woensdag 3 augustus 2022

Lissewege

Één nachtje bij de schaapjes heeft hetzelfde effect op mij als dagenlang mediteren. Vanaf het moment van aankomst voelde ik me al helemaal ontspannen en na een nachtje slapen ben ik helemaal opgeladen. Vandaag is papa jarig dus bij het ontbijt wordt hij verrast met een geschenkje en een rijkelijk gedekte tafel. Het is een ontbijtje op maat, met croissantjes voor mij, een assortiment kazen voor papa, ja we worden verwend en Paula en Achiel eten gezellig met ons mee. Daarna laden we de bagage in en nemen we afscheid van onze vrienden en de schaapjes. Het was weer super gezellig! Het wordt weeral aftellen naar ons volgende bezoek aan B&B Artiriacum.


Iets voor 11 uur zetten we koers naar Lissewege.  Wat dit kleine witte dorp in de zomer zeer aantrekkelijk maakt, is de zogenaamde 'Beeldenroute', die dit jaar haar negenentwintigste editie beleeft. Net bij de parking wordt de rij bomen naar jaarlijkse traditie origineel versierd. Sommige zijn in een gehaakt jasje gestoken, andere zijn verwerkt in een inventief tafereeltje. Meest hilarisch zijn de colablikjes die nu dienst doen als orkest. In ieder geval brengen de kunstwerkjes een glimlach op ons gezicht en geven ze het dorp een zomerse uitstraling.


Verder staan er her en der in het dorp, voor en in de kerk beelden tentoongesteld van verschillende kunstenaars. Ze laten niet allemaal een even sterke indruk na - sommige spreken meer aan dan andere - maar het is ook gewoon leuk om hier te vertoeven. De kasseien straatjes, de charmante gevels met veel kleurrijke bloemen en de cafeetjes onder de grote kerktoren, dat alles maakt dit dorp gemoedelijk en nostalgisch. De vorige keer dat we hier waren, ook met papa’s verjaardag, viel het water met bakken uit de lucht. Het is dus een verademing dat vandaag het zonnetje wel heerlijk schijnt, misschien een beetje té deze keer.


De Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk is behoorlijk groot voor een klein dorpje als Lissewege. Mogelijk werd de grote kerk deels betaald door pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela, voor wie Lissewege een belangrijke halte was. Bovendien was er voor de bedevaarders een eigen altaar in de kerk. Net als elk jaar kijk ik weer uit naar de beelden die in de tuin achter de kerk staan. Meestal zijn die het mooist en ook deze keer zijn er weer enkele die ik origineel vind, zoals de figuren die helemaal opgebouwd werden uit oud ijzer. 


We lunchen op het schaduwrijke terras van Huyse Saeftinghe net over de kerk. Hier is het heerlijk zo onder de bomen. Het zit er afgeladen vol maar de service is onberispelijk. We worden vriendelijk bediend en ook de locals die hier graag hun dagmenu komen eten, slaan graag een praatje met de vele toeristen. Een dame raadt ons de calamares aan dus papa gaat ervoor en ze zijn inderdaad lekker, al lijkt het mij slechts een tapa. Mijn honger is toch iets groter dus ik neem pasta. Daarna rijden we verder naar de abdij Ter Doest waar op het grote grasplein bij de schuur de beeldenroute verder gaat. Tegen 3uur rijden we terug naar huis. Het was een super leuk weekendje met veel quality time en kleine gelukskes. Deze bon-vivants hebben genoten!

1 opmerking:

  1. Heel mooie foto's in Lissewege dat kunnen ze jullie niet meer afpakken.Goed dat jullie genoten hebben van het verblijf bij Paula en Achille.

    BeantwoordenVerwijderen