vrijdag 18 september 2015

Hamburg dag 1 - Oude stad

Hamburg is niet voor iedereen een voor de hand liggende vakantiebestemming maar wel wanneer je BFF perfect Duitstalig is! Ik laat me verrassen en volg gewoon. Hamburg staat bekend om zijn vele interessante musea, intrigerende architectuur, design in de stad en veel kerken. Bovendien zou deze stad een warme uitstraling hebben. Genoeg dus om op ontdekking te gaan. Dee Dee zit er niets mee in om te rijden ook al is het 470 km en bijgevolg toch gauw 5 uur bollen. Door de files, leidt Dee Dee's gps ons via kleinere wegen en doen we ongeveer een uurtje langer over onze reis, maar de tijd is voorbij gevlogen. Je weet hoe dat gaat, stop twee meiden bij elkaar in een auto en het is een non-stop gekakel. We rijden eerst naar het Relexa Hotel Bellevue – An der Alster om in te checken. Het hotel is prachtig gelegen naast de Alster vlak bij de zeilclub.

Daarna gaan we op verkenning in de stad. We besluiten alvast een eerste wandeling te doen maar eens bij de binnen Alster gekomen, gaan we maar eerst even zitten op het terras van Alex. Hier laat de stad zich van haar mooiste kant zien. De zon schijnt en het uitzicht op de fontein is prachtig. We eten lekkere kuchen en drinken een witte warme chocolademelk. Ook de plaatselijke musjes vinden onze keuze geweldig want zonder schaamte komen ze op de rand van ons bord zitten om de kruimels op te pikken. Daarna zijn we helemaal klaar om de binnenstad te ontdekken. Ze bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door de Alster: Neustadt en Altstadt. Er wordt gezegd dat de twee delen wat sfeer betreft hetzelfde zijn maar Altstadt is nu eenmaal de plek waar alles begon. Het Nivea Haus ligt op onze weg. Wie kent niet het bekende blauwe doosje? De klassieke niveacrème bestaat al sinds 1911 en verzacht wereldwijd de huid van hele families. De winkel is immens en we zien leuke productjes voor thuis maar die komen we maandag wel kopen. Tussen de moderne kantoren in de chique binnenstad ligt een alternatief krakerswijkje bestaande uit 12 historische panden. Het Gängenviertel werd in 1996 na eindeloze leegstand gekraakt. Sindsdien wonen en werken hier kunstenaars. De verwaarloosde huizen zijn nu geschilderd in felle kleurtjes en de creativiteit spat er van af. We hadden er wel iets meer van verwacht maar er is graffiti en dan ben ik gelukkig.

Stelletjes hebben soms de gewoonte om hun liefde op een bijzondere manier tot uiting te brengen. Het kerven van initialen in een boomstam is echter verleden tijd. Hippe stelletjes bezegelen de liefde tegenwoordig met een hangslot, waar ze hun namen op schrijven om het daarna vast te maken aan een brug. De sleutels worden in het water gegooid. Dat is hier in Hamburg ook het geval. Aan het water bevinden zich ook vele terrasjes en zwanen zwemmen rond in het zonnetje. We wandelen verder naar het Rathaus. Dit indrukwekkende neo-renaissance bouwwerk in zandsteen dateert van het einde van de 19de eeuw en domineert het stadscentrum met zijn indrukwekkende architectuur. Het is werkelijk één van de mooiste gebouwen van de stad. Binnen valt het licht mooi door de ramen en zien we ook een prachtige binnentuin met een ditto fontein. We verlaten het pand via het achterpoortje en komen voorbij een schattig theewinkeltje. De St Petri Hauptkirche is de oudste kerk van Hamburg maar de toren staat volledig in de steigers. Jammer want deze gotische kerk zou anders het herkenningspunt van Hamburg zijn met zijn groene torenspits. Er is een lift naar boven - de reisgids belooft een prachtig uitzicht over de stad maar de realiteit is anders. Door de stellingen zien we helemaal niets. De man aan de infobalie duikt met zijn hoofd in de boeken wanneer we terug beneden komen. Waarschijnlijk is hij bang dat we onze 2 euro gaan terug vragen :-) Hier en daar staan nog oude kerkmuren recht. Ze hebben dit zo gelaten om de tweede wereldoorlog te herdenken. Twee prachtige beelden sieren het pleintje bij de kerk.

We duiken vervolgens de winkelstraten in en gaan op zoek naar het Levantehaus. Dit huis werd vernoemd naar zijn eerste huurder in 1912 en is een typisch voorbeeld van Hamburgse kantoorbouw. Het gebouw heeft een prachtige façade en is echt indrukwekkend. Binnen kun je onder het glazen dak over de luxueuze winkelgalerij met de vele ornamenten wandelen. Indrukwekkend! Ondertussen is het bijna 7 uur en we krijgen honger. We wandelen dus terug in de richting van de Alstermeren. In een havenstad als Hamburg is water nooit ver weg. De twee Alstermeren werden in de 13de eeuw aangelegd om de stad te voorzien van drinkwater. De oevers werden toegankelijk voor het publiek en zo werd er een oase van rust gecreëerd in het midden van de stad. Nu kun je er genieten van de rust en de natuur. Hier kan je boten huren en vanuit de cafeetjes genieten van een uitzicht op de Alster. We kunnen niet naast de Alsterfontein kijken, een fontein die vanaf een kunstmatig eiland midden in het meer het water 60 meter omhoog spuwt. Bij Alex staat het terras nog buiten dus nemen we opnieuw plaats maar deze keer voor het avondeten. We kiezen Thais en bespreken alvast het programma voor morgen. Bijna een half uur zitten we te bedenken hoe we morgenavond naar het theater zullen gaan want dat is best ver van het hotel. Heen is niet zo erg maar om middernacht alleen over straat wandelen vinden we toch niet zo'n goed idee en een metro is er niet in de buurt. Tot Dee Dee plots een ingeving heeft en beseft dat we met de auto zijn en dus gewoon morgen tot daar kunnen rijden. Gerustgesteld, wandelen we langs het water terug naar het hotel.

 

2 opmerkingen:

 1. Het was weer een aanschouwelijk verslag, zoals steeds.
  Ik vind het nog steefs jammer dat wij maar een dikke halve dag in Hamburg
  zijn geweest, wan daar is zeker wel veel te zien en te beleven.
  Geniet er nog van.
  Groetjes
  Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En deze keer kan ik het visueel mee beleven vanwege ale geweest...voor een deel toch. Staat absoluut op mijn lijst om terug te gaan.
  Jammer van Dove..😕 Geniet er nog van.😘😘

  BeantwoordenVerwijderen