maandag 25 juli 2016

Antwerpen - dag 5

Vandaag staat het historisch centrum, het kloppend hart van Antwerpen, op het programma. We wandelen over de Meir naar het oude centrum terwijl onze koekenstad zachtjes ontwaakt. De winkels zijn nog gesloten, leveranciers rijden af en aan en een eenzame fietser snijdt ons de pas af ... de baan is niet breed genoeg denk ik. We passeren Ben Segers die volop in een opname zit - misschien komen we zelfs in beeld als toevallige passanten, wie weet. Bij XC naast het legendarische jazz café de Muze zetten we ons op het terras. Hier zitten we nog alleen maar aan de overkant bij Café de Pelikaan is er meer bedrijvigheid. Twee oudere dames beginnen aan hun zoveelste rosé wijntje. Ze kunnen amper nog een verstaanbaar woord uitbrengen. Wij houden het bij een tasje thee en een heerlijk ontbijtje.

Op de gezellige binnenplaats van Huis Den Reyn bevindt zich de 16de -eeuwse Paggadertoren. In de Spaanse tijd stuurden ze een klein kind (een pagadder in het Antwaarps) naar het bovenste piepkleine kamertje van de toren om over de schelde uit te kijken naar de binnenvarende schepen. Zelf wist ik van het bestaan hiervan niet af en ik vond het dan ook jammer dat ik niet eens even naar boven mocht.
 
 
We lopen langs het vleeshuis en stukken van de oude stadsomwalling naar het Steenplein. Het Steen was in 1200 één van de eerste gebouwen van Antwerpen dat volledig werd opgetrokken uit stenen. Vroeger was het een gevangenis en lange tijd huisveste het Scheepvaartmuseum hier. Nu is het een pronkstuk voor de stad maar op maandag jammer genoeg niet open. De reus Antigoon bewaakt het imposante gebouw. Hier begint dan ook de legende van Antwerpen. De reus terroriseerde de streek door alle schippers tol te laten betalen. Als een schipper niet kon of wilde betalen, hakte de reus hem de hand af en wierp die in de rivier. De wandelpromenade naar het Noorder terras is helemaal verlaten. De eerste keer dat ik dit meemaak want normaal kan je hier over de koppen lopen. We zetten ons even op een bankje met zicht op Linkeroever. We maken ons de bedenking dat het toch gek is dat mensen die dure lofts kopen om dan naar een omgeving te kijken die niet echt top is, terwijl de mensen op linkeroever heel wat minder betalen voor hun appartementje maar wel een geweldig uitzicht hebben over de mooie kant van de Schelde.
 
Beneden aan de rand van het water ligt een koppeltje wat te soezen in  elkaars armen. Wat kan de liefde toch mooi zijn! We wandelen verder naar het Waterplein. Als je snel zeeziek wordt zoals Dee Dee is dit misschien een riskante onderneming maar het uitzicht over de schelde is hier werkelijk prachtig. Deze aanlegplaats voor rederijen tart alle wetten van de natuur want het ponton weegt meer dan 3000 ton en blijft toch mooi drijven. Jammer dat de zon achter de wolken verstopt zit anders zou het hier echt aangenaam vertoeven zijn. 

De trots van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Ze werd in 1521 voltooid, na zowat 170 jaar bouwen. Haar noordertoren die maar liefst 123 m hoog is, een ‘kantwerk in steen', beheerst nog steeds de skyline van Antwerpen. Binnen brengt de uitdijende ruimte ons in een andere dimensie. Wat we vandaag zien, is deels barok, deels neogotisch (uit de 19de eeuw). Vier werken van Peter Paul Rubens zijn er te bewonderen, waaronder De Kruisoprichting en De Kruisafneming, erfgoed van wereldformaat. Als Antwerpenaren mogen we 'onze kathedraal' gratis bezoeken maar al snel stromen de andere toeristen toe. Ondanks de drukte geeft dit bezoek ons toch een zekere rust. Wanneer we de kerk verlaten, is de zon daar maar net achter de hoek in de schaduw van de kathedraal, ligt het elfde gebod en vermits ik daar nog nooit ben geweest en het vooral het interieur is dat tot de verbeelding spreekt, gaan we binnen aan een tafeltje zitten. Het Kathedraalcafé is rijk gedecoreerd met beelden en fresco's en andere religieuze kunstwerken. 

Ondertussen is het middag voorbij en krijgen we een hongertje. We passeren Backyard en besluiten hier onze lunch te nemen. Het eten is voortreffelijk, de bediening super vriendelijk en ook het interieur kan ons wel bekoren. Goede keuze! We zijn bijna aan het hart van Antwerpen, de Grote Markt. Hier gaat de legende verder want de dappere Brabo staat hoog boven op zijn fontein en werpt de hand van reus Antigoon in de Schelde. Deze daad heeft volgens de legende Antwerpen haar naam bezorgd. Dit grote plein vormt het centrum van de stad en is omringd door fraaie gildehuizen uit de 16 en 17 de eeuw.
 
Blikvanger is het indrukwekkende renaissance stadhuis uit de 15de eeuw. De Antwerpenaren noemen het kantoor van de burgemeester met een knipoog ’t schoon verdiep. Er is net een tentoonstelling ‘450 jaar stadhuis - het bekendste huis van ’t stad.’ Op de expo leren bezoekers het verhaal kennen achter het gebouw waar zich al vier eeuwen politiek afspeelt. Wij vonden deze een beetje overroepen en vonden het vooral jammer dat we geen kijkje konden nemen in de imposante hal. 

Interessanter is het meest legendarische cafeetje van Antwerpen dat hier te vinden is. In Den Engel kom je heel Antwerpen tegen, van politicus tot vuilnisman en van student tot toerist. Bovendien kan je volgens kenners hier het lekkerste bolleke van’t stad drinken. Een klassieker onder de Antwerpse kroegentocht. Het terras zit al aardig vol ondanks het bewolkte weer.

Calorieën, zijn dat geen beestjes die ‘s nachts onze kleding kleiner maken als we slapen? Een zoete zonde op z’n tijd is voor ons van levensbelang maar dat hebben jullie blog lezers al wel door zeker? Dus bij het passeren van de Portugese bakker Nata, gaan we opnieuw door de knieën. Het geheime recept van de overheerlijke en romige pasteis de nata zouden we maar wat graag ontfutselen. Deze “guilty pleasure” laten we ons welgevallen alvorens we verder de stad onveilig maken.

Ook al doen onze voeten pijn van al dat stappen en zijn we eigenlijk best moe toch willen we nog wat shoppen in onze eigen stad. We kuieren dus nog wat langs de winkeltjes en pikken hier en daar nog een soldeke mee. Verder hebben we ook nog een fijne babbel - ja we zijn nog altijd niet uitgepraat - dat heb je met BFF's :-)

Ik hou ontzettend van Antwerpen maar af en toe begint de reismicrobe te kriebelen. Dan wil ik zo snel mogelijk vertrekken naar andere leuke plekjes in de wereld. Thuiskomen geeft me echter telkens een fantastisch gevoel en na deze prachtige city trip in eigen stad weet ik weer waarom. Onze 5 daagse citytrip was een echte eye-opener. We hebben genoten van cultuur en zoals velen terecht opmerkten als commentaar op mijn blog, ook van de culinaire geneugten van het leven! 

2 opmerkingen:

 1. We hebben met jullie gelachen, wie ing er nu citytrippen
  in eigen land; Maar je log heeft bewezen dat we heel erg
  verkeerd waren, want jullie hebben echt wel 5 topdagen
  gehad. Ik vrees alleen dat deze citytrip niet echt goedkoop was ! Maar het was het overduidelijk waard.
  Weer thuis en terug naar het gewone leven.

  Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie hebben een geweldige vijf daagse city trip in eigenstad mogen beleven.Denk aan je blog te lezen dat
  het een hele ervaring was om Antwerpen zo te ontdekken.µ
  De vele kilometers en fietstochtjes dat jullie gedaan
  hebbenen vooral lekker ontbijtjes en tusseldoortjes zijn
  jullie de kilotjes wel terug verloren door zoveel te wandelenHet was een geweldige blog en ga zeker enkele vande uitstappen eens uitproberen zoals de dageraardsplaatsen omgeving<;
  <bespreek de volgende almaar indien nogig help ik wel eens mee te zoeken.Dikki knuffels voor jullie beide Greta

  BeantwoordenVerwijderen