonovergoten mediterrane stranden. Flamencoshows of witte dorpen waren er al evenmin. Viel er dan niets te beleven? Integendeel, het 'groene Spanje' heeft werkelijk aantrekkelijke steden, een oogverblindende natuur en die typisch Spaanse 'joie de vivre'. Dat alles maakten van deze reis een onvergetelijke ervaring.

2 opmerkingen:

 1. Ik was bij deze reis bij, maar zoals steeds is het genieten van de reisblog en
  zo kan ik, moest ik wat vergeten vanwege de beginnende alzheimer, steeds
  terugvallen op al wat zo mooi beschreven is. Ons nadientje heeft zich behoorlijk geschikt naar een gezelschap vol bejaarden, haar hulp kon gebruikt
  worden i.v.m.foto's, de erg nurkse chauffeur was een echte fan van haar !!!!
  Sprak alleen met haar. Het was een heel mooie reis, alleen voor de oudjes
  heel vermoeiend en ook nadientje heeft besloten dit nooit meer te doen, maar
  deze reis heb ik toch maar van haar gezelschap kunnen genieten, was zoals
  steeds weer een feest om met haar op te trekken. Bedankt om mee te willen
  gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Das lief zene Liliane :-) Heb ook genoten van je gezelschap !

   Verwijderen