zondag 7 april 2024

Damme - Brugge

Ik wordt rond half 8 wakker van het zonlicht dat door het raam naar binnen schijnt en ben instant happy.  Ik heb geslapen als een roos. Het ontbijt wordt pas om half 9 geserveerd dus nog tijd genoeg om langzaam op gang te komen. Benieuwd hoe de ontvangst zal zijn, wordt de gastvrijheid opgetrokken tot een hoger niveau? We gaan het zien!


Wanneer we de deur openen, komen we gelijk David tegen die de parasols klaarzet voor de nieuwe zonnige dag. Na een goede morgen van ons maakt hij de opmerking dat we vroeg zijn. De meesten ontbijten pas tegen 9 uur, zegt hij. Viv vraagt laconiek of we terug naar de kamer moeten maar nee dat is nu ook niet nodig. Gelukkig! In de ontbijtruimte wacht Saskia ons op. Ze is duidelijk beter gezind maar misschien komt dat omdat ik haar de groetjes doe van Sonja. Haar gezicht vertoont zowaar een glimlach.  We kiezen een mooi plekje aan het raam. Yoghurt, fruit en homemade granola staan al op de tafel en we krijgen een mooie plank vol lekkers. De zorgvuldig geselecteerde streekproducten worden vergezeld van een heerlijk versgeperst fruitsapje. Daarbovenop mogen we ook een eitje kiezen dat vervolgens in een klein gietijzeren pannetje op tafel wordt gezet.


Na het ontbijt vertrekken we naar het pittoreske Damme. Op aanraden van Saskia, zetten we de auto op de gratis parking van de Lamme Goedzak. We hebben wel zin in een boottochtje dus stappen we aan boord van de nostalgische rivierboot die dus de naam ‘Lamme Goedzak’ draagt.


De slome, maar stijlvolle boot is ongetwijfeld de ideale manier om de Damse vaart te ontdekken en te genieten van het voorbijglijdend polderlandschap omzoomd met statige populierenrijen. De authentieke stijl zorgt voor een unieke en nostalgische ervaring, te meer omdat wij de enige opvarenden zijn. We laten het lieflijke Damme, de stad van Tijl uilenspiegel, achter ons en varen naar het historische Brugge.  De stilte op het water wordt afgewisseld door het vrolijke gefluit van vogels en eenden die opgeschrikt door de boot over het water lijken de wandelen. Aan de zijkant passeren we af en toe een luidruchtige wielerploeg, enkele wandelaars en een eenzame visser die roerloos naar zijn dobber tuurt. De voorjaarsbloemen geven de bermen wat kleur. 


De sierlijke zwemmer op de boeg van de boot geeft de richting aan. Het gespierde lichaam van het bronzen beeld heeft iets verfijnds. Ik kan er naar blijven kijken. De wind speelt door onze haren maar deze is gelukkig niet echt koud. Hoe diep het water hier is, weten we niet maar het water is donker als de nacht. We kunnen de bodem niet zien en ook de vissen blijven verstopt. 


Na 35 minuutjes varen komen we aan in Brugge en wandelen we verder langs de vaart naar het centrum. Het is een pittoreske wandeling van zo’n half uurtje. Op het Jan Van Eyckplein ploffen we neer op een zonnig terras. De omgeving is top, het eten wat minder. De pannenkoek is koud en duidelijk opgewarmd. Viv’s spaghetti kan er mee door. Maar de zon schijnt en dat maakt alles goed.


Brugge wordt vaak ‘het Venetië van het noorden’ genoemd, een titel die het te danken heeft aan het aantal bruggen die de binnenstad telt. We kuieren langs de grachten, langs enkele prachtige oude huizen en komen zo bij de Grote Markt. Tijd om wat chocolade winkeltjes te bezoeken. Van Neuhaus, Galler tot Dominique Persoone … allemaal zijn ze hier vertegenwoordigd. De winkeltjes worden overspoeld door Japanners die grote fan zijn van de Belgische chocolade en kan je hen ongelijk geven? 


Rond kwart na 3 wandelen we terug naar de boot want om 4 uur vertrekt de Lamme Goedzak terug naar Damme. Geen rust aan boord deze keer want binnen zit het vol dronken fietsliefhebbers die de koers volgen op een tv scherm. Op de tonen van ‘drink rode wijn’ glijden we over het wateroppervlak. Af en toe komt één van de mannen ons wat lastigvallen maar omdat ze geen reactie van ons krijgen, druipen ze terug af. Ondertussen is de wind wat gaan liggen dus is het heerlijk toeven vooraan op het dek.


In Damme aangekomen, steken we de voetjes onder tafel bij restaurant de Smisse. De spareribs zijn lekker zoet, pittig en druipen van de saus maar oh wat zijn ze heerlijk. Bovendien zijn de porties immens, we moeten echt moeite doen om alles op te eten. Het interieur is redelijk donker met grote ouderwetse staanlampen, houten banken met schapenvellen en kleurrijke kussens. Tevreden rijden we terug naar onze B&B voor een relax avondje met ‘De Mol’ op TV. Halverwege het programma kleurt de hemel rood en gaat Vivke buiten wat foto’s nemen. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten