zondag 26 maart 2023

Boulogne sur mer

Na een zeer stormachtige nacht met veel wind en regen, zijn we opgestaan met een hemel die grauw en grijs is, er staat wat wind en er valt een druilige regen. We laten het echter niet aan ons hartje komen en trekken na het ontbijt naar Boulogne-sur-Mer, een prachtig stadje dat al heel vroeg is ontstaan. In 55 voor Christus vertrok Julius Caesar vanaf hier om Engeland binnen te vallen. Eeuwen later verzamelde Napoleon hier een zeemacht met hetzelfde doel. De stad bestaat uit twee delen: een historische bovenstad en een moderne benedenstad. 


We starten net buiten de stad bij de Colonne de la Grande Armée, een 53 meter hoge marmeren toren met bovenop het beeld van Napoleon Bonaparte. Hier heeft Napoleon destijds zijn plannen gesmeed om Engeland binnen te vallen. De keizer staat met zijn rug naar Engeland, de ‘grote vijand’. Hier werden 180000 soldaten verzameld om de invasie van Engeland voor te bereiden. Wanneer we in de Rue Auguste Delacroix komen, zien we een 60 tal huizen met een kleurrijke gevel. Architecte Sophie Ricard, die hier trouwens zelf kwam wonen, liet alle bewoners zelf de kleur van de gevel kiezen. Het is een arme buurt en de huurders zijn veelal mensen aan de rand van de samenleving die deze wijk hun ‘getto’ noemen. We worden er instant somber van … en dat komt niet enkel door het weer. We hadden er veel van verwacht maar deze kant van de stad is niet echt een must see. Het poedermagazijn of La Poudrière ligt op een soort plateau. Dit gebouw kwam er nadat de troepen van Napoleon zich hier hadden gevestigd. Er kon tot 12 ton kruit voor de kanonnen in worden bewaard.  Wat verder staat La Calvaire des Marins, een kapel die de zeelieden herdenkt die gestorven zijn op zee, tijdens de visvangst of tijdens een conflict. Het gebouw stelt een boeg van een schip voor dat nog net boven water uitsteekt. 

In het nieuwe deel van de stad aan het water, bevindt zich het museum Nausicaa, het nationale zee centrum met meer dan 36.000 dieren. En zo bevinden we ons op deze regenachtige dag aan de Opaalkust tussen de vissen in plaats van op het strand of in de stad voor een wandeling. Gelukkig is Nausicaa wel echt een bezoek waard. Doel is de bezoekers de zee en de rijkdom van de oceanen te laten ontdekken. Eerste indruk is wow, het lijkt wel of we een andere wereld binnen stappen. Met licht en geluid wordt een bepaalde sfeer gecreëerd. Er zijn verschillende aquaria die allemaal van vorm verschillen. Zo zwemmen de vissen soms boven, soms onder en af en toe zelfs om ons heen. Ik ben al meteen in trance bij het eerste bassin met de sierlijk dansende inktvissen. 

De tropische zone met een prachtig koraalrif is ook echt heel indrukwekkend. Er is een mega bassin van 10.000 vierkante meter waarin de volle zee is nagebootst. Door de immense glaspartij van 100 vierkante meter staren we verwonderd naar de grijze haaien, grote scholen vissen en 8 meter lange mantraroggen. We nemen de lift naar boven en van hieruit hebben we een prachtig zicht op het bassin dat gevuld is met maar liefst 10.000.000 liter water. Dit is het zenuwcentrum van het aquarium waar allerlei machines de toestand van het water in het oog houden. Vanaf deze plek kunnen duikers ook afdalen in de verschillende aquariums voor het verzorgen en voederen van de dieren. Dat gebeurt uiteraard na sluitingstijd.

Wat Nausicaá in Boulogne-sur-mer voor mij nog meer uniek maakt is dat het niet alleen een aquarium is, maar er ook aandacht besteed wordt aan de dieren die op de wal leven. Het laat echt een stukje van de wereld zien, waar de zee en de oceaan een onderdeel van zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld terraria met leguanen, kameleons, slangen en padden, maar ook kan je pinguïns en zeeleeuwen zien, net als kaaimannen. En dat allemaal in mooi aangeklede, natuurlijk ogende verblijven. De dieren hebben allemaal de ruimte en de verzorging die ze nodig hebben.

Het is al late namiddag wanneer we uit het museum komen en besluiten naar de oude ommuurde stad te gaan. Bij de stadspoort parkeren we de auto. Op het plein bevindt zich een kopie van de zonneboot van Cheops. We vervolgen onze weg door de stadspoort de trap op naar de vestingmuur. Dit is ongetwijfeld het mooiste deel van Boulogne. Wanneer we over de vestingmuur en door de schilderachtige straatjes slenteren, wanen we ons even terug in de tijd. Door het slechte weer, is er zo goed als niemand op straat maar we kunnen ons levendig inbeelden dat op een mooie lentedag de terrasjes hier overvol zitten.

Wij zijn gek op streetart en dat treft want dankzij het streetart festival zijn veel muren in Boulogne de afgelopen jaren omgetoverd in kunstwerken van nationaal en internationaal befaamde straatkunstenaars. Er zijn maar liefst vier omlopen en wij doen vandaag het blauwe parcours, net buiten de binnenstad. Indrukwekkend grote tekeningen sieren de gevels, de een al mooier dan de andere.

Zelfs de elektriciteitskasten kregen hier één voor één een laagje verf. De buurt waar we ons nu bevinden, is niet echt een buurt waar we anders zouden rondlopen maar dankzij het streetart festival ziet het er hier toch leuk uit. Onderweg passeren we ook nog enkele bronzen beelden, zoals dat van Marilyn Monroe met haar omhoogvliegend rokje.



1 opmerking:

  1. In Nausica zujn wij ook geweest; Heb jij delfde kleren aan als het beeld of sta jij er helemal chtr heel tof. Va&n het weer mogen jullie niet klagen tegenover bij ons.
    Morgen nog van dat regen storm wind maar denk dat jullie ervan genoeten hebben Voor morgen gelukkige verjaardag geniet er nog van.groetjes slaapwel

    BeantwoordenVerwijderen