vrijdag 23 oktober 2015

Barcelona dag 1: Gotische wijk

De herfst is prachtig om Barcelona te bezoeken. De grote hitte is verdwenen en buiten het hoogseizoen is er de ruimte om de bezienswaardigheden van de stad te bekijken zonder onder de voet gelopen te worden, althans dat hopen we. Met een beetje geluk hebben we het dakterras van Casa Battló helemaal voor onszelf en heerst er ook in Parc Guëll rust. Maar op de Ramblas verwachten we wel het bruisend Barcelona te zien, net als de rest van het jaar. We moeten vroeg uit de veren want om 9 uur stijgen we al op. Goed 1,5 uurtje later staan we in de stad waarop architect Antonio Gaudi flink zijn stempel heeft gedrukt. Barcelona, een stad om verliefd op te worden. Een stad om te wonen. Door de ligging tussen de zee en de heuvels in, krijgt de stad haar mediterrane aantrekkingskracht. We nemen de trein naar het centrum en daarna nog één halte met de metro. Hostalin Barcelona Gran Via is zoals de naam al doet vermoeden, gelegen aan de Gran Via op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. We kunnen niet wachten om op ontdekkingstocht te gaan. Wanneer we aan het statige huis arriveren, is er even verwarring want er hangt slechts een klein plakaatje en ook binnen is er niet echt een receptie. Er blijkt wel een conciërge te zijn en die wijst ons de weg. De receptie ligt op de eerste verdieping waar Ramon ons al opwacht. Onze kamer is nog niet klaar maar we kunnen wel alle bagage veilig achterlaten. Snel nog even de flipflops aan en we kunnen vertrekken. Het zonnetje schijnt en het is al 23 graden. We trekken richting de beroemdste straat van Barcelona, La Rambla en snuiven de Catalaanse sfeer op. We vlijen ons neer op een terrasje voor de lunch en ik geniet alvast van mijn eerste tinto verano.

In tegenstelling tot 15 jaar geleden wordt alles hier nu wel in beide talen, het Catalaans en het Spaans, geafficheerd. Gelukkig maar want de twee talen hebben niets met elkaar gemeen. Na de lunch gaan we op ontdekking in het oudste deel van de stad, el Barrio Gotico. De wijk met zijn kleine, smalle straatjes, leuke winkeltjes en oude huizen met schattige balkonnetjes welke versierd zijn met wapperende was en weelderig groeiende planten, geeft ons een instant vakantiegevoel. Het lijkt wel of iedereen is hier goed gezind. Ja, het mediterrane klimaat doet wonderen :-) Al na enkele uurtjes zijn we helemaal één met Barcelona! Ik was even vergeten wat een geweldige stad het is. De nazomer bruist in de stad en deze vult zich met verliefde stelletjes, vakantiegangers, families en busladingen vol met toeristen. Gina wordt helemaal blij van een schattig theewinkeltje waar ze met raad en daad wordt bijgestaan door een heel gemotiveerde winkeldame. Ze betaalt een klein fortuin voor enkele zakjes thee van Catalaanse makelij. Via het doolhof van straten belanden we bij de grote gotische kathedraal van Santa Eulalia, in de volksmond La Seu genoemd. Het interieur is indrukwekkend maar vooral de patio kan ons bekoren. De ganzen in de kloostertuin kwaken en plonzen wat in een ondiepe vijver. Het zijn er dertien omdat Santa Eulalia op dertienjarige leeftijd gemarteld en gedood is. We wandelen verder naar Plaza Reial, één van de meest elegante pleinen van de stad met palmbomen, mediterrane balkons en langs alle zijden arcadebogen. Hier kunnen we wat mensjes kijken.

In een klein straatje achter het plein stoppen we bij Granja la Pallaresa, de perfecte plek voor churros met een kop onvervalste Catalaanse chocolade. Heerlijk! Het eten is heel goedkoop maar jammer genoeg betaal je je hier wel blauw aan inkom voor alles wat je wil bezoeken. We moeten dus keuzes maken. Ik heb bijna alle Gaudi huizen al gezien maar voor Gina is het de eerste keer Barcelona. Palau Guell laat ze echter liever aan zich voorbij gaan. We wandelen in de richting van het water want we hebben zin om een terrasje te doen. In de oude haven liggen er romantische zeilbootjes en moderne motorjachten.

Een bandje speelt aanstekelijke salsamuziek en het is moeilijk om stil te blijven staan. Door de laaghangende zon lijkt het wel of er schijnt een gouden gloed over het water. De avond valt en we besluiten terug naar Plaza Reial te wandelen om daar te eten. In Les Quinze Nits dineren we in stijl op het verwarmde terras. Het blijkt the place to be van het plein te zijn want een half uurtje nadat we hebben plaatsgenomen, staat er een lange rij aan te schuiven. Het is dan ook heerlijk! Barcelona bruist maar ons bed lonkt en we nemen de metro terug naar het hotel. Morgen weer een hopelijk zonnige dag!

 

2 opmerkingen:

 1. Jullie genieten volop het is gegund.Ja Barcelona is een geweldige mooie stad
  en veel te beleven zoals jij het beschrijft ben ik er precies bij.
  Wens jullie nog prachtige dagen en veel Tinto Verano en natuurlijk Tapas.
  Groetjes Greta

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weeral een prachtig verhaal van jullie 1e dag, precies of wij zijn erbij, geniet er nog van. X

  BeantwoordenVerwijderen