woensdag 26 mei 2010

Uitstap vanuit Kos naar Kalymnos

De zon schijnt opnieuw door de gordijnen onze kamer binnen en het belooft een prachtige laatste dag te worden. We wandelen opnieuw richting Kos Stad en aan het eind van de wandeldijk stoppen we even bij de plaatselijke bakker waar ze ook ijsjes verkopen. Hier hebben we nu al zo lang zin in en het weer laat het vandaag zeker toe! 


We gaan terug naar de haven voor opnieuw een boottochtje. Vandaag gaan we naar het naburige eiland Kalymnos. Van zodra we de haven Pothia binnenvaren, zien we de vele pastelkleurige huisjes die tegen de kale rotsachtige helling zijn aangebouwd.  Opvallend zijn de vele neoklassieke gebouwen uit de jaren 1930-1935. Aan de haven zijn veel winkels, cafés en restaurants. Het eiland is vooral bekend om zijn natuurlijke sponzen en daar kunnen we niet naast kijken. Er zijn vele sponzenwinkels te zien, sommige zijn zelfs omgebouwd tot musea. Het sponsduiken en de verwerking van sponzen waren tot in de jaren zestig van de 20e eeuw van groot belang voor de economie van Kalymnos. Sponzen zijn levende wezens die helemaal op de bodem van de zee leven en het duiken naar sponzen is dus niet zonder gevaar, zeker in een ver verleden toen dat nog gebeurde zonder duikuitrusting. Uit onderzoek blijkt dat, alleen al tussen 1886 en 1910, zowat 10.000 Kalymniotische mannen tijdens het duiken stierven.



Omdat Kalymnos alleen per boot bereikbaar is, heeft het zijn eigen identiteit sterk kunnen bewaren, wat het eiland alleen maar bekoorlijker maakt. De bevolking is gastvrij en vriendelijk. We hebben honger gekregen van al dat kuieren in de smalle straatjes en vinden een gezellig plekje langs het water. In deze taverna aan zee bestellen we wat plaatselijke specialiteiten. De vriendelijke dame brengt ons heerlijk vers brood en tomaten die we met wat olijfolie besprenkelen. Even waan ik me in Italië maar nee hoor, nadien komt de taramasalata en de tzatziki op tafel. Dit voorgerechtje wordt gevolgd door heerlijke vis. Da is pas congé hé mannen! We nemen de boot terug naar Kos en besteden onze laatste uurtjes op het eiland met het kuieren door de smalle straatjes van de hoofdstad.


Aan alle mooie liedjes komt een eind, zo ook aan onze prachtige vakantie in Kos. Het mooie Griekse eiland heeft voor de tweede keer mijn hart gestolen. Hopelijk niet vaarwel maar wel tot ziens!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten