zaterdag 20 augustus 2022

Haarlem

Voor Dee Dee’s verjaardag trakteer ik haar op een verrassingsuitje bij onze noorderburen. We vertrekken vroeg in de ochtend naar Haarlem. Dit zou een prachtige en sfeervolle stad zijn met pittoreske straatjes en prachtige historische panden, dus we zijn benieuwd. 


We starten onze wandeling op de Grote Markt bij de imposante eeuwenoude gotische St Bavo kerk, de grootste Kerk van Haarlem en een bezienswaardigheid op zich. De toren bestaat uit eikenhout bezet met lood. Er stond eerst een stenen toren maar die bleek teveel gewicht te dragen wat de stabiliteit niet ten goede kwam. De steunpilaren gingen scheuren en om verdere averij te voorkomen werd steen dus hout. Rondom de kerk zijn een aantal leuke en gezellige cafés dus zetten we ons eerst op een terrasje voor een tasje thee alvorens de stad te gaan verkennen.


Dit weekend vindt het Haarlem Jazz and more festival plaats dus de Grote Markt is afgesloten. Via het Lepelstraatje duiken we de smalle gouden straatjes in. Het zijn er zeven. Pittoreske straatjes met honderden bijzondere winkeltjes, vol ambachtelijke producten en unieke verhalen. Lunchen doen we in een kleine koffiebar met een leuk tuintje achteraan. De mosterdsoep is heerlijk en het toetje, een  carrotcake is ook heel lekker.


Na de lunch gaan we nog even de St Bavo kerk binnen want om 13u15 geven ze er een orgel concert. In een mum van tijd vult de kerk zich en even later weergalmen de tonen van het orgel door de ruimte. 


Al slenterend door de stad zijn het echt wel de bijzondere bouwstijl en de prachtige gebouwen die indruk maken. Ik ben dol op al die trapgeveltjes. Een paar huizen en kerken werden zelfs ontworpen door Vlamingen die naar hier kwamen om Spaanse legers te ontvluchten. De Gentse architect Lieven de Key was wel heel ijverig want hij tekende de plannen voor menig monument in de stad. In Haarlem zijn een aantal interessante musea, zoals het Teyler Museum, het museum van de verwondering aan het Spaarne. Het is mooi weer en we hebben niet veel zin om binnen te gaan maar alleen al de gevel is de moeite waard om tot hier te wandelen. Toch besluiten we even binnen te gluren en wat we zien is ook prachtig. We worden overvallen door een schitterende marmeren entreehal met blinkend bladgoud, reliëfs, beeldhouwwerk en versieringen.   


In Haarlem zijn ontzettend veel hofjes die je ook kan bezoeken en dat vinden wij altijd leuk. De Haarlemse hofjes werden in de 17de eeuw opgericht door gefortuneerde families of eenzaten die met hun geld behoeftigen wilden helpen met een woonplaats. Rond een binnentuin werden huisjes gezet, bedoeld voor ouderen en voor 99% enkel vrouwen, weduwen of oude vrijsters. Qua inrichting lijken de Haarlemse hofjes op begijnhoven, maar dan zonder begijntjes en zonder begijnenkapel of kerk. De hofjes dragen de naam van hun mecenas. Intussen zijn het al lang geen bejaarde dames meer die er wonen, maar zijn het éénpersoonsgezinnen of jonge gezinnen. 


Een kerk waar bier wordt gedronken i.p.v. miswijn. Meer zelfs, het bier wordt er gebrouwen. Om het met eigen ogen te zien, gaan we naar de Jopenkerk. Vroeger inderdaad een bidplaats, maar sinds 2010 een stadsbrouwerij annex café en restaurant. Een ingrijpende herbestemming is het wel maar het is prachtig. Alleen jammer dat de ober op zich laat wachten. Na bijna een kwartier geven we het op, staan we recht en vertrekken we terug op zoek naar een ander leuk plekje in de stad waar we wel welkom zijn. 


Onder het motto ‘It is always tea time’, ploffen we neer op een terras voor een tasje thee met iets lekkers. We zitten net wanneer voor onze neus een baby uit zijn poussette tuimelt. De kleine blijft er kalm bij en laat geen traan. Even later komt er een dame voorbij met hond die prompt wordt aangevallen door twee keffers. Nog wat later struikelt een ober waardoor zijn ganse plateau vol drank tegen de vlakte gaat. We vinden het altijd leuk om mensjes te kijken, maar nu vragen we ons toch af of er hier geen verborgen camera hangt. De scone en de lemon pie zijn in ieder geval een aanrader. Alleen vragen we ons af of we straks nog wel een plekje hebben voor ons diner want al dat zoet vult … Zorgen voor later!


De grachten in Haarlem zijn een plaatje op zich. De meest bekende is het Spaarne, maar de Bakenessergracht is absoluut de mooiste. Ze lopen beide dwars door het centrum heen en het is hier echt heel gezellig wandelen. We zijn het er beide over eens dat dit kleine zusje van Amsterdam, echt prachtig is. We zijn instant verliefd geworden op deze prachtige stad. Waarschijnlijk heeft het water hier veel mee te maken. Water brengt rust in de hectiek van een stad. We bekijken de woningprijzen en weten nu, hier wonen is niet goedkoop maar we zouden ons appartementje maar wat graag ruilen voor een mini huisje hier aan de waterkant. 


Ben je in het centrum van Haarlem, dan kun je niet weggaan zonder even naar de andere oever te wandelen waar de Molen De Adriaan staat. De Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois heeft de windmolen gebouwd en de molen is dan ook naar hem vernoemd. Het bijzondere bouwwerk ligt aan de rivier het Spaarne en heeft in totaal vier verdiepingen. Jammer genoeg zijn we net te laat want voor onze neus wordt de toegang gesloten. Als dat geen reden is om  terug te komen …


We passeren een groot gebouw met een indrukwekkende koepel en vragen ons af wat dat is. Er staan enkele bewoners op straat dus Dee Dee informeert even. Het blijkt de  voormalige gevangenis van Haarlem te zijn. Volgens de dame kan je dit ook van dichtbij gaan bekijken dus dat laten we ons geen tweemaal zeggen. We steken de straat over en gaan een kijkje nemen. Wow wat een juweeltje! De Koepel bevat vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen. De gevangenis werd in 2016 gesloten en werd een opvangplek voor Syrische vluchtelingen. Momenteel bevindt zich op de benedenverdieping een bioscoopcomplex. 


Na een eerste dagje genieten, trekken we naar het Courtyard by Marriott hotel dat gelegen is in Hoofddorp, vlak bij de luchthaven. Hier gaan we een nachtje logeren in stijl. Bij aankomst genieten we al onmiddellijk van de uitstekende service want we krijgen een upgrade. Onze ruime kamer bevindt zich op de tiende en tevens de hoogste verdieping. In ons arrangement zit een diner dus trekken we naar het restaurant waar een heerlijk internationaal buffet klaar staat. We krijgen ook een welkomsdrankje. 


1 opmerking:

  1. Jullie zijn echte genieters ziet er een mooie stad uit en veel te zien en lekker eten en vooral veel zoete proevertjes wat denk je vol:gend jaar
    met mijn verjaardag is dat de doen geniet nog dikke knuffels voor julie en slaapwel

    BeantwoordenVerwijderen