donderdag 29 mei 2014

Berlin ... Here we come!

Vroeg uit de veren want de taxi pikt ons op om zes uur. We rijden naar Zaventem en het is nu nog super rustig op de baan. Velen hebben waarschijnlijk een lang weekend en draaien zich op dit moment nog even om. Na het inchecken eten we traditiegetrouw een sandwichke met tikkenei. Dat doen we uiteraard bij Starbucks - zelfs zonder Dee Dee hang ik eraan! François vindt dat maar niks zo'n zoete sandwich waarop christel zegt 'het zijn melk sandwiches, die met boter zouden nog veel zoeter zijn geweest' eh??? Op een vliegveld is niks zo leuk als mensen kijken. Nu is dit ook bijna het enige tijdverdrijf dat op deze plek de moeite waard is want anders duurt het wachten écht wel veel te lang. Als het boarding tijdstip naderbij komt, voel ik de spanning onder de passagiers toenemen. Iedereen wacht op het perfecte moment en houdt daarom het bord en de balie bij de gate nauwlettend in de gaten. Bij ons is het Thomas die alert is en ziet dat we van gate veranderd zijn. Wanneer het sein gegeven wordt, veren tientallen mensen tegelijk op om als eerste in de rij te staan. Wij vormen daarop geen uitzondering - dat heb je zo met die oudere generatie :-) Eenmaal in het vliegtuig schuifel ik door het gangpad. Na een abrupte stop omdat mijn voorgangster ineens haar stoel heeft gevonden, kan ik weer verder lopen. Wanneer ik mijn plaatsje gevonden heb, duurt het wel even voordat ik goed en wel geïnstalleerd ben in mijn halve vierkante meter. Aaahhh….., vakantie! Vier daagjes gewoon genieten – zalig na al die stress van de afgelopen weken. Na ongeveer een uurtje zetten we voet op Duitse bodem. We nemen een taxi naar ons hotel Berolina en checken in iets na 11. We bevinden ons in een statig herenhuis, een beetje vergane glorie maar ruime kamers. Het hotel is vlak over de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche gelegen dus besluiten we daar eerst even langs te gaan. Deze werd door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. De vervallen toren die ooit 113 meter hoog was, werd bewaard als symbool van de verschrikkingen van de oorlog maar staat nu jammer genoeg in de steigers. Rond de toren werd een modern complex opgetrokken die bestaat uit een zeshoekige toren, een achthoekige hal en een kapelletje. De 20.000 glas in loodramen geven het interieur een prachtige blauwe gloed.

Van de oude kerk kan ik alleen maar zeggen dat het heel jammer is dat deze gebombardeerd is tijdens WO-2, het restant is prachtig. Wat konden ze vroeger veel met weinig middelen. De Gedächtniskirche is vlak bij de Kurfurstendam gelegen. Dit is de grootste winkelboulevard van Berlijn, gelegen in het westen van de stad. De Ku'Damm, zoals de straat in de volksmond genoemd wordt, was het centrum van het oude West-Berlijn. Je vindt er allerhande winkels. Van duur tot goedkoop. Vandaag is het echter ook hier een feestdag dus alles gesloten. Heel jammer want het is ijskoud in Berlijn, slechts 8 graden en daar waren wij dus niet op voorzien. Ik dreig als een grumpy old man te klinken maar waar de ware 'grumpy' zeurt om te zeuren, hef ik naar mijn bescheiden mening met recht en reden de klaagzang aan. Wat is dat nu voor een klote weer? We gaan ons verwarmen in een soort Duitse Panos waar we met z'n allen, hoe kan het ook anders, een echte vettige Duitse bockworst eten tussen een broodje. Op de Potsdamer platz staat er een rommelmarktje dus besluiten we daar even te kijken of we geen muts en handschoenen kunnen vinden - ja waarschijnlijk denken jullie dat we overdrijven maar écht het is berekoud in Berlijn! Deze items vinden we niet maar plots zien we een kraampje waar ze alpaca dekentjes verkopen. Zowel Inge als ikzelf twijfelen geen moment ... Zalig ingedoffeld wandelen we naar het Dali museum.

Vorige keer was dit gesloten dus nu wil ik dat zeker niet missen. Dit museum van het Spaanse genie en bovendien ook mijn lievelingsschilder huisvest meer dan 400 werken (voornamelijk litho's) en is de grootste permanente tentoonstelling van de schilder. Genieten! Na een uurtje ronddwalen drinken we nog een kopje koffie. Via het Sony center wandelen we naar Checkpoint Charly. Van 1961 tot 1989 was dit de enige doorlaatpost over de weg voor buitenlanders tussen Oost en West Berlijn. Kort na het vallen van de muur in 1989 werd het checkpoint opgeheven en met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven. Checkpoint Charlie werd effectief gesloopt op 22 juni 1990. In 2000 werd een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst. Het wemelt hier van de toeristen dus houden we het snel voor bekeken. Onze tocht zetten we verder richting Gendarmenmarkt goed wetende dat we dan voorbij dé chocolatier van Berlijn komen, Fassbender & Rausch. Snel even naar binnen dus voor wat chocolaatjes. Bij de Gendarmenmarkt, voor mij één van de meest gezelligste pleintjes van Berlijn vanwege de historische gebouwen die er omheen staan en de gezellige terrasjes die er vandaag dus volledig verlaten bij liggen, nemen we nog snel even een kijkje in het 'ampel winkeltje' - heel schattig die verkeerslicht-figuurtjes van de toenmalige DDR. Het plein zelf heeft een imposante uitstraling vanwege het samenspel van zowel de Duitse als de Franse dom. Ondertussen zijn ook Greta en Christel zowat bevroren dus besluiten we de metro te nemen naar de East Side Gallery, het grootst overgebleven stuk van de Muur gelegen langs de Mühlenstrasse.

De East Side Gallery is zo bijzonder omdat het één van de weinige overblijfselen is van de Muur. De lengte: 1200 meter. Vroeger was de muur 45.3 kilometer lang. Op de East Side Gallery vind je graffiti, schilderingen en andere kunstuitingen. Hoewel de muur oorspronkelijk is, zijn de kunstwerken dat niet want het betreft een stuk oostmuur en de echte Berlijnse muur was aan de oostkant niet beschilderd. Dat lieten de autoriteiten niet toe. Ze zijn in 1990 gemaakt door 118 kunstenaars uit 21 landen. De schilderingen hadden nogal wat te lijden van het weer en amateur spuiters. In 1997 werd er dan ook een vereniging opgericht die de langste openluchtgalerie van de wereld wil beschermen. Ik hou van graffiti, mooie graffiti welteverstaan en er zitten er écht wel leuke tussen.

Omstreeks 6u nemen we de metro terug naar de Kurfurstendam om te gaan eten in het Italiaanse restaurantje waar ik 4 jaar geleden zo vol van was. Jammer genoeg zit het stampvol dus reserveren we alvast voor morgenavond en gaan vandaag elders. Rond 10u gaan we terug naar het hotel want het was een lange vermoeiende dag. Hoopvol wat het weer voor morgen betreft, kruipen we onder de wol.

 

1 opmerking:

 1. Hopelijk is het vandaag wat warmer. Hier was een zonnige dag voorspeld,
  maar tot hiertoe geen zon en ook nogal fris, maar geen 8 gr !!!
  Een tip voor berlijn is het Pergamonmuseum, maar misschien heb je dat
  al gezien, maar ik vond dat heel mooi.
  Nog veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen