zondag 4 augustus 2019

Riga - Rondvaart op de Daugava

Ons laatste ontbijtje bij ‘Latte it be’ is weer heerlijk. We gaan de verse croissantjes missen. Vandaag eet ik ook nog een lekkere omelet met spek. Blijkbaar ben ik de enige van het reisgezelschap die geen buikprobleempjes heeft, tot ongenoegen van onze pa. Hij vindt dat het tijd wordt dat ik ook de rijstkak krijg, ja van je pa moet je het hebben.  Vandaag gaan we onze voetjes wat rust gunnen en besluiten we de stad van op het water te bekijken. Een rondvaart is altijd een ideale manier om een ander beeld te krijgen van een stad. Vaak krijg je bezienswaardigheden vanaf het water ook nog eens beter in beeld, zonder dat er mensen en auto’s in de weg zitten. 


We wandelen dus opnieuw in de richting van het station waar ik gisteren een jong ventje beloofd heb terug te komen voor een rondvaart met zijn bootje. Ik krijg dan ook een brede glimlach wanneer hij merkt dat ik woord gehouden heb. We stappen in zijn schattige, houten bootje van Nederlandse makelij. Even is Heerenveen in Riga. We varen de Daugava rivier op met in de verte de Vansu brug. Deze indrukwekkende constructie is maar liefst 312 meter lang. We zien ook de bibliotheek van op het water en zijn nog steeds begeesterd door het prachtige gebouw. Aan die kant van de rivier bevindt zich ook het schiereiland Kipsala dat wordt gekenmerkt door de houten huizen die Scandinavisch aandoen. Met een mooi zonnetje erbij vormt dit een heel romantisch decor.


We passeren de oude binnenstad met een skyline vol kerktorens. Daarna varen we over het stadskanaal waar eendjes aan de waterkant ons lui aanstaren. Her en der ligt er afval in het water en we raden niemand aan hier een vislijn in het water te gooien want de groene kleur ziet er alles behalve smakelijk uit. Maar het gezapige tempo waarmee het bootje over het kanaal vaart, zorgt ervoor dat we er redelijk gerust in zijn, overboord zullen we niet vallen. We leunen lekker achterover en geven ons over aan de  rust. Na een uurtje varen, arriveren we terug op ons beginpunt. Het is wel opvallend dat, in tegenstelling tot de bergen afval in het water, de straten van Riga uitermate proper zijn. Hier ligt geen enkel papiertje op de grond en straatvegers zijn constant in de weer om alles netjes te houden. 


We lunchen bij ‘the flying frog’, een gezellig eetcafétje net naast ons hotel. Het zit verscholen in een souterrain en is leuk ingericht met overal kikkers. Papa probeert nog even een prinses tevoorschijn te toveren door de kikker te kussen maar dat is hem niet gelukt. Een heerlijke maaltijd wordt echter wel op tafel getoverd door een super vriendelijke serveerster.


Eenmaal terug in het hotel wordt de taxi gebeld en 10 minuten later zijn we al op weg naar de luchthaven. Om 16u40 stijgen we op richting Brussel. Wanneer we goed en wel zitten en de stroom medepassagiers voorbij komt, ben ik aangenaam verrast om Agnes te zien opstappen. Zij was ooit mijn kamergenote in Tibet en deed nu een rondreis met koning aap in de Baltische staten. De vlucht vliegt voorbij wanneer we aan de praat geraken. ‘Never a dull moment’ met Agnes. Om 18u plaatselijke tijd arriveren we op Zaventem.


We hebben genoten van Riga met zijn gezellige binnenstad vol statige gebouwen, prachtige kerken en eeuwenoude huizen. Bovendien is deze bestemming ook heel budgetvriendelijk en zijn de mensen er super vriendelijk (met uitzondering van de taxi chauffeurs). Onze eerste kennismaking met de Baltische staten was dus een succes! 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten