zaterdag 25 mei 2024

Rennes - Honfleur

Het was alles behalve een rustige nacht want ik ben een serieuze totter gegaan. Om half 3 vannacht moet ik naar het toilet maar ik struikel over de mat en daar lig ik. Ann wordt er wakker van. Nadat ik ben recht geraakt, heb ik het gevoel in dat scheve huis van fantasialand te staan. Even denk ik dat ik hallucineer maar dit huis staat ook effectief scheef en geen enkele muur of vloer is dus recht. Gelukkig is er niks gebroken en hou ik er slechts een pijnlijke kin en pols aan over. 


Ik word weer wakker van de krijsende meeuwen en lig nog wat te snoezen op het monotone geluid van het ronken van Ann vermengd met het koeren van de duiven. Rond 8 uur staan we op en maken we ons klaar voor een ochtendwandeling door Rennes. De straten liggen er verlaten bij want het is blijkbaar nog wat te vroeg voor de Fransen tot we op de Place des Lices komen. Daar komen alle inwoners van Rennes al vier eeuwen lang elke week samen op de zaterdagmarkt. Er zijn verschillende secties. Bij ons wordt er ook best wat verkocht maar toch verschilt de koopwaard hier enigszins. Zo zien we hier heel veel artisjokken liggen, iets wat bij ons toch iets zeldzamer is.


Ook in de vis sectie schrikken we even wanneer we een heuse haaienkop in het kraam zien liggen. Krab is hier geen delicatesse zoals bij ons maar gewoon dagelijkse kost. Zo liggen er wel honderden en ze worden verkocht aan slechts 5€/kilo. 


In de twee prachtige hallen die de markt omringen staan er ook heel wat kraampjes met vooral artisanale producten. Landbouwers die hun eigen kaas, honing, patisserie aan de man willen brengen. Het is de oudste en grootste markt van de stad, Le Marché des Lices.


De oude stad ligt bezaaid met vakwerkherenhuizen in de typisch 17e-eeuwse stijl die in Rennes populair is. Ze werden hier neergepoot tussen 1658 en 1680 en zien er voor onze moderne ogen misschien onstabiel en ongelijk uit maar toen ze gebouwd werden, was het tegendeel waar. In die tijd waren het de stevigste bouwwerken die bestonden. In de Rue du Chapitre, waar ons appartement ligt, stoppen we even bij nummer 5. Ook deze kleurrijke gevel dateert uit de 17e eeuw en werd opgetrokken met rode en okerkleurige mortel om een origineel geometrisch effect te creëren.


We wandelen naar de Place de la République waar de zuidkant wordt begrensd door het Palais du Commerce, een voormalige beurs uit het begin van de 20e eeuw. Het gebouw heeft onderdak geboden aan de bibliotheek, de Regionale School voor Schone Kunsten en het Nationaal Muziekconservatorium en al sinds de begindagen vind je hier een postkantoor en het Café de la Paix. 


La Tour Duchesne is een 15e-eeuwse toren die bij de stadspoort Porte Mordelaise staat. De toren dankt haar naam aan Jehan du Chesne, de eerste bewoner van de toren. Hij moest de poorten van de stad openen en sluiten. Tegenwoordig is de toren geïntegreerd in het Hôtel d'Artillerie en sinds 1944 prijkt het bouwwerk op de lijst van historische monumenten. Hij staat op de eerste ommuring van de stadswallen van Rennes, die uit de 3e eeuw dateert.


Op de Place de la Marie staat de opera van Rennes. Deze werd ingehuldigd in 1836 en in de beginjaren werd het ronde, Italiaanse ontwerp van dit theater zwaar bekritiseerd door de lokale inwoners. Tegenwoordig wordt de opera van Rennes echter gewaardeerd door zowel de plaatselijke bevolking als toeristen. 


Tegenover de opera bevindt zich het stadhuis, een indrukwekkend gebouw. Beide monumenten stralen grandeur uit. We wandelen nog even een bakkerij binnen voor ons ontbijt want we hebben een lange rit voor de boeg. We checken uit en rijden naar Honfleur.


Wanneer we in Honfleur arriveren, schijnt de zon volop en we besluiten eerst iets te drinken in een gezellige strandbar. We vernemen dat het in België regent dus genieten we nog extra hard. Het strand is heel erg groot en het uitzicht doet ons een beetje denken aan Sint-Anna strand omdat aan de overkant van het water heel wat industrie is. We eten hier snel nog een pannenkoek zodat we toch nog iets extra in de maag hebben alvorens we met onze wandeling in Honfleur beginnen. Net achter de strandbar staat er een kraampje met ijsjes en ze hebben onze favoriet, de magnum double caramel. Ach ja, dat past gewoon bij het weer en dat stappen we er vandaag wel weer af.


We wandelen verder langst het strand en daarna via een prachtige boulevard langst het water naar Le Jardin des Personnalités, een uitgestrekt park van 10 ha met mooie uitnodigende wandelpaden en een vijver. Wanneer we door de tuin wandelen, komen we de bustes van beroemde mensen tegen die in de kleine haven van Normandië hebben gewoond. Onder hen zijn de schilders Claude Monet en Eugène Boudin.


Honfleur heeft de eeuwen goed doorstaan, daardoor is hier veel moois bewaard gebleven. Het is niet voor niets een van de meest bezochte steden van Frankrijk. De stad is om allerlei redenen internationaal bekend: de charme van de smalle geplaveide straatjes, de prachtige gevels van de oude woningen, de vele monumenten en de rijkdom van het historische, culturele en artistieke erfgoed. Het is bovendien de stad van de kunstschilders en het impressionisme. Hier bij de monding van de Seine, heeft het ‘mooie licht’ vele kunstenaars geïnspireerd. Het is hier heerlijk flaneren door pittoreske straatjes, langs eeuwenoude huizen. In Honfleur is de sfeer warm en gezellig, typisch voor een kleine stad met grote allure.


Le Vieux Bassin is de schilderachtige naam voor de typische Normandische haven van Honfleur. Het werd gebouwd in 1681 en vereiste de vernietiging van een deel van de stadsmuren om de oude haven uit te breiden. Het poëtische schouwspel van de huizen die in het water worden weerspiegeld, is prachtig. De 17e en 18e-eeuwse huizen die de haven omringen zijn geklasseerd als historische monumenten. De smalle gevels en de leistenen daken zijn erg mooi. We zetten ons op een zonnig terrasje voor een lekker visje. Dit is echt genieten! Ik krijg eindelijk mijn langverwachte dorade en Ann gaat voor het enige wat ze lust op de kaart, haar geliefde fish and chips. Dat het haar nog niet de oren uitkomt, kan ik niet begrijpen maar ik ben al lang blij dat het op de kaart staat. Allebei tevreden en ondanks de drukte hier is het heel betaalbaar.


We hebben zicht op de haven en de Honfleur-carrousel die sinds 1995 elk jaar tussen mei en oktober voor het stadhuis staat. De mooie houten paarden zijn een plezier voor zowel kinderen als volwassenen, die zich traditioneel rond deze draaimolen verzamelen. Het is een beetje nostalgie. 


We vervolgen onze weg door de kleine straten met kasseistenen die door de omliggende heuvels meanderen. Honfleur is met reden het meest geschilderde havenstadje van Normandië. Het is hier heerlijk flaneren door die pittoreske straatjes. Vooral de vele kunstgalerijen kunnen mij wel bekoren. Er zijn ook heel wat leuke winkeltjes maar gelukkig rijdt Ann met een camion en is er plaats genoeg om al onze aankoopjes te stockeren. Even verduidelijken: Ann heeft een beetje een probleem met afmetingen … ze denkt iedere keer weer dat haar auto te hoog of te breed is om een parking  binnen te rijden. Grootheidswaanzin noem ik dat!


De kerk van Saint Catherine is het belangrijkste monument van Honfleur. Ze werd in de 15e eeuw gebouwd ter vervanging van een stenen kerk die in de Honderdjarige Oorlog werd verwoest en is volledig gemaakt van hout. De kerk Honfleur Saint-Leonard, gebouwd in 1186, werd tijdens de Honderdjarige Oorlog ook verwoest. Dit religieuze gebouw, werd in het begin van de 16e eeuw herbouwd. Een van de meest interessante details van deze kerk is het hoofdportaal, een prachtige getuigenis van de rijke en extravagante gotische architectuur van die tijd. 


De wandeling door Honfleur was er eentje van 5 km maar omdat we op de één of andere manier weer verloren gelopen zijn, werden dat er heel wat meer. We zijn pas na zeven uur terug aan de parking en moeten nog een uurtje rijden naar Rouen waar we de nacht zullen doorbrengen. Voor alle zekerheid bel ik toch maar even met het hotel want het is niet de eerste keer dat de gps ons verkeerd doet rijden. Gelukkig maar want wanneer we toekomen in Rouen is het hotel al gesloten. We kregen de code en vinden moeiteloos onze kamer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten