vrijdag 21 mei 2010

Kos Stad

Kalimera! Een goede dag begint met een goed ontbijt. Gelukkig zitten we in een hotel waar we goed verzorgd worden. Ons ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm dus we nemen wat we lekker vinden. Omdat we gisteren maar een half dagje in Kos Stad zijn geweest, keren we deze morgen nog even terug want er zijn toch nog enkele bezienswaardigheden. 


Midden in Kos Stad zijn de restanten van de oude agora die hier ooit gestaan heeft, te bezoeken. Deze archeologische vindplaats is overdag open voor het publiek en sommige restaurants maken hier dankbaar gebruik van door in het straatje langs de site hun terrassen op te stellen. Tijd dus voor een lekker drankje alvorens we in die brandende hitte de ruïnes gaan bezoeken. Liliane en papa vliegen alvast in de retsina maar mama en ik houden het deftig. Er moet iemand nuchter blijven hé! Een groot deel van de oude Romeinse stad is tijdens aardbevingen in de vijfde en zesde eeuw n.Chr. verloren gegaan. De agora die hier stond was ooit een van de grootste ter wereld. Nu rest er bijna niets meer dan hoopjes stenen en enkele zuilen, maar desalniettemin toch een bezoekje waard. Wat verderop bezoeken we het Odeum, een oud muziektheater dat stamt uit het Romeinse tijdperk. Hier werden de publieke zittingen gehouden van de Senaat en er werden muziekwedstrijden gehouden. Het gebouw had een oppervlakte van 22 bij 30 meter en een hoogte van 12 meter. In totaal was er plek voor 750 toeschouwers. De grote aardbeving die plaatsvond in 142 heeft het gebouw flink beschadigd maar gelukkig werd het snel weer hersteld. In de loop der eeuwen is het toch verder in verval geraakt. Pas toen de Italianen weer over Kos heersten, heeft er een nieuwe restauratie plaatsgevonden. Wanneer we oog in oog staan met het podium is onze eerste gedachte ‘wat is dit klein in vergelijking met andere amfitheaters zoals het Colosseum’ maar eenmaal in het midden, naar omhoog kijkend heeft het toch een andere impact op ons. 


Aan Diagora Square zien we nog een restant van de Bab Gedid Moskee. Veel is er niet van over want de moskee is vernietigd na de aardbeving van 1933. Alles wat vernield was, is gesloopt en afgevoerd, alleen de minaret, die een hoogte heeft van 11,35 m is blijven staan. Wanneer we vanaf het odeon richting deze minaret wandelen, is het zicht adembenemend. We maken enkele mooie sfeerfoto’s met de trappen erbij en de rijkelijk bloeiende bougainville. 
De dames worden een beetje moe dus trekken papa en ik alleen naar Casa Romana. Op de plaats waar vroeger een Romeins huis stond, hebben ze niet alleen alles opgegraven maar hebben ze ook een nieuw huis gebouwd. Hierdoor is er een prachtig museum ontstaan waar we niet alleen kunnen zien hoe het huis er ooit uitgezien moet hebben. De expositie geeft ons ook inzicht in het leven hier vroeger in de Romeinse tijd. Wat handig is, is dat de nieuwe stukken van duidelijk andere materialen gemaakt zijn. Hierdoor zien we goed wat antiek is en wat nieuw gebouwd is.


We wandelen terug naar het hotel via de wandelpromenade maar zien de lucht alsmaar donkerder worden. Niemand van ons heeft een paraplu bij en onderweg zijn er niet echt schuilplaatsen. We zetten een stapje rapper maar het mag niet baten, halverwege komen we in een stortbui terecht.  Bovendien waait het verschrikkelijk en dat is geen goede combinatie. We zien er dan ook uit als 4 waterkiekens wanneer we in het hotel aankomen. Snel douchen en andere kleren aan. Eten doen we vanavond niet op het terras want het blijft nog heel de avond erg fris voor de tijd van het jaar.  Hopelijk schijnt morgen opnieuw de zon!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten