vrijdag 17 mei 2024

Boulogne sur mer - Le touquet

Eindelijk vakantie! 😜 De eerste dag reizen we van Antwerpen naar Boulogne-sur-Mer, een pittoresk stadje met de grootste vissershaven van Frankrijk. Ik was hier nog niet zo lang geleden maar toen was het een druilige dag en vandaag schijnt het zonnetje. Dat is een heel verschil! We parkeren de auto aan de grootste trekpleister van de stad, het Zeeaquarium en oceanografisch centrum Nausicaá. Zelf ben ik er al geweest en de ingang kost 30€ dus besluiten we toch maar om gewoon te genieten van het zonnetje.  Boulogne-sur-Mer, de naam zegt het al, de stad staat volop in het teken van de zee. Waar je ook bent, je ontkomt er niet aan want vanuit heel veel plekjes kan je de zee in de verte zien liggen. Na zon is er niets dat mij meer aan vakantie doet denken dan water.


La mer

Qu'on voit danser

Le long des golfes clairs

A des reflets d'argent


We wandelen even het brede zandstrand op en vervolgens nemen we een kijkje bij de vuurtoren. Het is hier lekker rustig en we genieten van de wind in onze haren, de zon en het uitzicht. 


Naast het water loopt een prachtige nieuwe boulevard. Hier zijn vele vissersbootjes die net hun verse vis op de kade hebben gelost. We zien het ene na het andere viskraampje waar de lekkernijen vervolgens worden verkocht. De restafval wordt in het water gekieperd en het krioelt hier dan ook van de meeuwen. Ik vind het verschrikkelijke beesten maar het geluid dat ze maken, daar hou ik wel van. Het katapulteert me naar mijn jeugd toen ik met SiSi in Nieuwpoort mijn vakanties doorbracht. De wereld is dus klein want onderweg komen we een vriendin van Tania tegen. Hilde herkent me onmiddellijk dus spreekt ze me aan. Zij is hier met een collega op vakantie. 


Na de kust, trekken we de oude stad in. Het oude, ommuurde gedeelte stamt uit de middeleeuwen en heeft onder meer een indrukwekkende kerk uit de 19de eeuw, een donjon uit de 12de eeuw en oude stadspoorten.  Van zodra we deze binnenwandelen,  wanen we ons 200 jaar terug in de tijd. We hebben honger gekregen en zetten ons op het terras van een klein bistrootje. Geen echt geweldige keuze maar mijn eerste visje aan een schappelijke prijs is binnen. Het eten is hier echt nog veel goedkoper dan in België. Na de lunch trekken we verder de stad in.


De basiliek, die geïnspireerd is op het ontwerp van de St Paul’s in Londen en de Sint-Pietersbasiliek in Rome, is werkelijk prachtig.  Natuurlijk wandelen we even naar binnen om het interieur van de kathedraal te bewonderen. Ann brandt een kaarsje en ik probeer de binnenkant van de koepel op foto vast te leggen. In het echt is het veel indrukwekkender dan op beeld. 


De crypte dateert uit de Romeinse tijd en werd in 2015 heropend na een grondige restauratie. Het immense, ondergrondse doolhof heeft een oppervlakte van 1400 vierkante meter en is daarmee een van de grootste crypten in Frankrijk. We dwalen door de gangen en kamers en bewonderde unieke muurschilderingen die de geschiedenis van het christendom beschrijven.


We wandelen vervolgens over de vestingmuur en hebben van hier een mooi uitzicht op de basiliek. De tachtig meter hoge koepel van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek torent hoog boven het stadje uit. De wandelroute wordt aangeduid als de ‘Promenade Charles Dickens’. De verwijzing naar de Engelse schrijver Charles Dickens is overigens niet toevallig. Dickens bracht enkele zomers door in Boulogne-sur-Mer en liet zich tijdens zijn wandelingen in de zogeheten ‘bovenstad’ maar al te graag inspireren. 


Wat ons het meest kan bekoren is dat de stad barst van de mooie muurschilderingen. Een wandeling langs deze kleurrijke creaties is wat mij betreft echt een aanrader. De ene muurschildering is nog mooier dan de andere. Op ruim een halve kilometer van het oude centrum bevindt zich het nieuwere stadscentrum met heel wat hippe winkeltjes, veel restaurantjes en bars.  Hier gaan we nog iets drinken op de Place Dalton. Het is heerlijk toeven op dit sfeervolle pleintje met uitzicht op de katholieke Saint-Nicolas kerk. 


Rond vier uur rijden we verder door naar de mondaine badplaats Le Touquet, die de Fransen lachend Paris Plage noemen. Het mooie strand is zo maar even twaalf kilometer lang en daarmee één van de grootste uit de volledige regio. Vooral in de jaren `30 van de vorige eeuw verbleef er veel elite vanuit de hele wereld in de badplaats, van Britse adel tot de sultan van Marokko. Dit is de plek om te ontstressen. 


We logeren vanavond in de suite van Villa Brigitte, een mooie B&B gelegen in het bos. We worden hartelijk verwelkomd door de eigenaar. Nadat we alles op de kamer gezet hebben, rijden we terug naar Le Touquet om iets te eten. We gaan naar de Buffalo Grill waar ze heerlijke spareribs hebben. Ann gaat voor kip. Terug in Villa Brigitte krijgen we de deur niet open en moeten we dus hulp inroepen. De vriendelijke eigenaresse Margaux neemt de sleutel over. Is het de vermoeidheid of zijn we gewoon niet handig genoeg, in ieder geval opent de deur zich instant, zonder de sleutel om te draaien. Gewoon iets harder drukken dus. We maken ons klaar voor de nacht. 


1 opmerking:

  1. Heel mooi beschreven geniet nog .Hier vanavond regen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen