zondag 20 september 2015

Hamburg dag 3 - Vismarkt & St Pauli

Met kleine oogjes staan we op om 5u30!!!!! Voor een zondagmorgen niet echt een gangbaar uur maar de vismarkt staat op het programma en dat is iets wat we, volgens onze reisgids, niet mogen missen. De markt vindt iedere zondagochtend plaats, van 5.00 uur tot 9.30 uur dus we hebben geen tijd te verliezen. We nemen opnieuw de auto maar het is even zoeken naar de juiste locatie om in te geven in de gps. Ik ben sowieso niet zo'n goede kaartlezer maar wanneer ik zeg dat ik het adres niet kan lezen, krijgt Dee Dee de slappe lach. Blijkbaar heb ik de kaart ondersteboven vast :-) Het is dan ook nog vroeg nietwaar? Wanneer we om half 7 aan de Reeperbahn komen, worden we meteen geconfronteerd met de enorme puinhoop aan vuil die de feestgangers van de vorige nacht hebben achtergelaten. Vuilnismannen zijn reeds druk in de weer om al de troep op te ruimen. Het is het hart van het uitgaansleven in de stad, maar ook het centrum van de rosse buurt. Duitsers geven de straat de bijnaam ‘die sündige Meile’ (de zondige mijl). Veel neonverlichting, strip- en seksshops die blijkbaar nog druk bezocht worden in deze vroege uurtjes. We parkeren de auto opnieuw in de Portugese wijk en wandelen via de kade naar de vismarkt. Vroeger kwamen de vissers hier hun verse vangst verkopen, maar dat is ondertussen bijzaak geworden. Op de markt kun je nu allerlei waren kopen, zoals verse producten, bloemen, sieraden, kleding en andere spulletjes. We besluiten eerst een latte macchiato te drinken om een beetje wakker te worden. Dee Dee vraagt of hij er extra melk in wil doen maar blijkbaar heeft hij dat niet echt begrepen want de 'latte' lijkt wel pure espresso en is niet te drinken. De bijhorende koek met kaneel daarentegen is wel lekker.

Een rastaman aan een plaatselijke koffiebar tracht er de sfeer in te houden door samen met enkele dronkenlappen muziek te maken. Net wakker of niet … een uniek spektakel! Dee Dee wordt verleid door een marktkramer die manden met fruit verkoopt. Een volle fruitmand voor 10 euro. Ze staat er echter niet bij stil dat deze zwaar weegt en is na een tijdje dan ook moe. Ik wacht haar op aan de rand van de weg terwijl zij de auto oppikt. Helemaal verkleumd stap ik een half uurtje later in de auto. We nemen een laat ontbijt in het hotel en na onze ochtendwandeling is dat echt genieten. We trekken vervolgens met de U-Bahn naar St Pauli, de oude zeemansbuurt. Deze buurt staat garant voor plezier en vermaak, voor alternatief en underground maar ook voor seks, drugs en criminaliteit. Het straatbeeld is rauw met veel lelijke graffiti en street art. Onze eerste stop is de Beyling Stift, een verborgen binnenhof uit 1751. Hier is het lekker rustig. Even verderop zien we de Sint Michaeliskirche, één van de meest bijzondere kerken van Duitsland in barokke stijl. Ook wel liefkozend ‘der Michel’ genoemd. Met zijn 132 meter hoge toren is hij vanaf heel wat plekken in de stad zichtbaar. We nemen de lift naar boven en hebben een prachtig zicht over de stad.

Goed verstopt op een binnenpleintje vlak achter de kerk staan de Krameramtsstuben. In deze kleine huisjes zijn er winkeltjes en een restaurant gevestigd. Via kleine trapjes dalen we af in de richting van de haven waar we snel even lunchen, om vervolgens de Alte Elbetunnel te bezoeken. Deze werd in 1911 onder de Elbe geopend en verbond het centrum van Hamburg met de havens aan de zuidelijke oever van de rivier. Voor die tijd was het een technisch hoogstandje: 426 meter lang en 24 meter beneden het wateroppervlak. Voetgangers en voertuigen werden met grote liften naar beneden gebracht. Modernere tunnels hebben de rol van deze oude tunnel overgenomen, maar de oude Elbtunnel blijft een toeristische attractie. Hij doet een beetje denken aan onze voetgangerstunnel dus niks speciaals, behalve dan de liftconstructie, die is wel indrukwekkend. Dee Dee laat zich weer inpalmen door een zigeunervrouwtje die een triestig verhaal vertelt over haar zieke zoon en koopt een rode roos. Haar goede daad van de dag! We klimmen omhoog en krijgen zo een prachtig zicht over de haven. Zo komen we opnieuw aan de Reeperbahn die we over moeten om bij de Beatles platz te komen. Hamburg is trots op haar Beatles die hier volwassen zijn geworden. Het beatlesmonument, enkele metalen constructies die de 4-koppige band uitbeelden, herinnert daaraan. Het plein heeft een doorsnede van 20 meter en symboliseert een LP. Het verloederde plein, vol daklozen en zatte marginalen is niet echt een must see.

We duiken de Grosse Freiheit in. Deze zijstraat van de Reeperbahn wordt ook wel de ‘Geile Meile’ (geile mijl) genoemd. Het wemelt er van de stripclubs. Even verderop komen we aan de Herbertstrasse, de verboden bordeelstraat, waar door het naziregime in 1933 schotten geplaatst werden toen prostitutie streng verboden was. Het is een no-goarea voor vrouwen en dat staat ook te lezen op het bord. We steken toch even onze kop binnen maar veel is er niet te zien. Net achter de hoek zit nog een vrouw achter de vitrine maar alle andere dames van plezier liggen waarschijnlijk nog in hun bed. De jonge gastjes die ons voorbij glippen lijken teleurgesteld wanneer Dee Dee hen zegt dat ze te vroeg zijn. Behalve her en der lege flessen, zien we ook braaksel en een gebruikte condoom op het voetpad. We denken beiden hetzelfde 'waarom bezoeken we in hemelsnaam deze kant van de stad?' Het antwoord is simpel: hier bevindt zich Konditorei H. Rönnfeld. Ja, wij zoetebekken doen veel als het op snoepen aankomt. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Dit is nog een echte ouderwetse banketbakkerij waar alles er even lekker uit ziet. We kopen twee lekkere taartjes en vervolgen onze weg om deze uiteindelijk te verorberen op een bankje in de zon, net buiten de St Pauli wijk. Daarna nemen we opnieuw de U-Bahn naar de Lange Reihe, een hippe winkelstraat net achter ons hotel met exclusieve boetiekjes, diverse cafés, eettentjes en kunstgaleries. Het is het hart van de homobuurt en het hoge percentage buitenlanders zorgt voor een multiculturele sfeer. Rond een uur of 5 lopen we terug naar ons hotel waar we op ons terras in de zon lekkere framboosjes eten uit Dee Dee's fruitmand. 's Avonds dineren we bij een trendy Italiaans restaurantje.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten