dinsdag 7 juni 2022

Blue Grotto - Hagar Qim - Mnajdra - Buskett Gardens - Dingli Cliffs

Vandaag is het een feestdag in Malta dus bijna alles zal gesloten zijn. We besluiten dus rustig te gaan ontbijten bij T’Doni op slechts 2 min wandelen van ons hotel. We krijgen een mega omelette met geroosterd  Maltees brood en een salade. Daar kan ik de hele dag mee verder!  Uiteraard heb ik dat konijnenvoer niet opgegeten!


Rond 10 uur rijden we door naar Wied iz-Zurrieq waar we op zoek gaan naar de traditionele vissersbootjes van de Blue Grotto Boat service. Er is een ruime parking maar het is nog vroeg dus heel veel volk is er niet. Een bruingebrande man met een karakteristieke kop bewaakt de parking. Het is niet moeders mooiste maar vriendelijk is hij wel. Het is een mooie dag, stralende zon en bijna windstil dus ideaal om het water op te gaan. We betalen 8 euro per persoon en dalen af naar het water. De grotten zijn op natuurlijke wijze ontstaan en hebben daardoor een grillig uiterlijk. Elke dag tussen zonopgang en 13 uur ’s middags schijnt de zon door de openingen in de grotten op het water wat een prachtige blauwe gloed veroorzaakt. Het water in de grotten heeft echt 50 tinten blauw. Het tochtje duurt maar een half uurtje maar wat is het mooi!


Helemaal afgekoeld, rijden we verder naar Hagar Qim en Mnajdra, twee belangrijke tempelcomplexen die samen met de andere Megalithische tempels op Malta ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. We krijgen eerst een 3D film te zien over de geschiedenis van de tempel zodat we alvast een beter idee krijgen hoe ze zijn ontstaan en hoe de mensen er vroeger leefden.  Daarna wandelen we in de brandende zon richting de tempels. Verkoeling is hier niet maar de omgeving is wel prachtig. Het ruikt er naar curry vanwege de vele curryplanten die momenteel allemaal in bloei staan. 


Het complex bestaat uit een hoofdtempel en enkele bijgebouwen.  De grootste blokken zijn maar liefst zeven meter hoog en wegen meer dan 20 ton. Fascinerend om te bedenken hoe in die tijd zonder elektriciteit en met zo’n precisie toch dit soort bouwwerken werden gemaakt. De tempel van Mnajdra is precies zo gebouwd dat op de dag van de overgang van de seizoenen, het licht op specifieke plekken in de tempel valt.


Na de tempels zijn we terug oververhit en besluiten we de koelte op te zoeken in de Buskett Gardens. Deze werden aangelegd door de Maltezer Orde als plek om te jagen maar nu zouden deze tuinen één van de weinige plaatsen zijn, waar Maltezers nog kunnen genieten van wat schaduw onder de bomen. Wanneer we aankomen, blijkt het moeilijk om de ingang naar het park te vinden. Er is een wandelpad maar er is geen schaduw te bekennen. In de verte, op de heuvel die het bos overziet, ligt het Verdala Paleis dat nu dienst doet als zomerresidentie van de president. Bezoeken kunnen we het niet maar mooi is het hier wel. Dit is trouwens één van de vele plekjes in Malta die dienst deed als decor in de bekende serie Game Of Thrones. 


We rijden dan maar verder door de weinig bevolkte regio naar de Dingli cliffs aan de azuurblauwe oceaan. Ze zijn het hoogste punt van het eiland met maar liefst 253 meter boven zeeniveau en het uitzicht is er adembenemend. We maken er een korte wandeling langs de Panoramaweg en zien in de verte Filfla liggen, een klein onbewoond eilandje. Het landschap verandert hier voortdurend, kliffen worden terracottakleurige rotsen en dan weer wuivend gras.


Terug in Rabat wandelen we naar Mdina om het Palazzo Falson te bezoeken, het op één na oudste nog bestaande gebouw in heel de stad. Bovendien is het ook heel erg goed bewaard gebleven. Het dateert uit de 13de eeuw en doet me denken aan de pittoreske oude Italiaanse Palazzo’s. De laatste eigenaar, Gollcher was erg geïnteresseerd in geschiedenis, archeologie en Maltees erfgoed. Daarnaast was hij een verwoed verzamelaar en dat is te merken in de 17 prachtig ingerichte kamers. Deze plek ademt geschiedenis. Als je maar tijd hebt om 1 museum te bezoeken in Mdina, zorg dan dat het dit is. In de prijs zit een audio tour inbegrepen maar ze hebben ook een papieren versie van de meest belangrijke bezienswaardigheden. Leuk detail, het bestaat ook in het Nederlands. Toch wel handig! We krijgen een goede inkijk van hoe de edelmannen vroeger leefden. 


De binnenplaats is heel erg pittoresk, met veel kleur en is typisch voor de Maltese architectuur.  Ik moet spontaan denken aan Romeo en Julia wanneer Tania op het balkon verschijnt. O Romeo, Romeo, wherefore art thou? Jammer maar helaas, haar Romeo is niet gekomen, 

Boven op het dakterras hebben we een prachtig zicht en genieten we van de lekker ruikende bougainville. Het is echter te warm om buiten in de zon een drankje te nuttigen dus besluiten we even in het frisse café van het museum iets te drinken. We kiezen voor een heerlijke smoothie van rood fruit. Dit is echt congé! Aan de wand hangen foto’s van 3 Spaanse kunstenaars: Miro, Picasso en Dali. Blijkbaar waren ze alle drie vrienden van de eigenaar, die trouwen zelf ook aardig kon schilderen. 

Vandaag is het erg rustig in de smalle straatjes en kunnen we haast een speld horen vallen. Er lopen opnieuw veel communicanten rond met in hun kielzog familie en een professionele fotograaf.


Voor onze laatste avond in het binnenland hebben we gereserveerd bij Castelletti, een top locatie midden in het centrum, gelegen in een oud paleis. Bij aankomt blijkt dat ze onze online reservatie niet ontvangen hebben. Ik weet niet wat het is in Malta maar ook hier doen ze alsof er geen plek meer is terwijl bijna alle tafeltjes leeg zijn.  Ik laat hen de confirmatie zien waardoor ze niet anders kunnen dan ons een plekje te geven in de binnentuin. Van zodra we zitten, worden we omringd door een hele meute mini vliegjes. Andere mensen hebben er blijkbaar ook last van want we zien iedereen wild in het rond kloppen. De ober zet een grote ventilator, dat zou het probleem verhelpen zegt hij. En inderdaad de vliegjes blijven weg maar Tania zit precies in een storm. Ik draai dus de ventilator een beetje en dan kunnen we eindelijk genieten.  Ons eten komt vrij snel op tafel en is heerlijk. Het is alleen jammer dat de butter chicken niet gemaakt werd van filet maar van vleugeltjes en boutjes. De wijn is hier stevig en opnieuw gaan we een beetje tipsy terug naar het hotel. 







1 opmerking:

  1. Wat een pracht en een schattig meisje met haar communiekleedje
    Geniet van jullie avondmaal en van de volgende dagen wat jullie nog te wachten staat.

    BeantwoordenVerwijderen