maandag 26 oktober 2015

Barcelona dag 4: El Raval

Singing in the rain ... ik had gehoopt dat we het deze vakantie droog zouden houden, maar nee hoor :-( Onze laatste dag in Barcelona begint alvast met regen. We nemen onze tijd, maken ons rustig klaar en pakken de koffers. Bij het buiten komen, is de hemel opgeklaard en we bereiken droog de Ramblas. Wanneer we aankomen bij de vele bloemenstalletjes, weten we dat we niet ver meer van de beroemde markt La Boqeria zijn. Deze overdekte versmarkt is een lust voor het oog. Terwijl de Catalanen hun dagelijkse boodschappen doen, genieten wij van het keurig opgestapelde fruit en alle andere lekkernijen die hier te vinden zijn. Het is nog vroeg en er is nog niet veel volk maar na een half uurtje vullen de barretjes zich met toeristen en locals die een tapa komen eten aan de toog. De marktkooplui zijn het gewend dat toeristen foto's komen maken en ze storen zich er dan ook niet aan. De verkopers kakelen rustig verder met de klanten over hun dagelijkse beslommeringen.

Tijd voor ontbijt! Gina gaat voor een soort muffin maar ik heb toch wel zin in iets hartigs. Tortilla met pan con tomate. Rond een uur of 11 passeren we nog langs één van de bekendste patissiers van Barcelona, Christian Escriba, voor een appeltaartje. Ik proef de verse boter in de overheerlijke bladerdeeg. We trekken terug naar het hotel om uit te checken. Ramon is er niet maar de man aan de receptie verzekert ons dat er straks rond half 5 zeker iemand zal zijn wanneer we onze bagage gaan ophalen. Gerustgesteld nemen we de metro opnieuw richting Ramblas, de boulevard waar je lekker kan flaneren en kijken naar de straatartiesten. Wij trekken echter de immigrantenwijk El Raval in. De eerste nieuwkomers kwamen uit het Catalaanse achterland, later vonden immigranten uit de rest van de wereld er hun heil. Lange tijd stond El Ravel gekend als Barcelona's meest beruchte buurt. Griezelige straten werden echter opgesmukt en onbewoonbare panden gingen tegen de vlakte. Nu is het de hotspot voor bohemiers van de stad. Ze leven er samen met een mengelmoes van o.a. Pakistanen, Marokkanen en Ecuadoranen. Hier vind je Berbers, shoarmazaken maar evengoed designhotels en leuke cadeauwinkeltjes. We wandelen door het voormalige ziekenhuis Antic Hospital de la Santa Creu waar Gaudi in 1926 overleed. In de rustige binnentuin zien we een leuk café waar we even halt houden voor een tasje thee op het terras. Mooie graffiti hebben we in Barcelona nog niet gezien maar hier worden de straten anders opgesmukt. Het zijn kleurrijke blikjes die de straten van El Raval versieren met positieve boodschappen over liefde, genieten en opnieuw beginnen. Wat mij betreft een leuke manier om het straatbeeld op te vrolijken. Deze blikjes zouden naar verluidt een initiatief zijn van een buurtbewoner die samen met zijn vriendin de kunstzinnige blikjes met boodschappen heeft opgehangen. Een super leuk idee dat veel positieve vibes geeft!

Rond een uur of twee besluiten we om ergens een leuk terrasje te gaan zoeken voor een lekkere paella. Deze hebben we nog niet gegeten en dat is toch een must wanneer je in Spanje bent. Gina gaat voor de vegetarische versie en ik kies er eentje met kip. Wanneer de dampende pannen op tafel komen, komt het water ons in de mond. Rond half 5 zijn we terug in het Hostalin voor onze koffers. Ramon staat ons al op te wachten en wuift ons uit. Tijd voor onze lange rit naar de luchthaven. We kijken er naar uit als een kalkoen naar kerstmis. Eerst één stop tot in de Passeig de Gracia, een metrostation dat echt te mijden is want daar bevindt zich de gang from hell. De voorbije 4 dagen namen we altijd onze aansluiting in een ander station maar jammer genoeg kan dat nu niet omdat Passeig de Gracia ook het station is waar de trein vertrekt. De lange gang die we door moeten heeft geen verluchting en het is er bijgevolg dan ook zeker 35 graden. Helemaal in het zweet arriveren we aan het treinperron waar we gelukkig slechts 10 min moeten wachten. De trein brengt ons in 25 min naar de luchthaven. Na het inchecken hebben we nog twee uurtjes om wat naar de winkeltjes te kijken en iets te eten. Daarna gaat het richting Brusselas. Jammer maar ons citytripje zit er op. Barcelona, like a jewel in de sun zingt Freddie Mercury. En gelijk heeft hij! De stad heeft vele gezichten. Het is heel bijzonder om te zien dat alle wijken over een geheel eigen karakter beschikken. Smalle straatjes in het romantische Barrio Gòtico, heerlijke pleintjes in L'Eixample, zon, zee en strand bij Barceloneta, het dorpse karakter van Gràcia en uiteraard de architecturale kunst van Gaudi die al het vorige overtreft. Ja deze metropool heeft het allemaal. Aftellen naar volgend jaar want dan ga ik terug!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten