donderdag 20 mei 2010

Kos Stad

Wat vind ik het allerleukst? Inderdaad reizen! Het is dan ook met een ‘big smile’ dat ik weer op een vliegtuig stap richting één of andere leuke bestemming. Ik ben een fervent Grieks eilandbezoeker en deze keer staat het eiland Kos op het programma. Papa zal weer met 3 vrouwen op stap zijn want Liliane gaat ook mee. Na amper 3,5 uurtjes vliegen, komen we aan op het zonovergoten eiland Kos. Zalig temperatuurtje en wat ons betreft mag dat zo blijven de komende dagen! We logeren in het Hotel Palm Beach in Psalidi net buiten Kos Stad. De kamers stellen niet veel voor maar er is wel een mooi zwembad. Heel belangrijk voor sommige mensen maar niet echt voor ons.


We drinken iets aan de bar van het hotel en besluiten dan naar Kos Stad te wandelen via de prachtige wandelpromenade die bij ons hotel begint. Het middelpunt van Kos Stad wordt gevormd door de levendige Mandrikihaven met een kleurrijk allegaartje van jachten, kleine vissersschuiten en rondvaartboten. Omdat de haven cirkelvormig aangelegd is, is er een vrij intieme sfeer ontstaan. Boven alles uitstekend waakt de enorme burcht en daarachter opent zich een labyrint van kleine straatjes, steegjes en pleintjes. Kos is een levendige stad en wat ons onmiddellijk opvalt, is dat het ook een zeer groene stad is. Er zijn veel palmbomen en prachtige planten en bloemen. De kleine, compacte stad heeft ook uitgestrekte pleinen, zoals Eleftheria Square. Hier bevindt zich de Defterdar moskee die boven het centrale stadsplein uitsteekt en gebouwd werd in de 18de eeuw. Helaas is bezichtigen niet mogelijk. Dan wandelen we maar de Agora binnen, een mooie overdekte markt waar ze allerlei lekkernijen en kruiden verkopen. De geur die er hangt, is hemels en kruipt diep in onze neusgaten. Van hieruit wandelen we zo het oude stadscentrum binnen. Liliane is in haar nopjes want dit is een walhalla voor shoppers – het ene winkeltje na het andere en overal verkopen ze leuke hebbedingetjes en mooie juweeltjes! Na al dat kuieren door de binnenstad, doen onze voetjes pijn dus besluiten we even te rusten op het plein Platía Platanou tegenover het kasteel in de schaduw van de plataan van Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde. De boom is vooral in de breedte uitgedijd in plaats van dat hij de lucht ingeschoten is. Hij heeft een diameter van ongeveer 12 meter en door de jaren heen is de boom volledig uitgehold en moet hij ook ondersteund worden door een ijzeren gebinte. Volgens de legende zou Hippocrates onder deze boom zijn leerlingen hebben onderwezen in geneeskunde. Ik kan ergere plekken bedenken om te studeren! Direct naast de boom, of eigenlijk vooral onder de boom, staat het washuisje waar de rituele wassing plaatsvindt voor de gelovigen die de moskee willen betreden.


Ons eerste dagje in Kos zit er al op. Maar niet getreurd, we zijn hier nog een hele week om te genieten van de Griekse sfeer en het lekkere eten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten