woensdag 5 juni 2013

Rome - dag 3: La Dolce Vita

Vanmorgen besluiten we na het ontbijt naar Villa Borghese te gaan, de groene long van Rome. We nemen de metro maar het is ochtendspits en honderden mensen willen op dezelfde trein, we voelen ons net sardientjes in een doosje. Gelukkig rijdt de trein supersnel en moeten we maar enkele haltes. Wanneer we buiten komen is het toch nog even zoeken naar de ingang. Ooit was dit de tuin van de familie Borghese, nu is het één van de populairste parken in Rome. Het park is redelijk uitgestrekt, er is ook een klein meertje waarop je kan roeien en zelfs een dierentuin. Een groene oase in de drukke stad waar ook vele Romeinen komen wandelen. Overal verspreid zien we beelden en fonteinen. We doen het rustig en genieten van de natuur. Kinderen spelen op het gras, Italianen in strak pak kopen een panini bij een kraampje, joggers lopen ons vrolijk voorbij. Dit is volgens ons 'La Dolce Vita'!
Tegen de middag komen we boven aan de Spaanse trappen waar we lunchen. We genieten van de bedrijvigheid op het plein dat aan onze voeten ligt met beneden de blikvanger, namelijk de fontein van Pietro Bernini, Fontana della Barcaccia. Voor ons ligt ook de chique Via dei Condotti, het centrum van de haute couture, Valentino, Chanel, Gucci ... allemaal zijn ze hier vertegenwoordigd. Italianen zweren bij een verzorgd uiterlijk. Het is dan ook leuk mensjes kijken hier. Na de lunch besluiten we nog één van de wandelingen uit Annelies haar reisgids te doen. We wandelen via kleine pittoreske straatjes richting Pantheon. Het indrukwekkende gebouw staat op een klein pleintje en is het best bewaarde gebouw uit de oudheid. De façade stelt eigenlijk niet zo veel voor maar binnenin is het des te indrukwekkender. De koepel, symbool voor de hemel, vormt een perfecte cirkel.
De muren van het gebouw zijn onder de koepel zes meter dik en de enige lichtbron is het 'oog' bovenin. We besluiten hier nog even te blijven zitten. We wandelen daarna verder door de smalle straatjes en komen voorbij een marktje. Hier gooien ze de namaakartikelen naar je kop: Prada tassen, Gucci zonnebrillen, je zegt het maar ... en allemaal 'for a good price'. Allemaal rommel natuurlijk maar toch kon ik een leuke tas op de kop tikken en heb zelfs wat kunnen afdingen. Op het mooiste plein van Rome, de Piazza Navona, wanen we ons op de Place du Tertre in Parijs. Dit plein is geliefd bij kunstenaars en overal staan schilders hun werk te verkopen terwijl de duiven op het plein naar wat schaduw zoeken of een bad nemen in de fontein.
In de prachtige kerk Sant Agnese zijn we getuige van een romantisch moment. Plots gaat er een man op z'n knieën en vraag zijn vriendin ten huwelijk. Iedereen krijgt tranen in de ogen en er wordt uitbundig geapplaudisseerd. We maken nog even een tussenstop in de mooiste winkelgaanderij van Rome de Galleria Alberto Sordi. We doen hier echter enkel aan window shopping en bewonderen het hoge glazen dak met Jugendstil-details en genieten van de sfeer die in het 19de eeuwse gebouw hangt.
Op aanraden van Lydia besluiten we 's avonds te gaan eten op de Piazza Campo de Fiori. Hier is het gezellig en betaalbaar. We nemen het ervan ... een heus driegangen menu en de porties zijn niet echt klein. Met een vol buikje wandelen we terug naar de metro aan de andere kant van de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten