maandag 10 mei 2010

Berlijn - dag 3

Op onze laatste dag besluiten we heel vroeg op te staan want we willen graag naar de Reichtag, het huidige Duitse parlementsgebouw. Onze gids van gisteren had ons gezegd dat we best zo vroeg mogelijk naar de Reichtag afzakken en pas nadien eten in het hotel. Wanneer we er aankomen, staat er inderdaad al wat volk maar we zijn toch bij de eersten die het gebouw mogen betreden. Onze zakken moeten door een metaaldetector en ook wijzelf worden gescreend. Eens binnen beklimmen we de prachtige koepel en van boven hebben we een prachtig zicht over Berlijn.  Maar ook de koepel zelf is het bestuderen waard. Ze is met haar 360 spiegels een echt architecturaal hoogstandje, die elk het licht in een andere richting weerkaatsen.We nemen nadien de metro terug naar ons hotel en verbazen ons over de prachtige graffiti in de Berlijnse stations. Dat zouden ze bij ons ook meer moeten promoten – kunst i.p.v. rommel op de muren. We zijn nog net op tijd om onze voetjes onder tafel te schuiven voor het ontbijt. Daarna maken we nog een laatste wandeling door de stad. We passeren de overzichtstentoonstelling van Salvator Dali maar deze is jammer genoeg nog niet geopend. Wel staan de lippen van Mae West hierbuiten op de stoep dus we kunnen onze voetjes even wat rust gunnen en ons onderdompelen in de excentrieke geest van Salvator Dali. 


In Berlijn ontkom je niet aan de grote, kleurrijke beren die in de gehele stad te vinden zijn. Oorspronkelijk waren deze beren een initiatief van internationale kunstenaars. In 2001 en 2002 beschilderden zij meer dan 300 beren die ze de Buddy Bears noemden. Elke beer was 2 meter hoog en stond symbool voor een ander land of een andere cultuur. De beren stonden samen hand in hand als symbool voor de wereldvrede. De tentoonstelling was een groot succes en de beren zijn de hele wereld over gegaan. Door veilingen en donaties hebben de beren inmiddels al meer dan 2 miljoen euro opgebracht voor Unicef. Vanwege de vele positieve reacties over de beren en omdat de beer hét symbool van Berlijn is, hebben veel winkels en bedrijven in Berlijn een eigen unieke beer besteld. Ondanks dat de tentoonstelling niet meer in Berlijn te zien is, staat de stad er dus nog wel vol van.


Onze laatste stop is de Gendarmenmarkt, een van de mooiste pleinen in de stad. Drie gebouwen sieren dit plein: het Konzerthzus van Berlijn en de 2 reusachtige kathedralen, de Deutscher en Französischer Dom. Het is een heel romantische plek om even te laten rusten na een drukke dag vol sightseeing. Naast de prachtige gebouwen hebben ze hier in het nabijgelegen parkje ook hele pittoreske toiletten.


We passeren nog even op de zesde verdieping van het warenhuis KaDeW. Hier verkopen ze heerlijke delicatessen om mee te nemen naar huis. De etage noemt niet voor niets ‘Die Feinschmeckeretage’. Ook wanneer je niet van winkelen houdt, moet je hier gewoon even passeren. Het Kaufhaus des Westens is na Harrods in Londen namelijk het grootste warenhuis van Europa. Er worden meer dan 380.000 verschillende artikelen aangeboden. Het walhalla voor shoppers!


Aan het einde van de namiddag gaan we onze bagage oppikken in het hotel en nemen we de taxi richting luchthaven. Daar wacht ons geen al te leuk nieuws. Het vliegtuig heeft serieuze vertraging en het duurt uren alvorens we eindelijk naar huis kunnen. Het is dan ook na middernacht wanneer we terug in België arriveren. 


Voor de typische Duitse Gemütlichkeit moet je niet naar Berlijn gaan maar de stad bruist en de turbulente geschiedenis gaat hand in hand met de unieke vibe die er hangt. Wij vonden het in iedere geval een indrukwekkende stad en hebben er echt van genoten. We vonden het zo fijn samen dat we beslist hebben om vanaf nu elk jaar samen op vakantie te gaan! Het zoeken naar een nieuwe bestemming en het aftellen kan beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten