maandag 3 juni 2013

Rome - dag 1: Op verkenning

Om 12 uur stijgen we op en we zetten amper 1u45 min later onze eerste stappen in de hoofdstad van la Bella Italia. De lucht is blauw en de temperatuur is aangenaam, 23 graden en voor de verandering geen wind. Wat een verademing na al die regen en koude van de afgelopen weken in België. We logeren bij de zus van Annelies die aan de rand van Rome woont. Eerst gaan we dus op zoek naar de juiste trein. Gelukkig staat die al op ons te wachten. Bij aankomst in het station van Tibertina nemen we de metro naar Rebbibia. De metro laat niet echt een geweldige indruk na ... de gangen zijn donker en stralen niet bepaald gezelligheid uit maar de trein brengt ons wel waar we moeten zijn. We arriveren in het appartement om 16u en we besluiten nog even de stad in te trekken en alvast de sfeer een beetje op te snuiven. Overal staan er paardenkoetsjes klaar om toeristen een ritje te laten maken maar wij kiezen voor de benenwagen. Onze eerste stop is de Trevi fontein. Ik kijk mijn ogen uit - dit heb ik nog nooit meegemaakt, zo veel mensen op zo'n kleine plaats. Alle wegen leiden naar Rome en dat zullen we geweten hebben!
De Piazza Fontana di Trevi is amper 10 bij 10 meter maar ze staat volgepropt met toeristen die allemaal op de foto willen voor de beroemde fontein. De legende wil immers dat men een muntstuk in het water moet gooien met de rug naar de fontein toe en met de rechterhand over de linkerschouder om ooit naar Rome terug te keren. Volgens onze reisgids loopt dat bedrag op tot zo'n 2000 euro per dag. Het geld wordt geschonken aan een goed doel. De fontein op zich vind ik prachtig! We zien Neptunus tussen de godin van overvloed en die van gezondheid. Het eeuwig stromende water geldt als symbool voor de levenskracht van de eeuwige stad. We wandelen verder in de richting van de Piazzo di Spagna waar we de beroemdste trappen ter wereld bezoeken. Om de zoveel meter, dus quasi op elke hoek van de straat zien we een gelateria ... dat wordt genieten deze week want de Italiaanse ijsjes hebben toch de reputatie heel goed te zijn. Heel contrasterend en grappig is dat er ook her en der ventjes zitten met gepofte kastanjes. Dit doet mij helemaal denken aan de winter.
Op de Spaanse trappen zit er een massa volk te dagdromen, te keuvelen, te genieten ... We besluiten om onze voetjes ook wat rust te gunnen en zetten ons er tussen. De trappen voelen lekker warm aan, een teken de de zon hier heel de dag heeft geschenen. De trappen werden in de 18de eeuw gebouwd om de Franse kerk Trinita dei Monti boven aan de 138 treden te verbinden met de rest van de stad. Hier komen we één van de volgende dagen nog wel eens een kijkje nemen. De hemel begint te overtrekken dus nemen we de metro terug naar Rebbibia - net op tijd zo blijkt want wanneer we bijna aan het appartement zijn, valt de regen met bakken uit de hemel. Ik maak kennis met Lydia, een super lieve vrouw die alles doet om ons te verwennen. 's Avonds eten we gezellig met ons drietjes, bespreken we de dagindeling voor de volgende dagen en klinken we met een glaasje bubbels op Rome en 'La Dolce Vita'. Morgen wordt een goed gevulde dag dus kruipen we vrij vroeg onder de wol.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten