woensdag 21 augustus 2024

Boedapest - Heldenplein

Na ons laatste ontbijt checken we uit en laten we onze koffers achter in het hotel. Hopelijk zit er straks iemand aan de receptie zodat we deze terug kunnen ophalen. Via de Andrássyboulevard wandelen we opnieuw richting stadspark want daar zijn we gisteren door het onverwachte museumbezoek niet geraakt.  De boulevard is zo’n 4 km lang en werd ontworpen om te dienen als een elegante promenade voor de rijke en machtige inwoners van Boedapest en als een symbool van de groeiende welvaart in Hongarije. Het wandeltempo is al een beetje afgezakt na 5 dagen slenteren en we hebben het gevoel dat het steeds warmer wordt terwijl dit niet zo is. De vermoeidheid speelt ons parten en ook onze voetjes willen niet meer goed mee. Onderweg passeren we de Hopp Villa, een museum die een privécollectie bevat van originele houtsneden en andere kunstvoorwerpen. Achter het museum bevindt zich een Chinese tuin. Deze dateert al van 1885. We gaan de tuin binnen via een opening in een prachtige Chinese poort en komen vervolgens in een oase van rust.

Omdat we al best wat gestapt hebben, besluiten we ons even te zetten tussen de eeuwenoude bomen en de mooie sculpturen. Lang duurt dit echter niet want het zit er vol kleine, nijdige vliegjes die in onze enkels bijten. We zien ze niet maar ze zijn er wel, die kleine mormels. We vervolgen dan maar onze weg en komen voorbij prachtige gebouwen waar bijna altijd één of andere ambassade in huist. Na bijna anderhalf uur stappen, komen we op het einde van de Andrássyboulevard en bij ons einddoel, het Heldenplein, één van de hoogtepunten in Boedapest.


Het plein wordt gedomineerd door het Millenniummonument dat bestaat uit een hoge zuil met op de top de aartsengel Gabriel die de nationale symbolen van Hongarije vasthoudt. Deze staat echter in de steigers. In de halve cirkel staan standbeelden van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis met daaronder een reliëf van een belangrijke episode uit de geschiedenis van Hongarije.  Aan beide zijden wordt het plein geflankeerd door musea. Aan de ene kant het Museum van de Schone Kunsten en aan de andere kant de Kunsthal.


Via het plein wandelen we het stadspark Városliget in. Het gebied heette vroeger Okoř-dűlő, wat 'ossenweide' betekent. De eerste bomen en wandelpaden kwamen in 1751 en in de eerste decennia van de 19e eeuw werd het officieel een openbaar park - het eerste openbare park ter wereld! In dit park staat de bijzondere Vajdahunyadburcht. Dit sprookjesachtige gebouw uit 1896 is een mengsel van verschillende architectonische stijlen en je vindt er dan ook geen twee torentjes die dezelfde stijl hebben. Voor een groot deel is het een regelrechte nabootsing van een middeleeuws kasteel in Transsylvanië. Het is omringt door een prachtige vijver.


We besluiten er een lekker drankje te nuttigen op het terras. De elderflower met munt en rode vruchten is verfrissend en heerlijk op alweer een warme dag als deze. 


De 4 km terug is vermoeiender dan ooit. We hebben best wat afgestapt de voorbije dagen. Ons bezoek in Boedapest eindigen we in een typische Hongaarse kebab zaak waar we een mega schotel met vlees en frietjes eten. We kunnen kiezen tussen een pikante rode saus en een witte saus die lijkt op tzatziki. We nemen van elk eentje. Voor het laatst zetten we ons op het terras om van het eten te genieten. Daarna wandelen we terug naar ons hotel waar we een Uber bestellen die ons naar de luchthaven brengt. 


Wat hebben we weer genoten! Budapest samengevat: een prachtige stad met tal van historische gebouwen, groene parken, een mooie lange winkelstraat en heel veel gezellige culinaire adresjes. De hoofdstad van Hongarije kent een verbijsterende verscheidenheid aan architectonische stijlen, erfgoed uit een roerige geschiedenis. Samen met de negen bruggen over de rivier zorgt dit voor een skyline van grootse allure

Geen opmerkingen:

Een reactie posten