zaterdag 11 januari 2025

Franschhoek

Vannacht even moeten wennen aan de bedden van Droom dus het heeft wel wat geduurd alvorens ik in slaap ben gevallen. Dee Dee heeft zoals steeds prima geslapen. Iets later dan we gewend zijn, trekken we naar het ontbijt. Het buffet is heel erg uitgebreid dus wanneer ze komen vragen of we nog een eitje willen, passen we want we willen eerst al dat ander lekkers proeven. Hoe zalig is het om buiten in het zonnetje te ontbijten, omgeven door prachtige bergen. Het wordt vandaag 28 graden dus het belooft een mooie dag te worden.


We vertrekken rond 9 uur naar Franschhoek, een van de leukste steden van het land. Niet alleen omdat je hier ontzettend veel mooie wijngaarden vindt, maar ook omdat het kleine centrum ook heel erg mooi is. De vele koloniale gebouwen hebben een klokgevel, de datum op de gevel verwijst naar de leeftijd van het pand. Hiervoor geldt: ’The curlier the earlier, the later the straighter’. Elke zaterdag vindt in Franschhoek de Village Market plaats van 9:00 uur tot 15:00 uur. In de schaduw van de bomen trachten inwoners van de stad hun zelfgemaakte spullen aan de man te brengen. Schilderijen, aardewerk, juwelen, kledij …. alles is er.


Er zijn ook kraampjes met lokaal eten en er is muziek. Kortom, de ideale plek om even deel uit te maken van de gemeenschap. Uiteraard worden er souveniertjes gekocht voor thuis. Dee Dee is al een tijdje op zoek naar een kolibrie in rode kraaltjes maar tot op vandaag hebben we dit nog niet kunnen vinden. Een goedlachse vrouw verkoopt ook vogels en omdat ze die ook wel mooi vindt, besluit ze haar een pleziertje te gunnen. De dame heeft het zelf gemaakt en er een hele dag aan gewerkt. Het is nog heerlijk rustig op de markt en we horen de krekels vrolijk tjirpen. 


De stad heeft tal van galerijen met prachtige kunst. We kuieren wat door de hoofdstraat en gaan hier en daar even binnen. In de kledingwinkels zien we andere dingen dan thuis, veel Ibiza stijl met loshangende jurken in vrolijke kleurtjes. Hoe anders is het in vergelijking met België waar bijna iedereen donkere kledij draagt. Geen wonder dat de mensen hier stuk voor stuk een happy face hebben. In het centrum van de stad staat opnieuw een prachtig wit kerkje en deze is open dus gaan we een kijkje nemen. Binnen zit een oud mannetje op de piano hallelujah van Lenard Cohen te spelen. We luisteren aandachtig en dromen even weg. 


In 1688 kwamen hier de Franse, protestantse Hugenoten wonen, nadat ze gevlucht waren uit het katholieke Frankrijk. En gelukkig maar, want zij introduceerden op die manier de wijncultuur in Zuid-Afrika. De buurt werd snel ‘Fransche Hoek’ genoemd en vanaf de 18e eeuw werd het officieel Franschhoek. Dankzij de wijnkennis van de Fransen werd een start met wijnbouw gemaakt. Langzaam, maar zeker groeide het stadje uit tot gourmet stad van Zuid-Afrika. We nemen nog even een kijkje bij het Hugenoten monument, dat bestaat uit drie hoge luchtbogen die staan voor de drie eenheden van God: de vader, zoon en heilige geest. Daarboven staat een kruis dat het christelijke geloof symboliseert. De centrale vrouwelijke figuur verpersoonlijkt de vrijheid van geloof met een bijbel in haar ene hand en een gebroken ketting in de andere. Zij gooit de mantel van onderdrukking af en haar positie boven op de aardbol verwijst naar haar spirituele vrijheid.


We nemen opnieuw de auto om de beroemde Franschhoek Pass te rijden. Deze route is redelijk bochtig en heeft enkele indrukwekkende passen. Het groene met naaldbomen begroeide landschap doet sterk aan dat van Canada denken. De ronduit schitterende weg slingert zich steeds verder omhoog de bergen in. Boven stoppen we even om te genieten van het uitzicht over de gehele, lieflijke Franschhoek Valley. 


Ondertussen is het bijna 3 uur en we hebben nog niet gegeten dus rijden we terug naar het centrum voor de late lunch. We zetten ons op het terras van een Italiaans restaurantje en eten een heerlijke sla en pasta. Met ons buikje vol kunnen we er opnieuw tegen en vinden we het hoog tijd voor wijn, allé ik toch! In Franschhoek rijdt de zogenaamde Wine Tram, één van de bekendste attracties van de stad en de naam doet al een beetje vermoeden waar het om gaat. Het is een tram die in Franschhoek start en je langs verschillende wijnhuizen brengt. Initieel wou ik dit trammetje wel nemen maar Dee Dee heeft een punt dat wij niet zo’n grote wijndrinkers zijn en dat we na 2 glazen al op onze kop staan. Daarom beslissen we een wijndomein uit te kiezen dat we echt willen bezoeken en er gewoon zelf naartoe te rijden. 


Aan de rand van het mondaine Franschhoek in het hart van de Drakensteinvallei ligt de Babylonstoren. Deze landgoedboerderij in Kaap- Hollandse stijl is prachtig. Het indrukwekkende landgoed van zo’n 250 hectare bestaat voornamelijk uit prachtig aangelegde tuinen, en wijngaarden. Babylonstoren is de liefdesbaby van voormalige Elle Wonen redacteur Karen Roos. Met behulp van tuinarchitect Patrice Taravella toverde zij dit verwaarloosde, achttiende eeuwse landgoed om tot een droomtuin.


Inmiddels is dit overigens geen ‘secret garden’ meer. Deze serene oase prijkt in allerhande magazines en is te zien in verschillende tv-programma’s. Toch is een wandeling door de tuin een feestje voor alle zintuigen want ondanks de vele auto’s op de parking,  is het hier lekker rustig. We struinen door de tuin en ontdekken allerlei leuke hoekjes. Delfts blauwe porseleinscherven zijn verwerkt in mozaïeken van fonteinen en andere elementen. De giganten in de cactustuin zijn bewoners van het eerste uur en zijn destijds door Engelse soldaten uit Mexico meegebracht om uniformen mee te kleuren. Dat wil zeggen: luizen op de cactussen werden tot rode textielverf verwerkt. Tegenwoordig worden de statige reuzen gekweekt en bestudeerd door plantkundigen. Kortom: verleden en heden zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Dit paradijs is altijd in ontwikkeling en verandert dus per seizoen, iedere plant speelt hierbij zijn eigen rol. Zo groeit er bijvoorbeeld wilde knoflook om slangen buiten de deur te houden. De pitten van steenvruchten vormen een tuinpad: duurzaam en decoratief. En dan is het eindelijk tijd om de wijn van de Babylonstoren te proeven. We zetten ons op het terras van het Greenhouse in de schaduw en ik bestel een glas Chenin Blanc. Wisten jullie trouwens dat vlotjes 50% van alle wijnen uit Zuid-Afrika door Belgische kelen vloeit? Maar liefst de helft van hun productie is dus bestemd voor onze markt! Ik ben na het proeven van zowel rood als wit alleszins fan. Het is gene kattepis! De fruitige witte wijn smaakt ook heerlijk en ik voel me lekker loom worden. Gelukkig brengt Dee Dee ons veilig thuis. 


In Droom zet ik me nog even in de zon op het terras van ons huisje. Hier, met uitzicht op dit prachtige landschap krijg ik plots een geluksmomentje. De zon voelt zalig op mijn huid, op de achtergrond niets dan fluitende vogeltjes. Wat kan het leven mooi zijn.


1 opmerking:

  1. Nu juist heel je verhaal gelezen was te laat thuis gisteren
    Een heel mooie omgeving .Dan moeten we hier op zoek gaan
    die lekkere wijnen jullie hebben er weer een prachtige dag van ge maakt heel mooie omgeving .Geniet nog van het zonnetje hier
    bitter koud.

    BeantwoordenVerwijderen