zaterdag 8 mei 2010

Berlijn - dag 1

Dee Dee en ik zijn reeds 25 jaar vriendinnen en we vonden dat het hoog tijd werd om dit te vieren. Daarom besluiten we naar Berlijn te trekken voor een verlengd weekendje, ‘just the two of us’. Gelukkig is Bob een schat van een man en vindt hij het helemaal niet erg dat Dee Dee er met mij op uit trekt. We hebben geboekt met Easyjet en vliegen in amper 1,5 uur naar de Duitse hoofdstad. Daar nemen we een taxi naar ons hotel in het centrum.  We hebben het Abba hotel geboekt en dat blijkt een super goede keuze. Wanneer we de indrukwekkende lobby betreden hebben we onmiddellijk een wow gevoel. Ook de kamer is mooi en ruim en het hotel ligt bovendien op wandelafstand van de Kurfürstendamm, de shopping straat bij uitstek.  Het is al 12 uur voorbij wanneer we onze bagage in de kamer droppen en op verkenning gaan. 


De evangelische Kaiser Wihelm Gedächrtniskirche, die in de volksmond eigenlijk altijd Gedächtniskirke wordt genoemd, staat aan het einde van de Kurfürstendam dus daar komen we gelijk voorbij. Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg de kerk het heel zwaar te verduren want ze werd het slachtoffer van zware bombardementen. Een groot deel van de imposante kerk werd vernield en er bleef nog maar een kleine schim over van wat de prachtige kerk ooit was. Elf jaar na de oorlog werd de overgebleven toren van 68 meter opgepoetst en deze doet nu dienst als oorlogsmonument. De nieuwe Gedächtniskirche werd ernaast gebouwd. Het is een achthoekig hoofdgebouw, een 58 meter hoge, eveneens achthoekige toren, en een kleine kapel. Alle drie de gebouwen zijn van gewapend beton, staal en kleine glasscherven in alle mogelijke blauwtinten. De meningen over de nieuwe gebouwen zijn nogal verdeeld. De nieuwe onderdelen van de kerk zijn sober ingericht en passen niet goed bij het oude ontwerp. Toch, wanneer we naar binnen gaan, merken we dat er een hele aparte sfeer hangt. Door de lange, smalle en de korte, brede vormen hebben de nieuwe gebouwen de bijnamen lippenstift en poederdoos gekregen en ja met een beetje verbeelding zien we dat er wel in.


Aan de Bedelplatz staat de grote barokke oude bibliotheek. Hier werd in mei 1933 een nationale boekverbranding georganiseerd waarbij nationalisten meer dan 20.000 boeken van Joden, communisten en pacifisten lieten verbranden. Het monument ter herdenking van deze boekverbranding bevindt zich onder de grond. Onder een glazen plaat zien we rijen legen boekenrekken.


We passeren de Alexanderplatz een groot plein dat omringt is met winkelcentra en de Fernsehturm met zijn 368 m het hoogste gebouw in Berlijn. Het is het uitgelezen herkenningspunt van de stad maar met uitzondering van de mooie fontein is er hier niet veel te zien.


’s Avonds willen we niet te ver lopen dus zoeken we ons een leuk restaurantje uit op de Kurfürstendamm. We passeren de Italiaan ‘Petrocelli’ en dat ziet er heel gezellig uit. We krijgen één van de laatste tafeltjes en dineren in stijl want het is niet echt de traditionele pizza tent maar een klassevolle zaak met heerlijke gerechten. De zabaglione die ik als dessert neem, is één van de lekkerste die ik ooit gegeten heb! Zacht van smaak en lekker smeuïg met een heerlijk bolletje ijs. Met een goed gevoel wandelen we na het eten terug naar ons hotel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten