vrijdag 22 oktober 2010

Gyanze

Vandaag ontbijt om 7u30 - pancakes met appel - lekker! Daarna nemen we de bus tot aan de rivier waar we met de ferry opnieuw over moeten. De buschauffeur rijdt goed door en achteraan de bus horen we regelmatig een gil - hij rijdt dan ook in alle putten in plaats van ze te ontwijken. Op de ferry is het toch redelijk frisjes en iedereen duffelt zich goed in - handschoenen en mutsen worden bovengehaald. De rit duurt amper een half uurtje maar het is zo rustig op het water - iedereen geniet van de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Onze schipper heeft wel een heel kleurijke muts aan en moet er aan geloven ... iedereen wil hem natuurlijk op de foto! Aan de andere oever stappen we terug op onze vertrouwde bus en beginnen we aan de beklimming van onze eerste pas. De bus brengt ons steeds hoger en hoger en we genieten van de prachtige vergezichten.

Uiteindelijk arriveren we op de top van de Khamba-La (4794 m) Van hier hebben we een mooi uitzicht over Yamdroktso, een prachtig turkoois meer en één van de heilige meren in Tibet. De zon schijnt fel maar de koude wind doet je toch verlangen naar iets warmere kledij. We nemen een groepsfoto aan de hoogtesteen. Hier vraagt een mannetje 2 yuan om het toilet te gebruiken. De eerste keer betaal ik maar de tweede keer neem ik de yakstallen - de geur blijft hetzelfde en dat is gratis.

We lunchen in een klein dorpje - buffet maar het restaurant ziet er zo vies uit dat mijn honger me is vergaan - ik neem dus enkel witte rijst en wat pompoen - de rest ziet er niet echt appetijtelijk uit. Gelukkig heb ik nog wat lekkere koekjes van gisteren. Laat in de middag passeren we de Karo-La (5045 m) en even verder stoppen we om de gletsjers van Nojin Gangzang te bewonderen. De weg gaat verder langs een stuwmeer en vervolgens rijden we langs de Nyangchu rivier. De kleuren van het landschap zijn echt prachtig – geelbruin maar door zon en schaduw in veel schakeringen. De dorpjes die we passeren zien er soms goed verzorgd uit met mooie huizen maar soms ook erg armoedig. Het zijn vooral boerendorpjes en het is duidelijk ploegtijd. Overal zien we de inwoners op het veld werken – de mannen met hun yaks, de vrouwen met schop. We arriveren rond 5 u in Gyanze waar we de rest van de avond vrij hebben. We wandelen na een heerlijke warme douche wat rond in dit toch wel bijzondere dorp. Ondanks de vele nieuwe aanpassingen (voetpaden, straatlantaarns …) verloopt het dagelijkse leven hier nog vrij authentiek. We zien nog veel in traditionele stijl gebouwde huizen waardoor deze stad zijn oorspronkelijk Tibetaanse karakter heeft weten te behouden. De Gyanze Dzong (= kloosterburcht) ligt op een bergrug en biedt uitzicht over het klooster en de stad. We besluiten dat we de berg vandaag niet gaan beklimmen. Misschien morgen .... Na een tijdje krijgen we honger en eten we bij Zhuang Yuan. Boven de deur staat geschreven: 'Heel lekker'. We worden ontvangen door een grappig mannetje gekleed in een niet meer zo wit koksuniform. Er zitten al enkele Nederlanders die ons verzekeren dat het écht heel lekker is. Annelies en ik nemen beide frietjes want daar hebben we na al die rijst wel zin in gekregen. Wanneer hij aan onze kipgerechten begint, komt hij ons roepen en mogen we in de keuken een kijkje nemen hoe hij het bereidt. Hij is trots wanneer we een foto nemen van zijn werk. We besluiten morgen terug te gaan voor de lunch.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten