zondag 21 oktober 2018

Hasselt - de stad van de smaak

Hasselt, een stad voor levensgenieters, de stad van de smaak. Een stad die zich laat zien, voelen, ruiken en vooral proeven want Hasselt staat dit weekend in het teken van de jeneverfeesten. Nu ben ik zelf niet zo’n drinker omdat ik er niet van hou de controle te verliezen en omdat ik meestal bob ben maar af en toe mogen alle remmen los. Daarom heb ik gezorgd voor een bed voor vannacht. In B&B Le petit velo staat ons jenverke bij aankomst reeds klaar en dat is best een groot glas. Vermits wij vrouwen niet graag gewone jenever drinken, vaart onze pa bij de goei. 


Nu we toch in Hasselt zijn, maken we van de gelegenheid gebruik om even binnen te lopen in de Japanse tuin. Wanneer de bladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. De bontgekleurde chrysanten zijn bloemen die Japan en België verbinden. Daarom dat de Japanse Tuin in Hasselt elk jaar samen met Japan de chrysanten in de bloemetjes zet met het Chrysantenfestival.  Vandaag is het de laatste dag van Kikumatsuri. De chrysant of Kiku staat symbool voor een lang leven. Alles is met fantastische chrysantencombinaties versiert. Bij de klok voor vrede en vriendschap houden we even halt - het geluid galmt door de tuin en wij genieten even van dit ZEN momentje alvorens de feestvreugde op te zoeken. 



Daar het grootste en meest uitbundige stadsfeest van België twee volledige dagen duurt en wij pas vandaag inpikken, komen we midden in het feestgedruis terecht. Er is veel muziek en straatanimatie. We passeren octavia, een gigantische octopuspop en Arachnobot een indrukwekkende spin. Ze wurmen zich door de menigte en gaan met hun krullende beweegbare tentakels een actieve interactie aan. Ondertussen komen er heel wat kelners voorbij gelopen met een plateau vol jenever. Zo weinig mogelijk smossen is de boodschap en dat is niet simpel zo tussen de menigte. De winnaar ontvangt zijn gewicht in jenever.


Uiteraard is het Jenevermuseum een van de hotspots tijdens de Jeneverfeesten. Hier worden de wortels van de jenevergeschiedenis blootgelegd en ontdekken we wat jenever is, hoe het gemaakt, geschonken en gedronken wordt. Buiten zorgt de groep BAM voor heerlijke muziek, percussie gecombineerd met saxofoon. Hier kan ik uren naar luisteren. 


Overal is er flink wat ambiance, telkens we een hoek omdraaien horen we andere muziek en stilstaan is moeilijk. Al dansend lopen we door de straten. Tot twee maal toe struikel ik over een paaltje en dat zonder een druppel jenever in mijn lijf, dat beloofd!


Na al dat slenteren besluiten we dat het tijd wordt voor een ‘drèpke’ aan een van de ‘drèpkestoëgen’. We proeven cactus, vanille, appel-kers en hazelnoot. Jenever is het type drank dat sneller op koudere dagen wordt gedronken want het warmt het lichaam tot de juiste temperatuur op maar vandaag mogen we niet klagen want het zonnetje schijnt en koud is het allerminst. Mij stijgt het drankje dan ook snel naar het hoofd. 



We zakken af naar het Kadettenplein voor Kim In the Middle, een jazzkwartet rond vocaliste Kim Versteynen. Ze heeft een prachtige warme stem en neemt ons mee op een muzikale ontdekkingstocht. In tussentijd bestellen we nog een lat jeneverkes. Deze keer wordt het appelsien, appel, speculoos en kers. Wanneer ons latje leeg is, komt er iemand langs met nieuwe glaasjes. Ik zie er citroen bijstaan en dat smaakje hebben we nog niet gehad. Algemeen gelach aan tafel wanneer ik besef dat de jenever betaald moet worden - ik dacht namelijk dat hij die gratis kwam rondbrengen. Beteuterd geef ik hem 2€. 


Tegen de avond, wanneer we naar het restaurant wandelen, zien we mensen met ‘e stèk èn hun viêt’, zoals ze in het Hasselts zo mooi zeggen maar al bij al valt het mee en zien we niet zo veel zatte mensen. We sluiten ons dagje af bij Taste of India en genieten van de heerlijke Indische keuken. Wanneer we rond half 10 naar onze B&B terug wandelen, is Hasselt zo goed als verlaten. Enig spoor van de jeneverfeesten zijn de vele bekertjes die verspreid liggen in de straten. De vuilnismannen zullen morgen hun werk hebben. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten