donderdag 24 april 2014

Halong Bay - Hanoi

Super geslapen zo op het water, leve de airco want de kajuiten zijn onderaan het schip en daar is het super warm. We ontbijten op de boot - uiteraard terug in stijl met eitjes, spek, fruit etc ... en varen dan langzaam de Halongbaai uit. Jammer van de mist die opnieuw het zicht beperkt, maar het is niet anders. Terugkomen doe ik niet dus ik zal me Halong Bay altijd zo blijven herinneren! Gelukkig was het droog en hadden we van op het dak van de boot een geweldig zicht op de indrukwekkende bergen.
Eenmaal weer ‘aan land’ rijden we door naar Hanoi. Het gaat tergend langzaam want de snelheidsbeperking is bij momenten 40 km/uur. Handig aan dit slakkentempo is dat de omgeving als een diaserie aan je voorbij trekt, elk detail is zichtbaar. Andreas vertelt weer de ene flauwe mop na de andere maar gelukkig hoor ik er weinig van vooraan in ons busje. Na de stilte op het water is het weer aanpassen aan die drukte. De oude handelswijk is een herinnering aan lang vervlogen tijden. Alles is hier smal. De traditionele huizen die de tand des tijds doorstaan hebben zijn echte tunnelwoningen - diep en ongelofelijk smal - omdat vroeger onroerend goed belasting werd geheven op basis van de breedte van de gevel. De smalle trottoirs, oorspronkelijk bedoeld voor voetgangers, zijn geblokkeerd door geparkeerde scooters waardoor we soms onze toevlucht moeten nemen tot de straat, waar we dan weer de strijd moeten aanbinden met een constante stroom rijdende brommers, fietsers, snoeihard toeterende auto's en schuifelende vrouwtjes met een lange bamboestok over de schouder met aan weerszijde een zwiepende mand groenten of fruit.
Al dwalend door de smalle straatje kopen we allerlei spulletjes voor thuis en proberen daarna alles in onze koffer te proppen. Hopelijk geen overgewicht! Onze laatste avond in Vietnam dus gaan we met z'n allen lekker eten bij de Indiër die Andreas heeft uitgeprobeerd vorige week. Zoals verwacht, super lekker gegeten. Geen speech voor Andreas, waar hij stilletjes wel op gehoopt had denk ik, want er is afgesproken dat ieder voor zich zal bepalen welke tip we hem geven. De meningen over onze gids zijn verdeeld. Wij vonden hem in ieder geval geen meerwaarde voor deze reis, in tegendeel! Gelukkig hadden we wel meestal een super leuke plaatselijke gids.

2 opmerkingen:

 1. Spijtig dat mist de pret heeft bedorven, want met zon is alles toch anders.

  zo dit is dan de laatste keer. hopelijk ben je goed uitgerust om aan het grote
  werk te beginnen !! Ik wens je een behouden thuisreis en tot binnenkort.

  Dikke knuffel.

  Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh, wat zonde, geen reisberichten meer om naar uit te kijken. maar verheug me wel op je lange verhalen en prachtige foto's.....
  tot binnenkort.....dikke knuffel en kus...

  BeantwoordenVerwijderen