zondag 1 december 2013

Kopenhagen - dag 2

Dag twee in de Deense hoofdstad. Na een lekker en stevig ontbijt is het tijd om ons weer te verbazen in deze sfeervolle stad. Eén van de meest gezellige plekjes van Kopenhagen is Nyhavn, een klein, knus haventje en dat is net achter ons hotel gelegen. De huizen hebben mooi gekleurde voorgevels. De kans is groot dat, als je een boek openslaat of een website opent over Kopenhagen dit deel van de stad getoond wordt op foto. Nyhavn werd in de 17e eeuw gegraven als een kanaal dat Kopenhagen verbond met de zee. De beide kanten van het water ontwikkelden zich apart: aan de ene kant statige koopmanshuizen, aan de andere kant het kwartier voor zeebonken met bars, cafés en prostituees. De huizen zijn gebleven en gerenoveerd, het zeemansvertier is verdwenen. De stoere matrozen werden vervangen door locals en toeristen. Nyhavn is omgetoverd tot een trendy uitgaansbuurt met vele restaurantjes waar je zeker kan genieten van verse vis en schaaldieren. Restaurant Fyrtoget - The Tinder Box, ziet er goed uit en we besluiten alvast te reserveren voor vanavond. De prijzen zijn hier wel wat aan de dure kant, zelfs naar Deense normen, maar een lekker visje mag toch niet ontbreken tijdens ons reisje Kopenhagen. De beroemde schrijver Hans Christian Andersen is onlosmakelijk verbonden aan Kopenhagen en hij heeft in verschillende huizen aan deze Nyhavn gewoond. In het huis aan nummer 67 heeft hij onder andere het verhaal van de kleine zeemeermin geschreven.
We stoppen even bij koffiebar Baresso. Kopenhagen heeft een enorme koffiecultuur. Overal kun je wel een coffee to go halen. Wij lusten echter geen koffie en gaan voor een lekkere latte met vanille. Vervolgens wandelen we via de kasteeltuinen naar het Rosenborg Slot. De tuinen zijn prachtig aangelegd en het lijkt meer op een park. Ook de weergoden zijn ons gunstig gezind want het is droog en de temperatuur is meestal aangenaam. Meestal zeg ik wel, want soms komt er een koude wind opzetten. In het slot zijn de kroonjuwelen van de Koninklijke familie te bewonderen. Buiten lopen twee wachters – leuk om te zien hoe zij hun bewegingen op elkaar afstemmen en met elkaar communiceren. We vervolgen onze weg naar de botanische tuinen. Ze hebben een oppervlakte van 10 hectaren en zijn vooral bekend voor het complex met 27 historische serres die dateren van 1874.
De belangrijkste is het oude Palm House van die tijd dat 16 meters hoog is met smalle, gietijzeren spiraalvormige trappen die leiden naar een gang boven in de koepel. Het zonnetje komt er door en we genieten even van de 'tijdelijke' warmte op een bankje. We krijgen stilaan honger dus trekken we naar de overdekte markt, Torvehalterne. Hier proeven we dé kerstspecialiteit van de Denen bij uitstek, ris a la mande med kirsebaerovs, een soort zwarte rijstpap gemaakt met melk en room en overgoten met warme kersen. Het is best lekker maar dat zoet stilt onze honger niet echt. Wat verderop zien we een kraampje met de typische Deense snack, de Polser. De Polser is een soort hotdog (gegrild of gestoomd) die in een broodje wordt gepropt. Onderin zit een sausje naar keuze. Dit tussendoortje is best lekker en bovendien goedkoop. Met onze buikjes gevuld, beginnen we aan de flinke klim van de Rundetårn, de ronde toren. Deze werd gebouwd halverwege de 17e eeuw in opdracht van Christiaan IV. Het was het eerste deel van een complex dat een kerk, een universiteitsbibliotheek en een sterrenwacht moest omvatten. Die sterrenwacht is er nog steeds. Door zijn bijzondere uiterlijk is de ronde toren van Kopenhagen heel bekend in de stad. Hij komt ook regelmatig voor in de sprookjes van de schrijver Hans Christian Andersen. De tocht naar boven is bijzonder maar volgens Dee Dee erg vermoeiend.
De gang loopt spiraalvormig rond de holle kern van de toren en is de enige verbinding tussen de drie delen van het complex. Eenmaal boven, op bijna 35 meter, hebben we een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Kopenhagen. Wanneer we terug op de begane grond zijn, doorkruisen we opnieuw de stad en bezoeken de Ny Carlsberg Glyptotek, een cadeautje van de rijke eigenaar van de brouwerij Carlsberg. Hij en zijn vrouw Ottilia waren hartstochtelijke verzamelaars van neoklassieke beeldhouwwerken en Franse impressionistische schilderkunst. In 1881 wilden ze hun collectie voor het publiek openstellen en daarom werd er een glyptotheek (beeldenmuseum) gebouwd. Het resultaat mag er zijn: de Carlsberg Glyptotek is gesitueerd rond een 19de eeuwse, tropische binnentuin en de gangen worden uitstekend verlicht door glazen koepels. Er is een Egyptische afdeling met mummies en graftombes. Om dit gedeelte te bereiken dalen we een stuk af net alsof we een echte piramide binnen gaan. Het is echt een prachtig museum en op zondag bovendien helemaal gratis! Wanneer we buiten komen is het al aan het schemeren en besluiten we het beroemde Tivoli te bezoeken want dit is het mooist wanneer het donker is. De vele lichtjes, de rode harten in de bomen, duizenden lampions, mooi versierde kerstbomen maken het park heel sprookjesachtig en bijzonder!
Het park ligt in tegenstelling tot de meeste pretparken centraal in de stad. Het is het populairste attractiepark van Denemarken met een bezoekersaantal van ongeveer vier miljoen per jaar. Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven maar het lijkt een beetje op de Efteling, alleen een stuk kleiner. Om het in 1843 opgerichte park te bezoeken moeten we 15 euro entree betalen. Er zijn verschillende achtbanen waaronder een hele oude. We horen van op een afstandje de wagentjes piepen en kraken. De hoogste zweefmolen ter wereld, de Himmelskibet, brengt mensen naar een hoogte van 80 m. Van daaruit zullen ze zeker een prachtig uitzicht hebben over de stad maar wij passen hiervoor want in tegenstelling tot veel andere attractieparken geeft het toegangskaartje tot Tivoli geen recht tot het gratis deelnemen aan de 25 attracties. Dat is voor ons van het goede te veel. We wandelen langs de vele eetkraampjes en winkeltjes en genieten van de sfeer. Het is pas 5 uur maar we hebben het gevoel dat het ondertussen 11u 's avonds is, heel vreemd. We slenteren terug naar ons hotel om wat op te warmen en nog even te rusten alvorens naar ons restaurantje te gaan. Ons gevoel zat juist ... restaurant Fyrtoget - The Tinder Box is een voltreffer. We hebben heerlijk gegeten en zelfs de wijn was super. We hadden horrorverhalen gehoord over de hoge alcoholprijzen in Denemarken maar dat blijkt eigenlijk wel mee te vallen. Allereerst heeft de invoering van de euro in België gezorgd voor hogere prijzen in de horeca. Niemand staat er van te kijken als je voor een wijntje nu in euro’s betaalt wat je in het jaar 2001 in Belgische franken kwijt was. Aan de andere kant is in Denemarken de accijns op alcoholische dranken verlaagd waardoor het verschil in belastingdruk op alcohol dichter naar het niveau van de rest van Europa gekomen is. Wat in Kopenhagen wel opvalt is dat als je zwerfafval ziet, het bijna altijd lege flessen zijn. Wat ons betreft toch een smetje op de verder zeer propere stad.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er helemaal anders uit dan in juni - is een goei excuus om nog eens terug te gaan :) nog veel plezier ! x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het water loopt uit mijn mond bij zoveel moois en lekkers !!!!
    En om in de sfeer te blijven kan ik je al mededelen dat er voor
    vrijdag sneeuw wordt voorspeld, dus van opwarmen is er geen
    sprake. Tot vrijdag.
    Liliane

    BeantwoordenVerwijderen