dinsdag 19 april 2016

Barcelona - dag 5

Onze laatste dag is aangebroken en opnieuw is de hemel staalblauw gekleurd. Heerlijk! Eindelijk eens een vakantie zonder regen! Een laatste keer genieten van een geweldig ontbijt met pan con tomate. We pakken de koffers en checken uit. Daarna trekken we de stad in naar Palau Guell. Het is nog vroeg dus de ticketverkoop is nog niet gestart. Tijd genoeg dus om de buitenkant even te fotograferen. Maar dat is buiten de Chinezen gerekend. Onbeschaamd zetten ze zich voor onze lens zonder zich iets aan te trekken van het feit dat wij er wel eerst waren. Palau Guell was de eerste grote opdracht van Gaudi. Barcelona's huisarchitect bouwde het paleis in opdracht van zijn goede vriend Eusebi Guell. Op de centen hoefde niet te worden gelet. Dit herenhuis wordt gekenmerkt door de 2 grote poorten, waar destijds de paardenkoetsen konden binnenrijden. Het geheel is zeer luxueus ingericht en deed destijds dienst als ontvangsruimte voor belangrijke gasten. Mede vanwege het spectaculaire interieur werd het bouwwerk in 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco gezet. Vooral het indrukwekkende dakterras laat een onuitwisbare indruk na.

Gaudi ontwierp verschillende schoorstenen in kleurrijke mozaïek. Het lijken stuk voor stuk kleine kerstboompjes. Alleen jammer dat het paleis in een drukke wijk is gebouwd. Het uitzicht is dan ook niet echt de moeite. Inge en Thomas verlaten ons omdat ze gaan lunchen met een vriendin die in Barcelona woont. Wij wandelen naar de Mercado de Santa Catarina, de markt waar de plaatselijke bevolking hun inkopen doet. De geuren en kleuren zijn geweldig en we genieten van het mensjes kijken. We drinken nog iets in een plaatselijk barretje en trekken dan de Gotische wijk in op zoek naar de kerk van Santa Maria del Mar. Het is één van de mooiste kerken ter wereld en het icoon bij uitstek van de Catalaanse Gotische architectuur. Deze 14de-eeuwse kerk is het centrum van de nieuwe stad, die naast de zee werd opgetrokken. De enorme snelheid waarmee de kerk gebouwd werd, maakt van Santa Maria del Mar een zeldzaam voorbeeld van pure Gotische architectuur. Het adembenemend sobere interieur is werkelijk prachtig. Na dit bezoekje gaan we lunchen. Papa wil niet in de zon zitten dus nemen we binnen plaats. T'is dat ik onze pa zo graag zie zene ... Na de lunch dwalen we verder de kronkelende straatjes door tot aan de oude haven, Port Vell. Her en der zien we bedelaars de ene al inventiever dan de andere. Ik was gecharmeerd door een oudere dame die zat te vissen met een colablikje aan een touw. Ik begin er spontaan van te glimlachen en ik krijg ook een big smile in ruil wanneer ik er een centje in gooi. Aan de haven wandelen we over de voor de olympische spelen aangelegde wandelpromenade "Rambla del Mar", naar de overkant van het water. Van hieruit bekijken we de skyline van Barcelona. Het is hier druk, heel druk maar dat maakt het ook zo gezellig om hier te kuieren. Koppeltjes liggen aan de zijkant van de promenade in elkaars armen, bejaarden zitten op een bankje wat te keuvelen en toeristen fotograferen de mooie jachthaven.

Het winkelcentrum Maremagnum is immens maar daar is het heel wat minder druk. Iedereen geniet van de laatste dag mooi weer want morgen wordt er regen verwacht. Terug aan de overkant botsen we op Cristóbal Colón, of zoals de meesten hem kennen Christoffel Columbus.´s Werelds beroemdste ontdekkingsreiziger zette na zijn verre tocht naar Amerika (hoewel hij zelf in de veronderstelling was China te hebben bezocht) voet aan wal in de haven van Barcelona. Niet zo gek dus dat de Barcelonezen besloten hem in een monument te vereeuwigen. Het monument, dat 60 meter hoog is en wordt gesierd door een beeld van Columbus die naar Amerika wijst, bevat een leuke extra: een lift! We besluiten toch maar naar boven te gaan en dat is zeker de moeite waard want het uitzicht is fenomenaal. We passeren nog even bij Escriba, de beste bakker van Barcelona voor wat lekkers en gaan daarna nog een laatste lekkere sangria drinken in ons hotel alvorens naar de luchthaven te vertrekken. Deze keer geen gesleur met koffers in drukke metro's want we hebben een taxi busje gereserveerd. Op slechts 20 min staan we al in El Prat, de reusachtige en indrukwekkende luchthaven van Barcelona. Bewaking is er nauwelijks in tegenstelling tot Brussel. Thomas haalt alvast de boarding passen en na het inchecken kunnen we nog wat eten, drinken en rondhangen in de vele winkeltjes. Om half 10 stijgen we op en amper 1,5 uurtje later staan we in Zaventem. Nog nagenietend van ons leuke city tripje rijden we terug naar huis.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten